google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ 3 Φ Ω Ν Ε Σ !!!

ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ 3 Φ Ω Ν Ε Σ !!!

Φαίνεται ως παράξενο και υπερβολικό, αλλά είναι απολύτως αληθές, πως ο καθένας μας έχει 3 διαφορετικές φωνές!!!  Πριν βγεί η τεχνολογία της μαγνητοφώνησης, είχαμε μόνο δύο φωνές.  Αλλά ας το εξηγήσουμε πιο απλά...

  1. Την ‘πρώτη φωνή’ την ακούμε πολύ περισσότερο από τις άλλες δύο. Είναι η φωνή μας που την ακούμε εμείς οι ίδιοι. Την ακούμε συγχρόνως ενώ μιλάμε, και είναι η φωνή που έχουμε ακούσει περισσότερο απ όλες στη ζωή μας….
Αλλά  την ακούμε κυρίως μέσω του κεφαλιού μας. Παράγεται στις φωνητικές μας χορδές, και ο ήχος πάει αμέσως  5 εκατοστά δίπλα όπου βρίσκονται τα ακουστικά τύμπανα. Βεβαίως την ακούμε μαζί και με τον ήχο που βγαίνει από το στόμα και αντανακλάται κι από το περιβάλλον. Αλλά κυρίως την ακούμε εσωτερικά. Όπως ακριβώς όταν κάνουμε ‘μμμμμ’ με κλειστό το στόμα… (υπάρχουν και οι εγγαστρίμυθοι, όπου μιλούν με κλειστό το στόμα.)

  1.  Οι άλλοι άνθρωποι ,όμως, δεν ακούν τη φωνή μας , όπως την ακούμε εμείς. Αυτοί την ακούν κανονικά με τα αυτιά τους, μόλις βγεί απ το στόμα μας. Πολύ τυχεροί οι άλλοι γιατί ακούν την αυθεντική, την τόσο ωραία φωνή μας. Τυχεροί και μείς που ακούμε τις πραγματικές φωνές των άλλων.  Την κανονική δικιά μας δεν θα την ακούσουμε ποτέ, γιατί έστω κι αν την μαγνητοφωνήσουμε, δεν θα είναι ίδια, αλλά παραλλαγμένη.

  1.  Αυτή είναι η  τρίτη φωνή μας,  η  μαγνητοφωνημένη, ηλεκτρική, ηλεκτρονική, που την ακούμε  από το  ηχείο.  Όταν ακούμε τη φωνή μας μετά, μαγνητοφωνημένη, δεν μας αρέσει. Λέμε: μα εγώ είμαι αυτή? Τι χάλια φωνή!!!   Όμως η φωνή των άλλων , όταν είναι μαγνητοφωνημένη, δεν μας φαίνεται τόσο παραλλαγμένη , όσο η δικιά μας που την έχουμε συνηθίσει ήδη παραλλαγμένη.

Συνοψίζοντας:
----Η ζωντανή φωνή των άλλων, που ακούμε εμείς, είναι η αληθινή.
--- Η μαγνητοφωνημένη φωνή παραλλάζεται τουλάχιστον 10%.  Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε αν ένας μιλάει ζωντανά  ή είναι μαγνητοφωνημένος.  
--- Η φωνή που ακούμε του εαυτού μας, είναι η περισσότερο αλλαγμένη, 30%, πολύ διαφορετική από την αληθινή, αυτήν που ακούνε οι άλλοι!!!.

Σχόλια!  
Τι περίεργο! Πριν βγεί το μεγάφωνο, όλοι ήμασταν σίγουροι πως η φωνή που ακούμε μέσω του κεφαλιού μας είναι η αληθινή.! Με την μαγνητοφώνηση μπορέσαμε να αποθανατίσουμε φωνές και τραγούδια! Μεγάλη επιτυχία!
 Κι όμως, τι κρίμα! ,  που με την τεχνολογία, χάσαμε την αληθινή ζωντανή φωνή, και ακούμε όλοι τους τραγουδιστές και τους ομιλητές από μεγάφωνα μέσω ενισχυτών  ενώ αυτοί μιλάνε σε μικρόφωνα!!!  Και βάζουν τόσο μεγάλη ένταση που δεν μπορείς να μιλήσεις ούτε στο διπλανό σου!.  
 Οι σημερινοί νεοέλληνες, το έχουν συνήθειο να βάζουν μικροφωνική εγκατάσταση ακόμα και σε χώρους 5 x 5, είτε είναι για  συγκρότημα, είτε για εκδήλωση, είτε για δημοτικό συμβούλιο!!!. Και ο λόγος είναι πως κάνουν σαν νεόπλουτοι, και πως δεν έχουν θεατρικούς χώρους. Οι αρχαίοι είχαν τέλεια ακουστική ακόμα και όταν ήταν  δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι (15.000) στα μεγάλα θέατρα των αρχαίων . (Επιδαύρου, Δωδώνης, Σπάρτης)
Οι Νεοέλληνες είναι τόσο βλάκες που ρωτάνε για ένα μικρό θέατρο 100, και 200 θεατών: έχει καλή ακουστική?  

Προτάσεις.

 •---Δεν χρειάζεται ειδική ακουστική για μικρά θέατρα. Το να φτιάξεις ένα μικρό ανοιχτό θεατράκι με πεζούλες, είναι το πιο εύκολο πράγμα, κοστίζει πολύ λίγο, δεν θέλει καν άδεια μηχανικού. Δεν θα χρειαστούν μεγάφωνα.  

•--- Τα καφενεδάκια θα μπορούσαν να διαμορφωθούν ‘θεατρικά’ ώστε να έχουν συχνές μουσικές και άλλες εκδηλώσεις, χωρίς μεγάφωνα , με καλή ακουστική και οπτική.   Θα έπρεπε όλα τα μαγαζιά να είχαν μουσικά όργανα, και κάθε τόσο να υπάρχει ζωντανή μουσική και ζωντανό τραγούδι, χωρίς επαγγελματισμούς, χωρίς αεπι, ικα, ενσημα. Να παίζουν 3-5-10 τραγουδάκια, να παίζει και να τραγουδά όποιος ξέρει.

•--- Ο καλλιτέχνης δεν είναι δούλος , ούτε ρομπότ. Δεν μπορείς να τον διατάζεις: παίξε μου ‘αυτό’, δεν θέλουν πίεση οι καλλιτέχνες, εκ φύσεως.
Είναι ιερό το ‘επάγγελμά’ τους. Γι αυτό και πρέπει να τα παρέχουμε όλα δωρεάν στους καλλιτέχνες που μας διασκεδάζουν και άγουν την ψυχή μας, μας ‘ψυχαγωγούν’.
  Θα έπρεπε το κράτος να τους κόβει κανονικό μισθό , να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, για να μπορούν να έχουν ελεύθερο χρόνο για την τέχνη τους…  Θα βγαίναμε όλοι κερδισμένοι…
                        -----------------------------------------------

 Οι αρχαίοι διασκέδαζαν πολύ καλύτερα από μας, γιατί ακούγανε τη φωνή των άλλων , αυθεντική, με τις δονήσεις της, με την ομορφιά της, με τη μαγεία της.       Χ ω ρ ί ς   μ ε γ ά φ ω ν α.   Μάθαιναν να σιωπούν και να ακούν τον άλλο. Μάθαιναν να μιλάνε λίγο, για να μιλήσουν κι οι άλλοι.

 Τ ο    μ ι κ ρ ό φ ω ν ο     ε ί ν α ι     δ ι κ τ α τ ο ρ ί α!  
 Ακόμα και στη Βουλή θα πρέπει να καταργηθεί, και να μιλούν με τη φωνή τους. Και με μια μικρή κλεψύδρα 2-3 λεπτών που να τους υπενθυμίζει να συνοψίζουν τα λόγια τους. Να σταματούν από μόνοι τους χωρίς να τους μαλώνει ο Πρόεδρος της Βουλής πατώντας το κουμπάκι με  την κόρνα, σαν να είναι μικρά παιδιά!!!

 Είναι λάθος που ακούμε μόνο μαγνητοφωνημένη μουσική και έχουμε ξεχάσει να τραγουδάμε. Τα μεγάφωνα είναι κι αυτά μια μορφή βίας, ε ί ν α ι   έ ν α   ε ί δ ο ς   ν α ρ κ ω τ ι κ ο ύ.

  Δεν πειράζει καθόλου που οι αρχαίοι δεν είχαν ανακαλύψει πως η φωνή  του καθενός, που ακούει ο ίδιος,  δεν είναι η αυθεντική…   
Ούτε και τον εαυτό του τον ξέρει κανείς καλά, γιατί τον αντιλαμβάνεται μέσω του ‘κεφαλιού’ του.     Οι άλλοι μας ‘διαβάζουν’ καλύτερα…

     antoniosantonopouloskyparissia

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη