google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Γευσιγνωστική χαρτογράφηση της κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία

Γευσιγνωστική χαρτογράφηση της κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία

 Ομιλία του Δρ. Βασίλη Δημόπουλου, διευθυντή του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, και τη βράβευση του εργαστηρίου από τη Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Ελαιοκανθάλης στο πλαίσιο του συνεδρίου που πραγματοποίησε η εταιρεία στην Αρχαία Ολυμπία 2 & 3 Ιουνίου 2016.

Οι εργασίες του συνεδρίου της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης(Oleocanthal International Society) σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 με την απονομή βραβείων αριστείας από την επιστημονική εταιρεία.
Στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολαδου Καλαμάτας απονεμέθηκε το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία ‘εταιρεία ή εκπαιδευτικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στην ποιότητα του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ή/και στην ελαιοκανθάλη’.
Η πολύ σημαντική αυτή διάκριση είναι το επιστέγασμα της μακρόχρονης συνεργασίας του εργαστηρίου με το ερευνητικό έργο του καθ. Προκόπιου Μαγιάτη και της ομάδας του στο συσχετισμό της ελαιασίνης και της ελαιοκανθάλης με τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του πικρού και πικάντικου.
Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου μίλησε ο διευθυντής και επικεφαλής ομάδας του εργαστηρίου, Δρ. Βασίλης Δημόπουλος, ο οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος ‘Η γευσιγνωστική χαρτογράφηση της κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία’. 
Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η αποτύπωση σε ένα ψηφιακό χάρτη των γευσιγνωστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών της κορωνέικης ποικιλίας στην Μεσσηνία για την ελαιοκομική περίοδο 2015 – 16. 
Ο Δρ. Βασίλης Δημόπουλος, αφού μίλησε για την ανάγκη να υπάρχουν στοιχεία αναφοράς για την κορωνέικη ποικιλία στη Μεσσηνία και το σχεδιασμό του προγράμματος βάση πραγματικών συνθηκών, παρουσίασε τα δεδομένα στα γευσιγνωστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά των φετινών ελαιολάδων, τις τιμές των χημικών παραμέτρων και των φαινολικών συστατικών, ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχέση αυτών των χαρακτηριστικών με τα στάδια ωριμότητας του ελαιοκάρπου και τις περιοχές της Μεσσηνίας καθώς και τη συσχετισμό μεταξύ τους.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του διαγωνισμούThe Aristoleo® Awards 2016 
“Το Ελληνικό Θαύμα” στα καλύτερα ελαιόλαδα βάση της περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες και τα γευσιγνωστικά τους χαρακτηριστικά. 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη