google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Φτιάξε ένα η λ ι ο – σ ε λ η ν ι α κ ό ρολόι σαν τον Αστρολάβο των Αντικυθήρων !!!

Φτιάξε ένα η λ ι ο – σ ε λ η ν ι α κ ό ρολόι σαν τον Αστρολάβο των Αντικυθήρων !!!

Το 1900,   Έλληνες σφουγγαράδες, βρήκαν στον βυθό των Αντικυθήρων ένα ναυάγιο του 1ου αι π.Χ. με αντικείμενα μεγάλης αξίας: πιθάρια-αμφορείς, πολλά αγαλματίδια, και ένα μεγάλο μπρούτζινο-χάλκινο άγαλμα του 4ου αι π.Χ., που δείχνει έναν έφηβο, τον γνωστό Έφηβο των Αντικυθήρων .  
  Αλλά το πιο διάσημο εύρημα ήταν  ο  Α σ τ ρ ο λ ά β ο ς  των Αντικυθήρων , έργο του 2ου αι π.Χ. , ένας μικρός παράξενος τετράγωνος σταυρωτός σκουριασμένος μηχανισμός, ύψους 30 εκατοστών με πολλά γρανάζια.   Αν έβρισκαν τον μηχανισμό χωρίς τα αγάλματα, κανείς δεν θα του έδινε σημασία…        
   Όλα αυτά εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Αθήνας…

  Το πλοίο  π ι θ α ν ώ ς   ερχότανε από ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας, ίσως από τη Ρόδο, και πήγαινε προς Ιταλία.  Μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα βρισκόταν τότε υπό ρωμαϊκή κατοχή, άρα αυτά τα αγάλματα και ο αστρολάβος ήταν κλεμμένα , αρπαγμένα ή έστω φτηνά αγορασμένα από ελληνική πόλη και προορίζονταν ως  λάφυρα για μια ιταλική μεγάλη πόλη, για κάποιον πλούσιο Ρωμαίο.
 Όμως ο καλός θεός της Ελλάδας, έκανε το ναυάγιο αυτό, και έμειναν στην Ελλάδα τα κλεμμένα. Μακάρι να γινόταν το ίδιο και για τα κλεμμένα του Έλγιν…

 Πολύ παραφιλολογία έχει γίνει γύρω από τον αστρολάβο ή υπολογιστή ή μηχανισμό των αντικυθήρων… Πολλά πανεπιστήμια του κόσμου ασχολούνται με το θέμα, ερευνητές, δημοσιεύσεις σε περιοδικά και βιβλία.  Όμως όλοι αυτοί, μεθυσμένοι από την  αρχαιολατρία,  έχουν φτάσει σε  υπερβολές.
---λένε πως είχε 40 γρανάζια (ενώ είχε 15-20),--πως είχε επάνω του 3.000 γράμματα!,
---πως έδειχνε τον ήλιο, τη σελήνη, και 3-4 άλλους πλανήτες!, προέβλεπε εκλείψεις ηλίου και σελήνης!!, και πως ακόμα προσδιόριζε με τέλεια ακρίβεια τις αρχαίες γιορτές: Ολύμπια, Πύθια, κλπ. κλπ. κλπ..
 ---Λένε -με λίγα λόγια - πως ήταν το μεγαλύτερο εφεύρημα των αρχαίων Ελλήνων , α λ λ ά   κ α ι   ό λ ω ν   τ ω ν   ε π ο χ ώ ν   αν το κρίνουμε αναλογικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας που τότε ήταν σε νηπιακό στάδιο.!!!
                                        ----------------------------------
  Ας  χρησιμοποιήσουμε την απλή αστρονομία και την απλή λογική για να βρούμε τι ήταν επιτέλους  αυτός ο ‘τρομερός’ μηχανισμός, ο αστρολάβος:
                                        
                                       Α  Σ  Τ  Ρ  Ο  Ν  Ο  Μ  Ι  Α

●----Ο ήλιος έχει 400 φορές μεγαλύτερη διάμετρο απ τη σελήνη, αλλά είναι και 400 φορές μακρύτερα, κι έτσι σε μας φαίνεται να έχουν το ίδιο ακριβώς μέγεθος!

●---Ήλιος και φεγγάρι κάνουν  τ η ν  ί δ ι α  -σχεδόν- κ ί ν η σ η    κ ά θ ε   μ έ ρ α. Βγαίνουν απ την Ανατολή και πάνε προς τη Δύση.

--Ο ήλιος γυρίζει κάθε μέρα τη γη σε 24 ώρες.   Δηλαδή , αύριο τέτοια ώρα, ο ήλιος θα έχει κάνει μια περιφορά και θα είναι πάλι εκεί.

●--Το φεγγάρι  -όμως- κινείται πιο αργά απ τον ήλιο. Κάθε μέρα γυρίζει τη γη σε 24 ώρες και 48 –περίπου- λεπτά. Έρχεται στο ραντεβού του -περίπου-  τρία τέταρτα  καθυστερημένο . Αυτά τα 48 λεπτά ανά ημέρα που πάει πιο αργά από τον ήλιο, είναι η αιτία που έχουμε τις διάφορες φάσεις της σελήνης, και  κάθε 29,5 μέρες πανσέληνο!!!  ( 48,1 λεπτά x 29,5 = 1440 λεπτά περίπου =24 ώρες= μία ημέρα)  
 
--Αν η σελήνη γύριζε ακριβώς σε 24 ώρες μια στροφή, όπως ο ήλιος, τότε θα είχαμε συνεχώς μία φάση του φεγγαριού: (μισοφέγγαρο ή χάση του φεγγαριού, ή και πανσέληνο), αλλά θα ήταν άχαρο και μονότονο. Αν η σελήνη είχε άλλες ταχύτητες, τότε θα είχαμε πιο συχνά πανσέληνο, αλλά θα κράταγε λιγότερες ώρες.

●--- Ο ήλιος αλλάζει συνεχώς σημείο στον ουρανό, αναλόγως αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι. Κάθε μέρα ο ήλιος πάει  ‘έναν ήλιο δίπλα’.

●---αλλά και το φεγγάρι  κινείται σ’ αυτά τα όρια, όμως ‘πολύ πιο τρελά’ από τον ήλιο, και ανεξάρτητα από ‘καλοκαίρια και χειμώνες’. Πότε κινείται πιο κάθετα στον ουρανό - πότε πιο πλαγιαστά , πότε πιο μακριά απ τη γη - πότε πιό κοντά.

●--Η λωρίδα αυτή  του ουρανού όπου μπορούμε να δούμε ήλιο και φεγγάρι λέγεται   ε κ λ ε ι π τ ι κ ή,  διότι σ αυτό το κομμάτι , που είναι σαν μια φλούδα από μια φέτα πεπόνι, μ ό ν ο   ε κ ε ί   μ π ο ρ ο ύ ν   ν α   γ ί ν ο υ ν   ο ι   ε κ λ ε ί ψ ε ι ς.
  Έκλειψη ηλίου:  έχουμε μόνο ημέρα, όταν το φεγγάρι είναι ‘στη χάση’, και αν βρεθεί ακριβώς εμπρός απ τον ήλιο.
 Έκλειψη σελήνης:  όταν έχουμε μόνο νύχτα με πανσέληνο, και αν η γη βρεθεί ακριβώς ανάμεσα σε ήλιο-σελήνη.  

Αν ήλιος και σελήνη είχαν την ίδια ακριβώς πορεία, την ίδια γραμμή στον ουρανό, τότε θα είχαμε κάθε μήνα μιά έκλειψη ηλίου και μία σελήνης. Αλλά και πάλι θα ήταν άχαρο...    Κάτι ξέρει ο Θεός που έφτιαξε αυτό το χάος του διαστήματος!...
                                          ------------------------------------  

                                    Α  Σ  Τ  Ρ  Ο  Λ  Α  Β  Ο  Σ  

---Ο μηχανισμός των αντικυθήρων δεν ήταν αυτόματος, όπως νομίζουν μερικοί, αλλά  ήταν χειροκίνητος. Είχε διάφορα γρανάζια ώστε  αν το ένα δείχνει τον ήλιο, το άλλο να πηγαίνει πιο αργά και να δείχνει το φεγγάρι. Και μάλιστα  τα έδειχνε  σ τ ο   π ε ρ ί π ο υ, διότι δεν έχουν σταθερή τροχιά, ιδίως το φεγγάρι.

 ---Ή τ α ν   α π λ ώ ς   έ ν α   σ ε λ η ν ο – η λ ι α κ ό   ρ ο λ ό ι .    Αν  έδειχνες τον ήλιο , ήξερες πού ήταν το φεγγάρι, και το αντίστροφο. Ήξερες τι ώρα είναι περίπου, είτε είναι μέρα είτε νύχτα..
 Αυτό που κάνουν και οι χωριάτες εμπειρικά!!!. Διότι μπορείς και με το φεγγάρι να καταλάβεις περίπου τι ώρα είναι, αφού το φεγγάρι δείχνει συνεχώς τον ήλιο, το φως που έχει είναι αντανάκλαση του ηλιακού φωτός. Όσο γεμάτο είναι το φεγγάρι, τόσο απέναντι απ τον ήλιο είναι…

--Ο αστρολάβος έδειχνε επίσης μήνα και ημέρα του χρόνου. Δηλαδή  μετρούσε  τους 12 μήνες των 30 ημερών, και τις τέσσερις μέρες: 2 ισημερίες και 2 ηλιοτρόπια, + ακόμα μία μέρα, την 365η.   Ή τ α ν   κ α ι    η μ ε ρ ο λ ό γ ι ο.

--  Αλλά δεν προέβλεπε  εκλείψεις ηλίου ή σελήνης. Ίσως έδινε μια πιθανότητα να γίνει έκλειψη, αλλά πού? Σε ποιόν τόπο?  Διότι διαφέρουν από τόπο σε τόπο. (ειδικά οι ολικές).  Ήταν πολύ δύσκολο να υπολογίσεις την επόμενη έκλειψη έστω κι αν ήξερες  πως σήμερα εδώ  και αυτή την ώρα έκανε ολική έκλειψη.
 Στις μέρες μας  οι επιστήμονες  μπορούν να προβλέψουν επακριβώς τις εκλείψεις, διότι έχουν την ανάλογη τεχνολογία.  Αλλά στο φινάλε, δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα να προβλέψεις μια έκλειψη… Πιό χρήσιμο είναι να ξέρεις τι ώρα είναι…

           Φτιάξε και σύ  έναν αστρολάβο- ηλιοσεληνιακό ρολόι!!!

 Ας αφήσουμε την πολλή φιλολογία για τον αστρολάβο, και ας δούμε σε τι μπορούμε να τον μιμηθούμε σήμερα, πώς να φτιάξουμε κι  εμείς έναν απλό αστρολάβο!...

--ήδη υπάρχουν τα  24 ω ρ α    η λ ι α κ ά   ρ ο λ ό γ ι α   τ ο ί χ ο υ,  τοποθετημένα προς Νότο, που σου δείχνουν τον ήλιο.   Υπάρχουν επίσης ρολόγια χειρός που δείχνουν τις φάσεις της σελήνης. Άρα μπορούν να φτιαχτούν και ρολόγια τοίχου που να δείχνουν που είναι τώρα το φεγγάρι.
--Αυτό είναι το μήνυμα που μας στέλνει ο μηχανισμός των Αντικυθήρων σήμερα.
-- Αλλά μπορούν να φτιάξουν και έναν σύγχρονο  αστρολάβο με γρανάζια, παρόμοιο με των Κυθήρων, (χειροκίνητο ή ηλεκτρικό) . Μεγαλύτερου μεγέθους, ας πούμε 1-2 μέτρα.  Το φεγγάρι μπορεί να κινείται  σε συνδυασμό με την κίνηση του ήλιου, με ένα δεύτερο γρανάζι, με λίγα δόντια μεγαλύτερο . Ο ήλιος μπορεί να είναι μια μικρή σφαίρα με φώς, ώστε -ειδικά τη νύχτα- να φωτίζει το φεγγάρι και έτσι να φαίνονται καθαρά οι φάσεις της σελήνης.
--Ο αστρολάβος αυτός είναι ιδανικός για να κοσμήσουν πλατείες, προαύλια σχολείων, αλλά και οικίες.

                                                     Χρησιμότητα:
  1. Μας φέρνει σε επαφή με τη φυσική ζωή, τον ήλιο και το φεγγάρι. Είναι ιδανικός για να κατανοήσει κάποιος εύκολα την κίνηση γης-σελήνης-ηλίου.
  2. Μας φέρνει σε επαφή με τα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπων της γης, αφού όλων τα ρολόγια θα δείχνουν τον ίδιο ήλιο και την ίδια σελήνη!!!

Η καινοτόμος αυτή ιδέα  βγάζει και χρήμα:  Μπορεί κάποιος να κατοχυρώσει την πατέντα, να φτιάξει  έναν τέτοιο απλό μηχανισμό, να δείχνει ήλιο (=ώρες), φεγγάρι, και ημερομηνία , και να τον δώσει στο εμπόριο.
  Η όλη κατασκευή κοστίζει μερικές δεκάδες ευρώ, και μπορεί να πωληθεί μερικές εκατοντάδες!!!.  Αλλά προσοχή!, μην τον δώσετε στους ρωμαίους, κρατήστε τον εδώ στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε 2000 χρόνια για να τον ξαναβρούμε....
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Υστερόγραφα:
1.  Η αλήθεια είναι πως η γη γυρίζει γύρω απ τον ήλιο, αλλά στο άρθρο θεωρούμε πως ήλιος και σελήνη γυρίζουν γύρω απ τη γη , όπως φαίνεται από τον απλό παρατηρητή .  Έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την κίνησή τους.
2.   Υπάρχει μια λαϊκή σεληνιακή πρόγνωση καιρού:  ‘όταν το φεγγάρι είναι σαν βάρκα ,είναι όρθιος ο καπετάνιος, και όταν το φεγγάρι είναι όρθιο, ξάπλα ο καπετάνιος’. Δηλαδή  όταν είναι οριζόντιο το μισοφέγγαρο θα έχει παλιόκαιρο, (αέρα-βροχές) , και το αντίστροφο.   Όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι πρόληψη, είναι μύθος.  Διότι όλη η γη βλέπει το ίδιο φεγγάρι, και δεν μπορεί να βρέχει σ όλη τη γη  τις ίδιες μέρες. Ούτε έχει τόση ικανότητα το φεγγάρι να επηρεάζει τις βροχές.  Επηρεάζει όμως τις παλίρροιες, και τις …γυναίκες…

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη