google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ

ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ

 Την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου η Ελλάδα (ξανα)- δικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για πράξεις και αμέλειες σχετικώς με την έλλειψη προστασίας για την περιοχή NATURA 2000, για το Δάσος και Παραλία της Ελαίας.
 Η κατηγορία,  σύμφωνα με την κρύα νομική γλώσσα , είναι η εξής:
– Η Ελλάδα παρέλειψε να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για να θεσπίσει και να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό καθεστώς αυστηρής προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στον κόλπο της Κυπαρισσίας κατά τρόπο που να αποφεύγεται κάθε παρενόχληση του εν λόγω είδους κατά την περίοδο αναπαραγωγής του και κάθε δραστηριότητα η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή καταστροφή των τόπων αναπαραγωγής του και -έχει επιτρέψει (χωρίς τη διενέργεια καμίας δέουσας εκτίμησης επιπτώσεων) παρεμβάσεις οι οποίες είναι δυνατόν να επηρεάζουν σημαντικά την εν λόγω περιοχή, μειώνοντας και καταστρέφοντας την περιοχή φωλιάσματος του είδους προτεραιότητας Caretta caretta και, τέλος, μειώνοντας και καταστρέφοντας τους οικότυπους αμμοθινών και τον οικότοπο προτεραιότητας της περιοχής.
Με απλά λαϊκά λόγια, η Ελλάδα καταδικάστηκε γιατί:
●--άνοιξε παρανόμως δρόμους στην άμμο, χαλώντας υγροβιότοπο και αμμοθίνες.  
●-- έκοψαν  πολλά πεύκα , αιωνόβια και νεόφυτα.
●--όργωσαν την άμμο (!) καταστρέφοντας χιλιάδες θάμνους, ρίζες και μικρά πευκάκια.
●--έδιναν για πολλά χρόνια άδεια σε καντίνες που  θορυβούσαν όλη τη νύχτα με εκκωφαντικούς ήχους 5 μέτρα από το κύμα!!.
●--επέτρεπαν σε καφετέριες και ταβέρνες να έχουν πλαστικά καρεκλοτράπεζα πάνω στην αμμουδιά, δίπλα απ τις χελωνοφωλιές!!
●-- αμέλησαν και δεν  έβαλαν σήματα να μην πηγαίνουν οχήματα στις παραλίες. Πολλές μηχανές ‘εντούρο’ τρέχουν σαν τρελές στις αμμοθίνες και στην αμμουδιά. Ακόμα και τρακτέρια κόβουν βόλτες δίπλα απ το κύμα, πάνω στην αμμουδιά,  δίπλα σε λουόμενους και πάνω από τις χελωνοφωλιές!!! Και οι άγριοι αγρότες της περιοχής καμαρώνουν καθώς οδηγούν τα τρακτέρια αυτά, χωρίς να καταλαβαίνουν την ασέβεια και την παρανομία που διαπράττουν.


Αλλά γιατί (?) να πληρώσει το πρόστιμο η Ελληνική Κυβέρνηση , δηλαδή εμείς οι πολίτες, που είμαστε ήδη ένα βήμα πριν από την πτώχευση???
 Το σωστό Θα ήταν ν α μην το πληρώσουν οι πολίτες που δεν ευθύνονται σε τίποτα...
Να πληρώσουν:


1. -- Η Εταιρεία που άνοιξε τους δρόμους, καθώς και  οι 2 τελευταίοι Δήμαρχοι Τριφυλίας πιθανόν,  οι Αντιδήμαρχοι και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.
2. Αλλά πρέπει πρώτιστα να το πληρώσει και ο προϊστάμενός τους ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και ο Περιφερειάρχης . Και να το πληρώσει ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος. Αλλά και η προηγούμενη Κυβέρνηση αν θέλετε να μιλήσουμε περισσότερο....


 Αλλά η αλήθεια είναι ακόμα πιο πικρή.
Αν γινόταν δημοψήφισμα στην περιοχή Τριφυλίας για το μέλλον της περιοχής Αγιαννάκη-Ελαίας, το 70-80% των κατοίκων θα ήθελαν να χτιστεί η αμμουδιά με ξενοδοχεία και πολυτελείς κατοικίες. Ελπίζουν να έρθει χρήμα στην περιοχή, να βρουν δουλειά οι άνεργοι οικοδόμοι-μαστόροι και μηχανικοί.
 Η τελική αλήθεια είναι –λοιπόν- πως πρέπει να πληρώσουμε το πρόστιμο όλοι εμείς οι κάτοικοι του Δήμου Τριφυλίας, για να μας ‘τσούξει’ λίγο που δεν έχουμε οικολογικές ανησυχίες, που καταστρέφουμε τον όμορφο τόπο μας, που θέλουμε να τον ‘πουλήσουμε’ για ένα κομμάτι ψωμί. Εν τέλει που δεν τον αξίζουμε να τον έχουμε.
 Κι όσο για τους άρχοντες θα ήταν προτιμότερο αμέσως να παραιτηθούν, αν έχουν την ευθιξία.
  Όσο για το μέλλον όλης αυτής της παραθαλλάσιας περιοχής ,πρέπει να ξαναγίνει δάσος όπως ήτανε πριν λίγες δεκαετίες. Να δενδροφυτευτεί , να αναδασωθεί, να γίνει εθνικό πάρκο. Οι χελώνες, τα πεύκα και οι κατασκηνωτές λουόμενοι  , μπορούν να ζήσουν αρμονικά μεταξύ τους.
ΑΝΤΩΝΗΣ K. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ


υστερόγραφο:
 Στην ζωή δεν δικαζόμαστε μόνο για  τις μεγάλες παρανομίες, αλλά και για άλλες ‘αδικίες’. Ο Δήμος Τριφυλίας, από καπρίτσιο δεν έδωσε πέρυσι άδεια περίπτερο στους χελωνάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Καλόνερο. Δεν τους άφησαν ούτε να μοιράζουν τα φυλλάδιά τους.  Πολλοί συνδημότες μας έχουμε απαξιώσει τους οικολόγους κλπ...αντί να τους σύρουν σε διάλογο...
Το έμαθε όλα αυτά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και ήταν ένας λόγος παραπάνω για να μας δικάσει.
ΣΧΟΛΙΟ: Το κείμενο έχει τροποποιηθεί και η σύνταξη δεν σημαίνει ότι συμφωνεί με την άποψη του υπογράφοντος...

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη