google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΓΟΥΡΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΕΝΤΟΣ Ε.Ε.

ΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΓΟΥΡΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΕΝΤΟΣ Ε.Ε.

Πτωτική τροχιά διαγράφουν αυτό το διάστηµα οι τιµές για το αγγούρι στη χώρα µας αλλά και πανευρωπαϊκά. Αυτή η τάση ξεκίνησε συγκεκριµένα από τα τέλη Απριλίου (στην Ιταλία) και τώρα εµφανίζεται σε Ολλανδία, Βέλγιο και Ισπανία. Ειδικότερα, αυτή τη στιγµή το αγγούρι µεγάλου µεγέθους Φιλιατρών πωλείται 25-30 λεπτά το ζευγάρι απ’ τους παραγωγούς στην αγορά της Αθήνας, όταν πριν από ένα µήνα έφτανε τα 40 λεπτά το ζευγάρι, δηλαδή 60 λεπτά λιανική τιµή. Πρόκειται για µια πτώση στις τιµές παραγωγού της τάξης του 25%. «∆εν πάνε καλά τα πράγµατα στα αγγούρια αλλά και στις ντοµάτες, µε το ζόρι βγαίνουν τα έξοδα παραγωγής», τονίζει στην Agrenda ο παραγωγός Μιλτιάδης Ψύρος από τα Φιλιατρά. Εν αντιθέσει, «την περσινή χρονιά το ίδιο διάστηµα τα πράγµατα ήταν λίγο καλύτερα, καθώς κατά µέσο όρο οι τιµές παραγωγού για το αγγούρι κυµαίνονταν µεταξύ 30-35 λεπτών το ζευγάρι», αναφέρει ο κ. Ψύρος. Μοναδικό θετικό γεγονός στην περιοχή, είναι η συσπείρωση 40 παραγωγών σε µια οµάδα, οι οποίοι µε δικό τους συσκευαστήριο, και πρόεδρο τον κ. Γιώργο Αλεξανδρόπουλο, ερευνούν πιθανές αγορές για εξαγωγή του προϊόντος.

Στο Τυµπάκι της Κρήτης, οι τιµές παραγωγού είναι πολύ χαµηλές (10-20 λεπτά το κιλό) και το προϊόν µένει και αδιάθετο, σηµειώνει στην Agrenda ο Χαραλαµπάκης Γιάννης, διευθυντής του Α.Σ. Τυµπακίου.  
«Πέρσι οι τιµές ήταν 30%-40% πιο πάνω. Η πτώση των τιµών αποδίδεται από τους παραγωγούς αφενός στην κρίση που αναγκάζει σε περικοπές τους καταναλωτές, ειδικά σε προϊόντα, όπως το αγγούρι, που δεν είναι είδη πρώτης ανάγκης και αφετέρου στη µεγαλύτερη προσφορά του προϊόντος.
«Βέβαια, µπορεί σε 10 µέρες να δούµε µια άνοδο τιµών αν πολλοί παραγωγοί απογοητευµένοι τα ξεπατώσουν. Ίσως εκτοξευτούν οι τιµές για 5-6 µέρες και µετά να κατρακυλήσουν ξανά», καταλήγει ο κ. Χαραλαµπάκης. 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη