google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ..

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ..

Μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται το Υπουργείο Οικονομικών να έχει ολοκληρώσει τις πιο βασικές αλλαγές στη φορολογία, γεγονός που θα σημάνει επιπλέον επιβαρύνσεις για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους. Άλλωστε, ορισμένες από τις αλλαγές αυτές θα αποτελέσουν βασικό συστατικό για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Ποιες είναι, όμως, οι αλλαγές που σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ;
-Νέα κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις. Πολύ πιθανό θεωρείται η νέα κλίμακα να περιλαμβάνει έναν νέο φορολογικό συντελεστή 50% που θα φορολογεί το κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από ένα όριο, όπως για παράδειγμα τα 60.000 ευρώ, ενώ εξετάζεται να προστεθεί και νέος φορολογικός συντελεστής 37% στα μεσαία εισοδήματα, αυξάνοντας το φορολογικό βάρος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις πάνω από 22.000 ευρώ.
-Νέα κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια και μάλιστα αναδρομικά για το εισόδημα του 2015. Στη νέα κλίμακα για το εισόδημα έως 12.000 ο συντελεστής αυξάνεται από 11% στο 15%, για αποδοχές από 12.000 έως 40.000 αυξάνεται ο συντελεστής από το 33% στο 35% και για εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ θεσπίζεται νέος φορολογικός συντελεστής 45%.
-Για το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και ελεύθερο επάγγελμα θα ισχύει η κλίμακα που θα καθιερωθεί για τους μισθωτούς και συνταξιούχους (συντελεστές από 22% έως 50%), αλλά χωρίς την έκπτωση φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο.
-H έκπτωση φόρου που θα εξακολουθήσει να δίνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους θα συνδεθεί με τη δαπάνη με πλαστικό χρήμα. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει, προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου, να έχουν δαπανήσει ένα μέρος του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Το ποσοστό που θα πρέπει να έχει δαπανηθεί με κάρτα θα κυμαίνεται από το 15% έως 40% του εισοδήματος του μισθωτού, ανάλογα με το ύψος του (όσο υψηλότερο το εισόδημα, τόσο υψηλότερο και το ποσοστό).
-Nέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη θέσπιση μιας νέας κλίμακας με συντελεστές που θα φθάνουν ακόμη και το 10% για πολύ υψηλό εισόδημα. Η νέα κλίμακα μελετάται να υπολογίζει την εισφορά ανά κλιμάκιο εισοδήματος και όχι επί του συνόλου αυτού όπως ισχύει σήμερα. Με τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης σχεδιάζεται να μεταφερθεί φορολογικό βάρος από τα εισοδήματα έως 35.000 ευρώ στα υψηλότερα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη