google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 O ΙΩΑΝΝΗΣ ο Πρόδρομος ήταν ο Ηλίας !!! και γιατί αυτό είναι σημαντικό

O ΙΩΑΝΝΗΣ ο Πρόδρομος ήταν ο Ηλίας !!! και γιατί αυτό είναι σημαντικό

Ναι!  ακριβώς έτσι μας λέει το ευαγγέλιο σε πολλά σημεία, πως ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο Βαπτιστής, ήταν επανεμφάνιση , επανενσωμάτωση, φανέρωση, κλπ. του αρχαίου προφήτη Ηλία!!!.
Κι όμως κανείς δεν το γνωρίζει , ούτε πιστός, ούτε ιερέας, ούτε καν Θεολόγος!


  Η Παλαιά Διαθήκη λέει σε πολλά σημεία πως τις έσχατες αποχές ο Προφήτης Ηλιού θα έρθει  στη γη, για να προετοιμάσει το έδαφος ώστε  μετά απ αυτόν να έρθει ο ίδιος ο Θεός στη Γη γα να δικάσει τον κόσμο. Είναι κάπως σαν προάγγελος, σαν πρόδρομος.  Στις τελευταίες 2 σειρές της Παλιάς Διαθήκες,  απειλεί ο Θεός, και λέει : για να μην στείλω τον Ηλία και σας καταστρέψει…
  Στην Παλαιά Διαθήκη ο Θεός ονομάζεται ΓΧΒΧ, όμως στη μετάφρασή της στην Ελληνική από το Ο (εβδομήκοντα ιερείς, για την ακρίβεια 72) μετονομάστηκε σε Κύριος. Στην Καινή διαθήκη ο Ιησούς ονομάζεται δεκάδες φορές ‘Κύριος’, άρα αυτός ήταν ο Θεός που θα ερχόταν, και προάγγελός του ήταν ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, δηλαδή ο  Ηλίας, απλά πράγματα….


Αλλά ας πάρουμε με σειρά τα εδάφια. Παρακαλείται ο αναγνώστης να έχει δίπλα του μια καινή διαθήκη, ή το 1 Ενιαίο Ευαγγέλιο, ώστε να εξετάζει την αλήθεια των όσων αναφέρονται.


1. Στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, ήδη στους πρώτους στίχους, 1:15 λέει ο ευαγγελιστής Ιωάννης για τη σχέση του Ιησού με τον άλλο Ιωάννη τον Βαπτιστή.
  Ο Ιωάννης είπε επίσημα τη γνώμη του γι’ αυτόν και τη διακήρυξε λέγοντας:   « Γι’ αυτόν ήταν που είπα: ‘εκείνος που έρχεται ύστερα από μένα είναι ανώτερός μου, γιατί υπήρχε πριν από μένα’»


2.   Στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, 1: 13,14,17 ο άγγελος παρουσιάζεται στον Πατέρα του Ιωάννη, τον Ζαχαρία και του λέει πως ο γιός του θα έχει :το πνεύμα και τη δύναμη του Ηλία’
(…) η γυναίκα σου Ελισάβετ θα σου γεννήσει γιό και θα του δώσεις το όνομα Ιωάννης. (…) η προσφορά του θα είναι μεγάλη στο έργο του Κυρίου. (…) θα γίνει προπομπός στο έργο του Κυρίου, με το πνεύμα και τη δύναμη του Προφήτη Ηλία. (…)  θα προετοιμάσει το λαό να υποδεχτεί τον Κύριο.


3.    Στην συνέχεια του κατά Λουκάν, 1:76 ο ίδιος ο Ζαχαρίας, πατέρας του Ιωάννη, κάνει προφητεία και λέει:
(…) Και συ παιδί μου, θα ονομαστείς προφήτης του ύψιστου Θεού. Γιατί θα προπορευτείς πριν από τον Κύριο, για να ετοιμάσεις το δρόμο του, (…)


4.   Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής κηρύττει:  Ματθαίος: 3:11-12,  Μάρκος 1:3,7-8, Λουκάς 3:4,16,17,  Ιωάννης 1: 19-27
Και έστειλαν οι Ιουδαίοι άρχοντες από τα Ιεροσόλυμα ιερείς και Λευίτες να τον ρωτήσουν: «εσύ ποιός είσαι»?  Τότε αυτός διακήρυξε και δεν φοβήθηκε. Και ομολόγησε: «δεν είμαι εγώ ο Μεσσίας»
 «Τότε λοιπόν?», τον ρώτησαν. «Μήπως είσαι ο Ηλίας?»
 Εκείνος είπε: «όχι, δεν είμαι».
«Μήπως είσαι ο προφήτης?» Κι απάντησε: «όχι».
  Τότε του είπαν: «ποιος είσαι, ώστε να δώσουμε απόκριση σ’ αυτούς που μας έστειλαν. Τι έχεις να πεις για τον εαυτό σου?»
 Είπε: «εγώ είμαι, σύμφωνα με τα λόγια του προφήτη Ησαΐα, ‘φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ευθύνατε την οδόν Κυρίου’ (…)
 Μεταξύ των απεσταλμένων ήταν και Φαρισαίοι, που τον ρώτησαν: «Γιατί, λοιπόν, βαφτίζεις, αφού δεν είσαι ούτε ο Μεσσίας, ούτε ο Ηλίας, ούτε ο προφήτης ?»
Αυτός τους αποκρίθηκε:  «εγώ βαφτίζω με νερό. Ανάμεσά σας ,όμως, βρίσκεται κιόλας εκείνος που εσείς δεν γνωρίζετε. Αυτός είναι που έρχεται μετά από μένα, υπάρχει όμως πριν από μένα, και  εγώ δεν είμαι άξιος να σκύψω και να λύσω το λουρί από τα υποδήματά του.  Εγώ σας βάφτισα με νερό, εκείνος όμως θα σας βαφτίσει με πνεύμα άγιο και φωτιά.


 Εδώ παρατηρούμε πως ο ίδιος ο Ιωάννης αρνείται πως είναι ο Ηλίας, προφανώς από ταπεινότητα. Κι όμως το παραδέχεται εμμέσως: πως ανοίγει δρόμο για τον Κύριο, και πως ο επόμενός του είναι πολύ ανώτερος

5.    Στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο  1:29-34 ,αναφέρεται κάτι που δεν έχει προσέξει κανείς:. πριν τον Ιωάννη υπήρξε άλλος ‘πρόδρομος’!!!
Την άλλη μέρα, ο Ιωάννης βλέπει τον Ιησού να έρχεται προς το μέρος του και λέει: «αυτός είναι ο αμνός του Θεού, που παίρνει πάνω του την αμαρτία του κόσμου. Γι’ αυτόν σας μίλησα όταν είπα, ‘ύστερα από μένα έρχεται ένας που είναι ανώτερός μου, γιατί υπήρχε πριν να γεννηθώ’. Κι εγώ κάποτε δεν τον ήξερα ποιός είναι. (…) »  
  Κι ο Ιωάννης διακήρυξε δημόσια και είπε: «είδα το Πνεύμα να κατεβαίνει σαν περιστέρι από τον ουρανό και να μένει πάνω του. Εγώ  δεν τον ήξερα ποιός ήταν, εκείνος όμως που με έστειλε να βαφτίσω με νερό, εκείνος μου είπε: ‘εκείνος που πάνω του θα δεις να κατεβαίνει και να μένει το Πνεύμα, αυτός είναι που βαφτίζει με Άγιο Πνεύμα , (…) είναι  υιός του Θεού ».

6.   Ο ίδιος ο Ιησούς μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον Ιωάννη και μας λέει πως αυτός είναι ο Ηλίας!!!         κατά Ματθαίον  11:7-19,  κατά Λουκάν  7: 24-28
 Όταν έφυγαν οι μαθητές του Ιωάννη, ο Ι άρχισε να μιλάει στον κόσμο για τον Ιωάννη: «Τι βγήκατε να δείτε στην έρημο? Καλάμι που το πάει πέρα-δώθε ο άνεμος? Ή μήπως βγήκατε να δείτε άνθρωπο με πολυτελή ρούχα? Όσοι φορούν λαμπρά ρούχα και ζουν με απολαύσεις βρίσκονται στ’  ανάκτορα.  Τι λοιπόν βγήκατε να δείτε? Έναν προφήτη. Δεν είν’ έτσι?  Ναι !, σας βεβαιώνω, και μάλιστα περισσότερο από προφήτης. Είναι αυτός για τον οποίο λέει η γραφή: ‘να, εγώ στέλνω τον αγγελιοφόρο μου  πριν από σένα
   για να προετοιμάσει το δρόμο σου’. (Μαλαχίας 3:1)
   Σας βεβαιώνω πως μάνα δε γέννησε ως τώρα προφήτη πιο μεγάλο από τον Ιωάννη το Βαπτιστή. Ο πιο μικρός, όμως, στη βασιλεία του Θεού, είναι μεγαλύτερός του.
 ‘Από τότε που εμφανίστηκε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ως τώρα, η βασιλεία του Θεού κερδίζεται με προσπάθεια, και την κατακτούν αυτοί που αγωνίζονται. Γιατί όλοι οι προφήτες και ο νόμος προφήτεψαν ως τον Ιωάννη. Κι αν θέλετε να το παραδεχθείτε, αυτός είναι ο Ηλίας, που έμελε να ‘ρθεί. Όποιος έχει αυτιά για να ακούει, ας ακούει’


7.     Μετά τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη του Βαπτιστή, ο Ηρώδης μπερδεύεται αν ο Ιησούς είναι ο αναστημένος Ιωάννης!, αλλά και το πλήθος αναρωτιέται αν ο Ιησούς είναι ο Ηλίας!!!  κατά Ματθαίον: 14:1-2, κατά Μάρκον 6:14-16, κατά Λουκάν 9:7-9


   Άκουσε ο τετράρχης Ηρώδης για τον Ιησού, γιατί το όνομά του είχε γίνει γνωστό. Μερικοί έλεγαν: «αναστήθηκε απ' τους νεκρούς ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, γι' αυτό μπορεί και κάνει τέτοια θαύματα». Άλλοι έλεγαν : «Είναι ο Ηλίας». Άλλοι έλεγαν: «είναι προφήτης ,σαν ένας από τους μεγάλους προφήτες».
   Όταν τ’ άκουσε αυτά ο Ηρώδης είπε: «Εγώ τον Ιωάννη τον αποκεφάλισα. Ποιός είναι πάλι αυτός για τον οποίο ακούω τέτοια πράγματα? Μήπως αυτός αναστήθηκε από τους νεκρούς?».

8.    Στη Μεταμόρφωση του Ιησού, αναφέρεται πάλι ο Ηλίας, κατά τρόπο υπερβατικό, πράγμα  που μας κάνει να υποθέτουμε μια παρέμβαση των συντακτών των ευαγγελίων. Όμως ο Ιησούς τους προσγειώνει, τους λέει πως ο Ηλίας ήταν ο Ιωάννης!...   κατά Ματθαίο 17:1-13,  κατά Μάρκο 9:2-13   κατά Λουκά 9:28-36
Ας σημειώσουμε πως το ευαγγέλιο του Ιωάννη, που ήταν το βασικό το πιο αληθινό ευαγγέλιο δεν την αναφέρει καν την Mεταμόρφωση.


(…) πήρε τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο, κι ανέβηκε σ’ ένα ψηλό βουνό να προσευχηθεί. Την ώρα που προσευχόταν, μεταμορφώθηκε μπροστά τους.  (…)
   Και να!, φάνηκαν με λαμπρότητα δύο άντρες και συνομιλούσαν με τον Ιησού, : ήταν ο Μωυσής και ο Ηλίας. (…)  ο Πέτρος του είπε: «διδάσκαλε, ωραία είναι να μείνουμε εδώ. Να φτιάξουμε 3 σκηνές. Μία για σένα, μία για τον Μωυσή και μία για τον Ηλία» Δεν ήξερε τι έλεγε, γιατί είχε κυριευτεί από τρόμο.   (…)Σήκωσαν τότε τα μάτια τους και δεν είδαν κανέναν, αλλά μόνο του τον Ιησού. (…)
 Τον ρωτούσαν ακόμη: «γιατί λένε οι γραμματείς πως πρέπει πρώτα να έρθει ο Ηλίας?»  
    Κι αυτός απάντησε: « Θα  έρθει πρώτα ο Ηλίας και θα τα αποκαταστήσει όλα. Σας λέω πως ο Ηλίας ήρθε κιόλας μα δεν τον αναγνώρισαν, και του έκαναν ό,τι ήθελαν, όπως πρόβλεπαν οι γραφές γι' αυτόν. Γιατί  λένε όμως οι γραφές και για τον υιό του Ανθρώπου ότι θα υποστεί πολλά και θα περιφρονηθεί?»  Τότε κατάλαβαν οι μαθητές πως εννοούσε τον Ιωάννη το Βαπτιστή.


9.  Η αφιλοξενία των Σαμαρειτών.   Στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο   9: 51-56, αναφέρει πως ο Ιησούς μάλωσε τους μαθητές του όταν ήταν θερμόαιμοι και σκέφτηκαν να παρακαλέσουν να καεί το χωριό, όπως έκανε και ο Ηλίας!...   Είναι το θαύμα που έκανε , και έριξε φωτιά και δεν έβρεξε για 3,5 χρόνια!!! Παρατηρούμε πως ο Ιησούς τους προσγείωσε από την υπερβολική θρησκομανία τους και το κόλλημά τους με τον Ηλία, που υπάρχει άλλωστε σ όλη την Παλαιά Διαθήκη.


   Έστειλε αγγελιοφόρους (…) σ’ ένα χωριό των Σαμαρειτών για να προετοιμάσουν τον ερχομό του. Οι Σαμαρείτες δεν τον δέχτηκαν, γιατί κατευθυνόταν προς την Ιερουσαλήμ. Όταν το είδαν αυτό οι μαθητές του Ιάκωβος και Ιωάννης, του είπαν:  « Κύριε, θέλεις να ζητήσουμε να κατεβεί φωτιά από τον ουρανό και να τους καταστρέψει, όπως  έκανε  ο  Ηλίας?»
   Εκείνος στράφηκε προς αυτούς και τους επέπληξε λέγοντας: «ξεχάσατε ποιό πνεύμα κατευθύνει τη ζωή σας. Ο Υιός του Ανθρώπου δεν ήρθε να καταστρέψει ανθρώπους, αλλά να τους σώσει».


10.  Μήπως είναι ο Ιησούς ο Ηλίας?  Όχι!   Ο Ιησούς πάλι τους μαλώνει για το κόλλημά τους με τον Ηλία και βρίσκει την ευκαιρία να ανεβάσει τον εαυτό του.
   Κατά Ματθαίον  16:13-17,   κατά Μάρκον 8:27-30  κατά Λουκάν  9:18-20


    Όταν ήρθε ο Ιησούς στα μέρη της Καισάρειας του Φιλίππου, ρώτησε τούς μαθητές του:   «ποιός λέει ο κόσμος ότι είμαι?» Εκείνοι του απάντησαν : «άλλοι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, άλλοι ο Ηλίας, ή ένας από όπως  αρχαίους προφήτες που αναστήθηκε». Εκείνος τότε τους είπε: « κι εσείς, ποιός λέτε ότι είμαι?» Απάντησε ο  Σίμων Πέτρος και είπε: «Εσύ είσαι ο Χριστός* (Μεσσίας), ο Υιός του αληθινού Θεού».
    Κι ο Ιησούς του αποκρίθηκε : « μακάριος είσαι, Σίμων, γιε του Ιωνά, γιατί αυτό δεν σου το αποκάλυψε άνθρωπος, αλλά ο ουράνιος Πατέρας μου.»(…)

11.  Με τον Ιωάννη τελειώνει η Παλαιά Διαθήκη!, και η παλιά θρησκεία!  Ένα συγκλονιστικό εδάφιο από το κατά Λουκάν ευαγγέλιο.  16:16 .  Όταν λέει ‘Νόμος’ και ‘Προφήτες’ εννοεί τα βιβλία της Παλαιάς διαθήκης.


 Ο νόμος και οι προφήτες ισχύουν έως τον Ιωάννη το Βαπτιστή. Από τότε και μετά κηρύσσεται το χαρμόσυνο μήνυμα για τη βασιλεία του θεού, κι ο καθένας σπεύδει να μπεί σ’ αυτήν.   


12.   Η ψύχωση που υπήρχε για τον Ηλία, ως προπομπό του Κυρίου, συνεχίστηκε και μέχρι το θάνατο του Χριστού.    κατά Ματθαίον 27: 45-49   κατά Μάρκον 15: 33-36   


   Από ώρα έκτη (μεσημέρι) , έως ώρα ενάτη (απόγευμα), έπεσε σκοτάδι σ’ όλη τη γη, γιατί χάθηκε ο ήλιος . Και τότε ο Ιησούς κραύγασε με δυνατή φωνή: «Ελωί, Ελωί, (ή Ηλί, Ηλί)  λιμά σαβαχθανί?’ Που σημαίνει: ‘Θεέ μου, Θεέ μου, γιατί με εγκατέλειψες?’  Μερικοί από τους παρευρισκόμενους τ’ άκουσαν και είπαν: «κοίτα, φωνάζει τον  Ηλία». Οι υπόλοιποι έλεγαν: «άσε να δούμε αν θα ‘ρθει ο Ηλίας να τον σώσει».


                           Και τι μας ενδιαφέρουν  όλα  αυτά εμάς?


 Είναι απλό: Ο Ιησούς, ο Χριστός ήξερε καλά την Παλαιά Διαθήκη, τις γραφές γενικώς. Και αφού υπήρξε μαθητής του Ιωάννη, μυήθηκε  κατά κάποιο τρόπο απ’ αυτόν στην θεωρία να δίνουμε τα μισά στους άλλους, να είμαστε τίμιοι, κλπ.
 Αλλά ο Ιησούς ήταν πανέξυπνος και επικαλέστηκε εντέχνως πως ο Ιωάννης ήταν ο Ηλίας της Παλαιάς Διαθήκης και έτσι ο ίδιος ήταν ο Χριστός, ο Κύριος!!.  Εν τέλει όλα αυτά ήταν ένα εφεύρημα του Ιησού, που έγινε πιστευτό από πολλούς, και από αυτούς που συνέταξαν το ευαγγέλιο. Η υπόθεση πως ο Ιωάννης είναι ο Ηλίας, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που διαδόθηκε το ευαγγέλιο και που μετονομάστηκε ο άνθρωπος Ιησούς, σε Κύριο, σε Θεό!!.   Τόσο απλά.
 Είναι μια ‘είδηση’ που δεν γνωρίζει σχεδόν κανείς, και βγήκε ύστερα από πολλή μελέτη του ευαγγελίου. Παρακαλείται ο αναγνώστης να κάνει ανάλογη μελέτη…
                          antoniosantonopouloskyparissia

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη