google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: πάμε στο αρχαίο ΘΕΑΤΡΟ Κυπαρισσίας?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: πάμε στο αρχαίο ΘΕΑΤΡΟ Κυπαρισσίας?

Η ερώτηση ακούγεται λίγο παράξενα, αλλά σε λίγους μήνες θα έχει και απάντηση: 
--Ναί!, πάμε!  Τι έχει σήμερα?
    Πού είναι λοιπόν αυτό το αρχαίο θέατρο Κυπαρισσίας. Πώς δεν το ξέρουμε?

  Ας δώσουμε μερικές εξηγήσεις.
   Υπάρχουν πολλές αρχαίες πέτρες και αρχαίες κολώνες από την αρχαία Κυπαρισσία, στον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο κάτω απ το κάστρο, όπως υπάρχουν και στο Αη Γιώργη, δηλαδή στον περιφραγμένο χώρο δίπλα από τον σιδηροδρομικό σταθμό, εκεί που ήταν τα αρχαία χρόνια ο Ναός του Δαφνίου Απόλλωνα. Οι ίδιες διάφνες υπάρχουν ακόμα, όπως και στο ιερό του ναού υπάρχει μιά κομμένη αρχαία κολώνα κάτω απ΄ την Αγία Τράπεζα.
 Παίρνουμε λοιπόν 2-5-10 αρχαίες κολώνες για να τις βάλουμε στο θέατρο. Βρίσκουμε πρώτα μια πλαγιά κάπου στην άνω πόλη, κοντά στην πλατεία ώστε να πηγαίνουν με τα πόδια οι χίλιοι (1000)  θεατές, και φτιάχνουμε τις κερκίδες, τις κυκλικές πεζούλες χωρίς τσιμέντο, αλλά απλώς με  ακουμπητές και καλά ταιριασμένες πέτρες από πορόλιθο και από ρετάλια μάρμαρου που 'πετούν' οι μαρμαράδες και τα σχιστήρια μαρμάρου. Έτσι έφτιαχναν τα θέατρά τους οι αρχαίοι! Έτσι θα το φτιάξουμε και μείς, σχεδόν τζάμπα!

   Και έχουμε και μια έκπληξη!. Υπάρχει ιδιώτης -γνωστός του γράφοντος- που χαρίζει 2 κυβικά αρχαία κεραμικά, της αρχαίας Κυπαρισσίας, ρωμαϊκής εποχής, πριν 2.000 χρόνια!!!.  Τα κεραμικά αυτά έχουν μαζευτεί με επιμέλεια από τα μπάζα που πετούσαν οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές που έκαναν πριν 4-5 χρόνια στην γνωστή παραθαλάσσια περιοχή δίπλα απ το κάμπιγκ. Με τα κεραμικά αυτά θα φτιαχτεί η ορχήστρα, ο χορός, ο κύκλος του θεάτρου. Υπάρχουν και ειδικοί τεχνίτες που προσφέρονται να φτιάξουν δωρεάν την αρχαία κεραμική ορχήστρα.
   Τον λόγο -πλέον- έχει ο Δήμος για να παραχωρήσει τον χώρο, 30 μέτρα επί 40,  ή και κάποιος ιδιώτης ο οποίος θα βγεί και κερδισμένος οικονομικώς αφού το θέατρο θα είναι σε δικό του χώρο.
  Στο νεο-αραχαίο αυτό θέατρο θα γίνονται δεκάδες και εκατοντάδες εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Χοροί, μουσικές, συναυλίες, διαλέξεις, θερινός κινηματογράφος,κλπ., ακόμα και κανονικές θεατρικές παραστάσεις.  Θα μπορεί να συνεδριάζει εκεί μέχρι και το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να βγάζουν καλύτερες αποφάσεις καθώς θά τους παρακολουθεί και πολύς κόσμος.
  Το θέατρο αυτό θα φέρει πολύ τουρισμό και πολύ χρήμα στην πόλη μας. Θα είναι μικρότερο απ το θέατρο του Φλόκα Ολυμπίας, αλλά πολύ ομορφότερο.
  Περιμένουμε άμεση απάντηση.  Τα αρχαία κεραμικά, τα μαζεμένα απ τα μπάζα, βιάζονται να μπούν σε  έναν μεγάλο κύκλο διαμέτρου 8 μέτρα.
     Αντώνιος Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη