google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τελικά από μια παρεξήγηση βγήκε το ‘μπιφτέκι’…

Τελικά από μια παρεξήγηση βγήκε το ‘μπιφτέκι’…

  Και εννοούμε η λέξη ‘μπιφτέκι’, διότι ο τρόπος να ψήνεις στη σχάρα ή στο τηγάνι  μικρά-μικρά κομματάκια κρέας, ανακατωμένα με ψίχουλα φρυγανιάς και διάφορα μυρωδικά,  είχε εφευρεθεί από την αρχαιότητα.
-----Δεν θέλει και πολύ μυαλό για να καταλάβουμε πως πήγε μια Αμερικάνα να ψωνίσει στον Έλληνα χασάπη και λέει: one beef steak, please!  Μόλις έκοψε την μπριτζόλα ο χασάπης, αυτή του είπε να την κάνει κιμά, όπερ και εγένετο.
 Όμως έγινε μια παρεξήγηση. Παρανόησε ο κρεοπώλης, ή ένα άλλος πελάτης που είδε την σκηνή, ή μια ελληνίδα που ήθελε να μιμηθεί την αμερικανίδα και ήθελε κι αυτή να το κάνει ‘όπως αμερρρική’,  και μπέρδεψε την βοδινή- μοσχαρίσια μπριζόλα με τον κιμά για μπιφτέκια…     Διότι η μοσχαρίσια μπριζόλα λέγεται στα αγγλικά: beef steak, =μπίφ στέηκ μπιφτέηκ’ μπιφτέκι. Είναι σαν να παραγγείλαμε μοσχαρίσια μπριζόλα, και τελικά φάγαμε μοσχαρίσιο μπιφτέκι.
 Υπάρχει και η χοιρινή μπριζόλα, που λέγεται : pork steak = πόρκ στέηκ, θα μπορούσαμε το μπιφτέκι να το λέμε ‘πορτέκι’, αλλά ,φαίνεται, ακούγεται καλύτερα : ‘μπιφτέκι’, γεμίζει το στόμα σου όταν το λές, ανοίγει και την όρεξη!...
 Ίσως η λέξη: ‘μπιφτέκι’, να ήρθε από  Αμερική-Αυστραλία , μέσω έλληνα μετανάστη που ελληνοποίησε και παράλλαξε το beef steak…
 
 Πολλές άλλες παρανοήσεις έχουν γίνει σε θέματα ονομασίας φαγητού. Λέμε ‘ναπολιτάνα’ την μακαρονάδα που έχει μόνο κόκκινη σάλτσα και λίγο τυρί. ,λες και όλοι στη Νάπολη τρώνε έτσι.  Λέμε ‘καπουτσίνο’ τον εσπρέσο  με γάλα, διότι έτσι τον έπιναν οι καπουτσίνοι μοναχοί. Λέμε ‘χωριάτικη’ τη αγγουροντοματοσαλάτα με φέτα, λες και όλοι χωριάτες τρώνε τέτοια, λέμε ‘φέτα’ το γνωστό τυρί από τη φράση: ‘κόψε μια φέτα τυρί’, λέμε χωριάτικο  βαρελίσιο κρασί  εννοώντας ‘χωρίς φάρμακα’ , αλλά σήμερα δεν μπορείς πουθενά να το βρείς, κλπ   Όλες αυτές οι ονομασίες  είναι απλώς ψέματα, προέρχονται από παρεξηγήσεις.

 Αλλά ας αφήσουμε τη γλωσσολογία κι ας πάμε στη μαγειρική.
 Το ‘μπιφτέκι’ είχε εφευρεθεί από τους Έλληνες στην αρχαιότητα. Ίσως το έλεγαν: ‘μάζα κρέατος’. --Δεν υπάρχει ακριβής λέξη στα αγγλικά για το ‘μπιφτέκι’. Να η απόδειξη πως είναι ελληνικής πατέντας.

 Ο λόγος που το μπιφτέκι είναι πιο δημοφιλές από την μπριζόλα, είναι γιατί ψήνεται στο 1/5 του χρόνου καθώς δεν έχει κόκκαλα, είναι μαλακό, τρώγεται απ όλες τις ηλικίες, μικρά παιδιά και γέρους, κι όσους γενικά  δεν έχουν γερά δόντια, και είναι 3 φορές πιο νόστιμο από κάθε κρέας γιατί έχει μυρωδικά.

Και μια καινοτομία: ένα μαγαζί που να ειδικευτεί μόνο στα μπιφτέκια, (το πολύ ας έχει και τηγανητές με ελαιόλαδο πατάτες)   Σε ένα όρθιο ψυγείο με τζάμι υπάρχουν εμφανή διάφορα ελληνικά γνήσια χωριάτικα κρέατα (μοσχάρι, αλλά και χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο κλπ), τα αλέθει εμπρός σου, τα κάνει μείγμα κατά βούληση του πελάτη, βάζει δυόσμο- μαϊντανό, σκόρδο, τυρί, κλπ. κλπ. κλπ., και τα ψήνει εμπρός σου σε φωτιά από ξύλα ή σε κάρβουνα, και είναι έτοιμα μέσα σε 3 λεπτά, ώσπου να καθήσεις, ώσπου να κάνεις περισσότερη όρεξη.   
   Αυτό είναι το ελληνικό ταχυφαγείο (φαστφουντάδικο), που θα έχει πολλή πελατεία, και πολλά κέρδη. Και η ονομασία του:  ‘beef steak μπιφτέκι’.
Η ιδέα αυτή είναι  ικανή να κλείσει όλα τα φαστφουντάδικα που έχουν  μπιφτέκια από ‘πλαστό’  ψεύτικο ‘κρέας’  φουσκωμένο με ορμόνες, δηλαδή δεν είναι κρέας  από ζώο!!!  Μας φόρεσαν την ξενική λέξη : ‘μπιφτέκι’, να μας δίνουν και δηλητήρια για φαγητό ?, πάει πολύ το δούλεμα...  antoniosantonopouloskyparissia

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη