google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΧΡΥΣΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΧΡΥΣΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η Πολύχρυση Τριφυλία του Καθηγητή Γεωργίου Κορρέ και του αείμνηστου δασκάλου του, Σπ. Μαρινάτου, μάγεψε το αθηναϊκό κοινό. Ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, το οποίο διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών στο κεντρικό του κτήριο την Δευτέρα το απόγευμα, 30-5-2016, με ομιλητές τον καθηγητή Προϊστορικής αρχαιολογίας Ε.Κ.Π.Α. κ. Γεώργιο Κορρέ, ο οποίος  ξεδίπλωσε τις αναμνήσεις από τις ανασκαφές στην Περιστεριά και την Μουριατάδα και παρουσίασε με φωτογραφικά ντοκουμέντα τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα, που αποδεικνύουν ότι η Μεσσηνία/Τριφυλία υπήρξε η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή κατά την Μυκηναϊκή εποχή στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενθουσιάζοντας το κοινό, τον  Προϊστάμενο του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, αρχαιογνωστικής Ερευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, κ. Σταμάτη  Φριτζίλα, ο οποίος ήρθε από την Καλαμάτα και παρουσίασε τις αρχαιότητες της νήσου Πρώτης, μία πραγματικά εμπεριστατωμένη μελέτη του με μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία της περιοχής, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα, την κα Γεωργία Χατζή, Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων, που για 26 χρόνια από την θέση της στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας μεριμνούσε για τις αρχαιότητες της Μεσσηνίας, και η οποία μας μίλησε για την ανασκαφική έρευνα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο Ψάρι και στο Στόμιο Φιλιατρών και πρότεινε λύσεις για την προστασία και ανάδειξη των συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων, και, τέλος, την κα  Μαρία Κ. Λιακάκη,  Υποψήφια διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας ΕΚΠΑ,  πρόεδρο Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας και αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας, η οποία ξεδίπλωσε την ιστορία της αρχαίας Κυπαρισσίας σύμφωνα με τα ιστορικά και τα αρχαιολογικά δεδομένα, ενώ εξήρε το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και  Κλασικών αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και ευχήθηκε η Κυπαρισσία να αποκτήσει επιτέλους το δικό της αρχαιολογικό μουσείο, αφού και το δικαιούται  και το αξίζει.
Και οι τέσσερις ομιλητές τόνισαν την ανάγκη προστασίας των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Τριφυλίας και τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας. Εξάλλου, όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας κ. Παναγιώτης Λούτος στην εναρκτήρια ομιλία του, η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος.    
Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρέστησαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Αντιπρύτανης, καθηγητής αρχαίας Ιστορίας κ. Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές, η βουλευτής Μεσσηνίας κα Γιώτα Κοζομπόλη, ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου και ιατρός κ. Άγγελος Χρονάς, οι Πρόεδροι των Συλλόγων της Ομοσπονδίας  με τα διοικητικά τους συμβούλια,ς, ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Παναγιώτης Αθανασόπουλος, το μέλος επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Τριφυλίας και Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και του Ομογενειακού πρακτορείου ειδήσεων κ . Μποζίκας καθώς και εκλεκτοί πατριώτες μας και φίλοι.     
Η Ομοσπονδία, με ανακοίνωσή της, ευχαριστεί θερμά το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη στήριξη, τους πατριώτες και φίλους για την παρουσία τους, τους εξαίρετους ομιλητές, και δηλώνει ότι θα συνεχίσει την συνεργασία της με τον καθηγητή κ. Γεώργιο Κορρέ και με τους υπόλοιπους ομιλητές για την διαφύλαξη, την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Τριφυλίας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη