google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΘΕΜΑ: Φτιάξε ένα οβάλ μπιλιάρδο !!!

ΘΕΜΑ: Φτιάξε ένα οβάλ μπιλιάρδο !!!

Όπως είναι το σκάκι το κορυφαίο διανοητικό επιτραπέζιο παιγνίδι, έτσι είναι και το μπιλιάρδο το πιο ευγενές τεχνικό παίγνιο. Έγινε και Ολυμπιακό άθλημα!
 Συνδυάζει γυμναστική, άσκηση της ψυχής και του νου, είναι και  ψυχοθεραπευτικό, φέρνει ηρεμία. Συνδυάζει γεωμετρία-φυσική-μαθηματικά. Παίζεται από όλες τις ηλικίες, από άντρες και γυναίκες.  Δυστυχώς στην κομπλεξική Ελλάδα το παίζουν μόνο άντρες που καπνίζουν σε ημι-σκοτεινούς χώρους. Πριν λίγα χρόνια όποιος έπαιζε μπιλιάρδο θεωρούταν αλήτης.
 Κι όμως το μπιλιάρδο είναι  α ρ χ α ί ο   ε λ λ η ν ι κ ό   ά θ λ η μ α , το σφαιριστήριο, και το έπαιζαν στην σφαιρίστρα, όπως έπαιζαν πάλη στην παλαίστρα. Το είχαν και στην Κωνσταντινούπολη οι Βυζαντινοί, έως που  το έκλεψαν οι Φράγκοι με τις σταυροφορίες και το μετέφεραν στη Δύση . Διαδόθηκε ταχύτατα σε Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, και μετά την τουρκοκρατία ξανάρθε στην Ελλάδα μέσω του Βαυαρού  Όθωνος.  Ήταν τότε  το άθλημα της αριστοκρατίας , μα σύντομα έγινε λαϊκό άθλημα. Σε μια επιστολή του ο Κολοκοτρώνης νουθετεί τους νέους πιο πολύ να διαβάζουν, παρά να χάνουν το χρόνο τους στα σφαιριστήρια.  
 Η σύγχρονη ονομασία του είναι γαλλική, όπως και πολλές ορολογίες του παιχνιδιού.    Το billiard  βγαίνει από την ιταλική και λατινική :  biglia  = μπίλια , που προέρχεται κι αυτή από το ελληνικό   βώλος- βόλος- βολίδα, και εν τέλει από το ρήμα βάλλω.


                                      πολλά σχήματα μπιλιάρδων


Παραλληλόγραμμο.   Τα 99% μπιλιάρδα είναι μακρόστενα, παραλληλόγραμμα, 2.60, 2.80, 3.20. (από το μήκος της μεγάλης πλευράς).  Ο λόγος που καθιερώθηκε το ορθογώνιο μπιλιάρδο είναι κυρίως η ευκολία της κατασκευής, οι 4 ευθείες γραμμές, και το τετραγωνισμένο κομμένο μάρμαρο.
  Χωράει σε ένα μικρό δωμάτιο, αφήνοντας χώρο γύρω-γύρω για τους παίκτες και για θεατές. Σε μια μεγάλη αίθουσα μπορείς να βάλεις μερικά δίπλα-δίπλα.
 Είναι καλό για μονόσποντες, δίσποντες και τρίσποντες καραμπόλες.  Στα πρωταθλήματα παίζουν σε τέτοιο μπιλιάρδο, και μόνο με τρίσποντες καραμπόλες.
 Ως ελάττωμα μπορούμε να πούμε το άχαρο του σχήματος, και πως οι μπίλιες μαζεύονται συχνά στη μία ή την άλλη πλευρά.
Παραλλαγή αυτού του σχήματος είναι το τετράγωνο, που είναι ακόμα πιο άχαρο.


Άλλα σχήματα.  Πολύ σπάνια μπορείς να βρείς :τριγωνικό μπιλιάρδο , που κι αυτό δεν κάνει καλό παίξιμο.  Το γωνιακό, είναι λίγο καλύτερο απ αυτά .   
 
κυκλικό.  Προσφέρεται κυρίως για μονόσποντες. Η μπίλιες γυρίζουν γύρω-γύρω, δεν έχει ευκολία στο παίξιμο.


ελλειπτικό.    Παρατηρούμε πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει απόπειρες για να δώσουν ποικιλία στο μπιλιάρδο, με μικρή η μεγάλη επιτυχία. Δεν υπάρχει όμως μέχρι σήμερα οβαλ-ελλειπτικό μπιλιάρδο, ενώ έτσι θα έπρεπε να ήταν, τουλάχιστον τα μισά.
 Εννοούμε: να είναι μακρουλό, κάπως σαν δίκροκο αυγό.. (η λέξη οβάλ, βγαίνει από την ελληνική αυγό, ωόν, η ο οποία με τη σειρά της βγαίνει από το σχήμα του αυγού)
 Είναι το καλύτερο από παικτικής απόψεως... Είναι πιο εύκολο για τους ερασιτέχνες  παίκτες, και συγχρόνως πιο δύσκολο για τους επαγγελματίες.
 Γίνονται πιο πολύ μονόσποντες καραμπόλες, και δευτερευόντως δίσποντες.
 Προσφέρει 2 φορές περισσότερες συγκινήσεις από τα μέχρι τώρα μπιλιάρδα.


  Η  έλλειψη είναι ένα σχήμα ανάμεσα στο κυκλικό και στο παραλληλόγραμμο. Είναι κάτι παραπάνω από το τέλειο κυκλικό, είναι υπερβατικό, είναι υπερρεαλιστικό. Τέλος, είναι το πιο φυσικό σχήμα, διότι όλοι οι πλανήτες, οι κομμήτες, και όλα τα άτομα και τα ηλεκτρόνια , όλο το σύμπαν κινείται ελλειπτικά, όχι κυκλικά.
  Το ελλειπτικό αυτό σφαιριστήριο-μπιλιάρδο δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ‘κυκλικό’ , ούτε πολύ μακρόστενο.
Η καλύτερη αναλογία πλάτους με μήκος είναι 1 / 1,6.   Όσο ακριβώς είναι ο μαγικός αριθμός ‘φ’ , η λεγόμενη η χρυσή τομή:  1,618 , όσο οι διαστάσεις της Ακρόπολης.


Ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα μπιλιάρδο !
Φτιάχνει πρώτα τη βάση , αναλόγως με το σχήμα που θα του δώσει. Έπειτα αγοράζει το μάρμαρο, τις σπόντες, την τσόχα, τις στέκες και τις μπίλιες από ελεφαντόδοντο.
 Μπορεί να βάλει και ρόδες στα 4 πόδια. Μπορεί να υπάρχει μηχανισμός να γίνεται πιο ψηλό ή πιο χαμηλό, αναλόγως με το ύψος των παικτών. Μπορεί να βάλει τσόχα άλλου χρώματος, όχι μόνο πράσινου. Μπορεί να βάλει –ίσως-, και άλλο είδος υφάσματος.
 Αν χρησιμοποιήσει απλά και μεταχειρισμένα υλικά, μπορεί να το φτιάξει με λίγες δεκάδες ευρώ!!! Αν χρησιμοποιήσει καινούργιο μάρμαρο, τσόχα, σπόντες κλπ, τότε κοστίζει 200-300 ευρώ. Το ότι θα το φτιάξει κάποιος μόνος του και με το σχήμα που θα διαλέξει, αυτό το καθιστά καλύτερο από κάθε αγορασμένο!!.
 Μπορεί , ωστόσο, να βρεί μεταχειρισμένο σε πολύ καλή τιμή, από μαγαζιά που έκλεισαν. Δεν είναι ανάγκη να είναι θερμαινόμενο. Μιλάμε για ερασιτεχνικό –κυρίως- μπιλιάρδο.


--άλλες χρήσεις: ένα μπιλιάρδο μετατρέπεται με μία κίνηση σε τραπέζι πιγκ-πογκ, αρκεί να βάλει επάνω την ανάλογη επιφάνεια και το φιλέ.
 Αλλά μετατρέπεται σε 2 λεπτά και σε τραπεζαρία φαγητού(!!!), αν βάλεις επάνω μια ξύλινη ή τζαμένια επιφάνεια.


λέσχες μπιλιάρδου υπό μορφήν συλλόγου
 Σε κάθε γειτονιά ,μπορεί να γίνει υπό μορφήν συλλόγου, μια λέσχη, όπου να παίζουν μπιλιάρδο χωρίς καθόλου θόρυβο, αλλά  με θεατές γύρω-γύρω σαν σε θέατρο. Μπορούν να παίζουν και ερασιτεχνικό πρωτάθλημα μπιλιάρδου.
  Τα έξοδα είναι μόνο 500-1000 ευρώ για να ανοίξει, και 300-500 ευρώ το μήνα για έξοδα του χώρου. Δηλαδή για τους παίκτες είναι 1 ευρώ την ώρα, σχεδόν δωρεάν.  Δεν θα είναι ‘μαγαζί’. Δεν χρειάζεται ΤΕΒΕ, ΙΚΑ, ταμειακή, εφορία, κλπ. κλπ. Απλώς τα 30-50 μέλη,θα δίνουν 5 ή 10 ευρώ το μήνα για το σύλλογο.
  Θα προσφέρεται δωρεάν καφεδάκι και ένα ποτηράκι κρασί για παίκτες και θεατές. Άκρα ησυχία, όχι τηλεόραση, όχι κάπνισμα, και καλές καραμπόλες...

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη