google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Δαμασκηνο-φραγκόσυκο! μια καινοτόμος καλλιέργεια!

Δαμασκηνο-φραγκόσυκο! μια καινοτόμος καλλιέργεια!

Το φραγκόσυκο αυτό έχει το χρώμα της μελιτζάνας , και γεύση-μέγεθος κάπως σαν δαμάσκηνο.  Είναι και αυτό κακτοειδές, όπως και το γνωστό φραγκόσυκο, που τα τελευταία χρόνια είναι σε άνθηση και πολλοί το καλλιεργούν συστηματικά.
 Σε σχέση με την άλλη φραγκοσυκιά αυτό έχει το 1/3 του ύψους, τα φύλλα του επίσης είναι το 1/3 , το ίδιο και ο καρπός.

 Ήρθε η ώρα να καλλιεργηθεί συστηματικά και αυτό το μώβ φραγκόσυκο που έχει τα εξής προτερήματα σε σχέση με το άλλο:  

•-- Δεν αγκαθώνει όπως το φραγκόσυκο, αλλά πολύ λιγότερο. Ούτε το φύλο του έχει τόσο σκληρά αγκάθια, ούτε ο καρπός τόσο επικίνδυνα να μπουν στο δέρμα.
• --Έχει όμως 3 φορές περισσότερο σπάνια και εξωτική γεύση, γλυκόξινη…
• -- Έχει ένα ωραίο  σπάνιο χρώμα εξωτερικά, και το εσωτερικό του  βάφει τα χέρια όταν το τρώς και το στόμα. Κι όμως σου αρέσει τόσο αυτό το φυσικό χρώμα, που σε λίγη ώρα φεύγει…
•-- Όταν ανθίζει, έχει ένα πανέμορφο κίτρινο λουλούδι. Μπορείς να το βρείς ώριμο πάνω στο φυτό έως και 6 μήνες το χρόνο!.
• --Η σάρκα του είναι πιο σκληρή, αντέχει στο χρόνο και εκτός ψυγείου, μπορείς να το κόψεις και να φάς και μετά από μήνες. (σε αντίθεση με το άλλο φραγκόσυκο που αν το κόψεις πρέπει να το φας σε 1-2 μέρες)
• -- Τρώγεται και ολόκληρο!, αν του βγάλεις τα αγκαθάκια (βγαίνουν πολύ εύκολα) Δεν θέλει καν καθάρισμα!
• --Έχει τριπλή τιμή από τα άλλα φραγκόσυκα.
•--Έχει κι αυτό τις καλές ιδιότητες του κόκκινου φραγκόσυκου, και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό: αντιοξειδωτικό, βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα, την πέψη του εντέρου, κόβει την πείνα –ιδανικό για δίαιτα-… κλπ


Απ τη θεωρία στην πράξη:

•--Κόβεις 100-500-1000 φύλα από το φυτό και τα μπήγεις κατά σειρά (κάθε ένα μέτρο) στο χώμα.  Αυτό ήταν! Σε 5 χρόνια δεν θα ξαναδουλέψεις… Και έχεις πολύ χρόνο μέχρι τότε να προωθήσεις τις πωλήσεις και να το διαφημίσεις.

•--Είναι πανεύκολη καλλιέργεια. Μπορείς να το βάλεις κάθε εποχή. Αλλά αν το φυτέψεις φθινόπωρο είναι πιο εύκολο να  πιάσει ρίζες μόνο του τον χειμώνα, κι έτσι δεν θα χρειαστεί πολύ νερό. Ίσως λίγο πότισμα τον πρώτο καιρό, ή το πρώτο καλοκαίρι.  Πιάνει τόσο εύκολα που κι αν ρίξεις απλώς ένα φύλο στη γη θα πιάσει… Πιάνει σε κάθε χώμα ή αμμόχωμα ή ακόμα και στην άμμο!

•  --Η καλλιέργεια συνδυάζεται και με μια άλλη ακόμα πιο πρωτότυπη. Όπως ξέρουμε τα σαλιγκάρια γενικώς πάνε στις φραγκοσυκιές , κολάνε και τρέφονται από τους χυμούς  τους. Στις δαμασκνηνοφραγκοσυκιές πάνε τα λεγόμενα θαλασσινά σαλιγκάρια, δηλαδή αυτά που ζουν κοντά σε θάλασσα. Είναι λευκά με ρίγες, και μικρά σαν ένα κούμαρο, σαν ένα κεράσι. Κι όμως είναι 5 φορές πιο νόστιμα απ τα στεριανά! Ακόμα κι αν πάρεις μόνο το ζουμί τους, κι ας μη τα φας, διότι δεν είναι για χόρταση, είναι τόσο μικρά σαν ένα φυστικάκι αιγίνης.!

  Μια μακαρονάδα με σάλτσα από θαλασσινά σαλιγκάρια, συνδυάζεται τέλεια με φρούτο 2-3 δαμασκηνοφραγκόσυκα. Φαγητό που δεν τρώνε ούτε βασιλιάδες!

  -------------Υπάρχει από αιώνες αυτοφυές στην περιοχή της Κυπαρισσίας σε αρκετά σημεία: στην περιοχή Γιαννίτσαινας παραλιακά, σε οικίες, αλλά και στο δάσος της ελαίας σε μεγάλη έκταση. (δίπλα από την δεύτερη βρύση.)
 --Ήδη καλλιεργείται, -ίσως σε άλλα μέρη-  αν κρίνουμε απ τη φωτογραφία που υπάρχει στο διαδίκτυο. Ας καλλιεργηθεί και στην περιοχή μας.

    antoniosantonopouloskyparissia

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη