google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΑΡΘΡΟ: «Έξι μήνες κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας»

ΑΡΘΡΟ: «Έξι μήνες κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας»

Γράφει ο δικηγόρος ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ – ΤΖΑΚΗΣ


Συμπληρώθηκαν έξι μήνες από την έναρξη της θητείας της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερη κοινωνικοπολιτική στήριξη. Το έργο που ανέλαβε να φέρει σε πέρας ήταν βαρύ και δύσκολο, ιδιαίτερα αφού το πεδίο ήταν ναρκοθετημένο από τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί έναντι των ξένων από την προηγούμενη κατάσταση. Θα ήταν προτιμότερο η νέα κυβέρνηση να μην είχε αιφνιδιαστεί ούτε στο ελάχιστο από τις απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών και να ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας που θα συναντούσε. Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανές ότι αυτούς τους μήνες υπήρξε για πρώτη φορά διαπραγμάτευση στην πράξη και όχι στα λόγια.
            Η βασική επιτυχία είναι η διεθνοποίηση του ελληνικού ζητήματος και το γεγονός ότι η συζήτηση μεταφέρθηκε από το τεχνικό επίπεδο με χαμηλόβαθμους υπαλλήλους των δανειστών, στο κεντρικό πολιτικό ευρωπαϊκό επίπεδο με τους αρχηγούς κρατών, κυβερνήσεων και θεσμών. Αυτό το νέο κεκτημένο, ακόμα κι αν δεν απέδωσε κατά 100% μέχρι σήμερα, αποτελεί τη σπορά που μένει και, σε συνδυασμό με την ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθείται, θα βοηθήσει στη βελτίωση των συσχετισμών και των συμμαχιών για τη χώρα μας στην πορεία.
            Η λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου 2015 και της 5ης Ιουλίου 2015 προς την κυβέρνηση ήταν: ούτε ρήξη με τους θεσμούς, ούτε υποταγή σ’ αυτούς, αλλά σκληρή διαπραγμάτευση για μια οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη συμφωνία, που θα διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, την αναδιάρθρωση του χρέους και την πρόβλεψη αναπτυξιακού πακέτου. Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί, περιέχει αρκετά δυσμενή στοιχεία που απέχουν από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Δεν πρέπει, όμως, αυτό να δημιουργήσει απογοήτευση. Η ιστορία και η πολιτική δεν είναι στατικές. Τίποτα δεν τέλειωσε. Οι μεγάλες μάχες τώρα ξεκινούν και η κυβέρνηση όλο και θα καταφέρνει στην πορεία να αίρει κάποια άδικα μέτρα, θεσπίζοντας ισοδύναμα που θα μετακυλύουν το βάρος στα πλουσιότερα εισοδηματικά στρώματα ή αντικαθιστώντας τις προβλεπόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με άλλες πιο λογικές.
            Η πολιτική ηγεσία και ο λαός μας έχουν πλέον το χρόνο και τη δυνατότητα να σχεδιάσουν με μεθοδικότητα το μέλλον, διαφυλάσσοντας την εθνική ενότητα, την κοινωνική συνοχή και κυρίως τα ευρύτερα λαϊκά συμφέροντα. Τώρα, σε αυτές τις δύσκολες και ιστορικές συνθήκες, πρέπει ο ελληνικός λαός να στηρίξει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, ώστε να μπορέσουν να παλέψουν αποτελεσματικά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο με στόχους την ανάπτυξη της πατρίδας, την πρόοδο των πολιτών και τη βελτίωση του περιεχομένου της συμφωνίας.
Κλείνοντας, να θυμίσω ότι χώρα που δεν παράγει, δεν μπορεί να σταθεί γερά στα πόδια της και να έχει πίστη στις δυνάμεις της. Αποτελεί πια κοινή συνείδηση η επιτακτική ανάγκη να μεριμνήσουμε για την ενίσχυση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

1 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη