google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 2010 - 2015...

ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 2010 - 2015...

Να ενημερώνονται απ’ ευθείας από τα δελτία Τύπου που εκδίδει (και… όποιος ...
καταλάβει, κατάλαβε) καλεί τους πολίτες το υπουργείο Οικονομικών.

Ενώ δεν έχει πει ακόμα τι θα ισχύει για τις αποδείξεις και τις δαπάνες του 2016, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να δώσει διευκρινίσεις για το τι ισχύει τελικά για τις αποδείξεις του 2015 και προηγουμένων ετών.

Θέλοντας να ακυρώσει ή να καταργήσει όμως το οικονομικό ρεπορτάζ, στην ανακοίνωση τονίζεται (με μαύρα υπογραμμισμένα γράμματα) ότι: «Tο υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τακτικά τους πολίτες για τα σχετικά θέματα με Δελτία Τύπου αλλά και με ανακοινώσεις- δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας. Κάθε άλλη "αναφορά", "διαρροή" κλπ. που επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα παραπληροφόρησης και καταστροφολογίας, υπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την αντικειμενική πληροφόρηση του πολίτη».

Αυτούσια η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, από την οποία θα πρέπει να  ενημερωθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, έχει ως εξής:

«Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα που δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι, επισημαίνεται ότι:

1. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κλπ), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κλπ.

2. Η σχετική νομοθεσία για την πενταετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου είναι πολύ παλιά (Ν.2238/1994), ισχύει πλέον με το Ν.4174/2013 και δεν είναι πρόσφατη.

3. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010-2015. Τα δικαιολογητικά του 2010 πρέπει να κρατηθούν μέχρι την 31.12.2016. Βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη.

4. Σε περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων, προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια, φορολογικών ελέγχων κλπ (δηλαδή ειδικές περιπτώσεις που δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία) η πενταετής παραγραφή τροποποιείται ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Επισημαίνεται για μια φορά ακόμη  ότι το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τακτικά τους πολίτες για τα σχετικά θέματα με Δελτία Τύπου αλλά και με ανακοινώσεις- δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας. Κάθε άλλη «αναφορά», «διαρροή» κλπ. που επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα παραπληροφόρησης και καταστροφολογίας, υπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την αντικειμενική πληροφόρηση του πολίτη».
Τι «διαρρέει» το υπουργείο Οικονομικών
Με βάση την γραμματική διατύπωση της ανακοίνωσης,  φαίνεται πως το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι υπάρχει υποχρέωση συλλογής και φύλαξης και των αποδείξεων του 2015 από τους πολίτες. Ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών «διαρρέουν» ότι αυτό… δεν ισχύει!

Συγκεκριμένα: 

          στην παράγραφο 3 αναφέρεται: «Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010-2015. Τα δικαιολογητικά του 2010 πρέπει να κρατηθούν μέχρι την 31.12.2016»

-          εκ προοιμίου όμως, στην παράγραφο 1, ξεκαθαρίζεται ότι  στα δικαιολογητικά περιλαμβάνονται οι αποδείξεις: «με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κλπ), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κλπ».

-          στην παράγραφο 3 κρύβεται το τα ισχύει για το έτος 2015: «Βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη» (μετά το 2010).

Ωστόσο, επειδή από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δεν προκύπτει υποχρέωση συλλογής αποδείξεων για το 2015 (και στην φόρμα Ε1 δεν υπάρχει καν ο κωδικός 049 για να αναγραφούν), οι δημοσιογράφοι ρώτησαν συνεργάτες του υπουργείου «βάσει ποιας λογικής» ακολουθείται … η ίδια λογική και για το 2015.

Συνεργάτες του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι, ενώ στην παράγραφο 1 εννοούν και τις αποδείξεις μαζί με τα δικαιολογητικά, στην παράγραφο 3 εννοούν τα δικαιολογητικά … χωρίς τις αποδείξεις! Άρα, με βάση τις διαρροές αυτές, δεν απαιτούνται οι αποδείξεις του 2015.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη