google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 OXI ΣΕ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

OXI ΣΕ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Ένα θλιβερό και άκρως ανησυχητικό φαινόμενο τείνει να πάρει διαστάσεις στην Τριφυλία τις τελευταίες εβδομάδες, λίγο πριν τη λήξη του σχολικού έτους. ‘Εχει να κάνει με τη «διασπορά» ξενοφοβικών συνδρόμων και ρατσισμού, όσον αφορά στην επιλογή σχολικών μονάδων από τους γονείς για τα παιδιά τους. Σε μια χειμαζόμενη κοινωνία, όπως η ελληνική, που κάθε οικογένεια, αντιμετωπίζει καθημερινά σωρεία προβλημάτων επιβίωσης και αξιοπρέπειας, από τα αλλεπάλληλα μέτρα της μνημονιακής λαίλαπας που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, δυστυχώς, στην Τριφυλία, γονείς μικρών παιδιών οι οποίοι μοχθούν για τη ζωή και τη διαβίωση των παιδιών τους, έρχονται αντιμέτωποι με την ανευθυνότητα ή και σκοπιμότητα άγνωστων κύκλων, οι οποίοι διαδίδουν διάφορες φήμες για σχολικές μονάδες όπως Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, «καλλιεργώντας» το φόβο, το μίσος, τις φυλετικές διακρίσεις, την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Άγνωστο πώς και από ποιους, κυρίως σε Τοπικές Κοινότητες της Τριφυλίας, επικρατεί ανησυχία μεταξύ γονέων μικρών παιδιών που πρόκειται να εγγράψουν τα παιδιά τους σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία. Ανησυχία που έγκειται στο γεγονός της διασποράς φημών, όπως για παράδειγμα ότι στο τάδε σχολείο είναι πολλά “ξένα” παιδάκια, ότι εκείνο το σχολείο έχει περισσότερα “ξένα” παιδάκια κ.λπ. Φήμες ότι στο τάδε σχολείο που έχει “ξένα” παιδάκια υπήρχαν τη φετινή σχολική χρονιά προβλήματα είτε από ψείρες, είτε από επιθετικές συμπεριφορές.
Φήμες του τύπου ότι, δήθεν, «αν στείλεις το παιδί σου στο τάδε σχολείο, πώς θα μάθει γράμματα αφού τα περισσότερα παιδιά είναι “ξένα” και δεν μιλούν ελληνικά;» Κι όλα αυτά, λίγο πριν τη λήξη του σχολικού έτους και εν όψει των εγγραφών μαθητριών και μαθητών σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία. Σημειώνουμε πως πριν από 3 μήνες, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση, στις 21 Μαρτίου, σε σχετική εγκύκλιο του Υπουργού Παιδείας, τονιζόταν ότι η μέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία προκειμένου να ενισχυθούν οι δράσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών και για την αποτροπή φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και διακρίσεων μέσα στη σχολική κοινότητα. Η ανάγκη καταπολέμησης των διακρίσεων και δη των αντιλήψεων, στάσεων και συμπεριφορών που ενισχύουν τον ρατσισμό, υπαγορεύεται τόσο από το ελληνικό Σύνταγμα, όσο και από διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα. Το οποιοδήποτε, όμως, νομοθετικό πλαίσιο αποδεικνύεται αποτελεσματικό, μόνο με την ενεργητική συμμετοχή και στάση όλων των πολιτών. Η ανάγκη για ενεργοποίηση όλων μας κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, είναι σήμερα περισσότερο έντονη, καθώς οι πόλεμοι και οι εμφύλιες συρράξεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν εξωθήσει σε φυγή προς την Ευρώπη χιλιάδες κατατρεγμένους πρόσφυγες.
 «Η 21η Μαρτίου ας είναι, λοιπόν, η απαρχή μιας συντονισμένης παρέμβασης στο χώρο των σχολείων, με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας. Καλούμε τα στελέχη της εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν εκπαιδευτικές δράσεις που να στοχεύουν στην ένταξη και στην εκπαιδευτική στήριξη όλων των μαθητών, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς, αποκρούοντας κάθε ρατσιστική πρόκληση, με σεβασμό σε κάθε ιδιαιτερότητα σωματική, πνευματική, συναισθηματική και κάθε διαφορά γλώσσας, φύλου, φυλής, θρησκείας και χρώματος. Καλούμε, επίσης, όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας να μη σιωπούν, να μην παραμένουν απαθή ή αδιάφορα και κυρίως να μη φοβούνται να ενημερώνουν τους αρμοδίους ή να καταγγέλλουν τα φαινόμενα της βίας, των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού, που μπορεί να διαπιστώνονται στο χώρο του σχολείου. Η ρατσιστική βία, λεκτική ή σωματική, δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία, δεν έχει θέση στο σχολείο μιας δημοκρατικής κοινωνίας», τονιζόταν. Δυστυχώς, ως φαίνεται, στην Τριφυλία, άγνωστο γιατί και από ποιους κύκλους, είτε άθελα είτε ηθελημένα, δυστυχώς, και για λόγους σκοπιμότητας, με τη διασπορά φημών «καλλιεργούνται» ξενοφοβικά σύνδρομα σχετικά με την επιλογή σχολικών μονάδων. Το σχολικό χώρο που αντιμετωπίζει τόσα και τόσα προβλήματα εξαιτίας της μνημονιακής λαίλαπας και των αποφάσεων του Υπουργού Παιδείας.
Να θυμίσουμε ότι στην Τριφυλία το 2013 - 2014 προκλήθηκε πάλι αναστάτωση με τις αποφάσεις των – τότε – Διευθυντών Πρωτοβάθμιας, αλλά και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα, για τη χωροταξική κατανομή μαθητών σε σχολικές μονάδες. Πρέπει τάχιστα, λοιπόν, όσοι και όποιοι «σπέρνουν» τέτοιες φήμες, να αντιληφθούν πως μόνο ζημιά κάνουν τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στα σχολεία ευρύτερα δε στην εκπαίδευση. Και οφείλουν όλοι όσοι έχουν θεσμική ευθύνη και αρμοδιότητα στην εκπαίδευση και τις σχολικές μονάδες, έμπρακτα να βάλουν τέλος σε τέτοιου είδους φήμες, απ’ όπου κι αν προέρχονται, επειδή είναι άκρως επικίνδυνες οι διαστάσεις που αυτές μπορεί να λάβουν τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και τη σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα. Του Ηλία Γιαννόπουλου

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη