google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΙΣΤΟΡΙΑ: γιατί οι αρχαίοι νέρωναν το κρασί?

ΙΣΤΟΡΙΑ: γιατί οι αρχαίοι νέρωναν το κρασί?

Το σωστό θα ήταν να ρωτούσαμε : "γιατί οι αρχαίοι νέρωναν τον οίνο?" , διότι η λέξη 'κρασί' βγήκε από τη φράση:δός μοι κράσιν οίνου, φράση που έλεγαν στον ταβερνιάρη της εποχής τους. Δηλαδή: δώσμου κράμα οίνου, δώσε μου νερωμένο οίνο. Είναι άλλο το κρασί, άλλο ο οίνος, έστω κι αν εμείς ξεχάσαμε τη διαφορά τους. Οι αρχαίοι, μάλιστα, θεωρούσαν ως 'βάρβαρους', ως απολίτιστους όσους έπιναν ανέρωτο οίνο.  
  Πολλοί λένε πως τάχα το αραίωναν 1 προς 2, 1 προς 3, κλπ. Αλλά η συζήτηση έχει κάποιο λάθος. Το σωστό είναι πως συνήθως οι αρχαίοι πρόγονοί μας έπιναν τον οίνο νερωμένο, σα κάποια ανλογία.
   Όπως από την φράση 'κράσιν οίνου' βγήκε το 'κρασί' , έτσι κι από  τη φράση: δός μοι νεαρόν ύδωρ, βγήκε η σημερινή λέξη 'νερό'.

  Όλοι νομίζουμε πως οι αρχαίοι νέρωναν τον οίνο για να μη μεθάνε ,αφού  έπιναν πολύ, έπιναν όλη την ώρα.  Ήταν -άλλωστε- και βαρειά σε μαθμούς τα κρασιά τότε, είχαν 15-17 % αλκοολικούς βαθμούς και δεν χρειάζονταν συντηρητικά.
   Όμως δεν  είναι -μόνον- αυτό. Υπάρχει και ένας άλλος λόγος πολύ σημαντικός. Όπως απέδειξε ο Καναδός γιατρός Μίλλερ,  ένα μέρος κρασιού αραιωμένο με 9 μέρη ύδατος!, σκοτώνει τα κολοβακτηρίδια, τη σαλμονέλα του τύφου και το δονάκιο της χολέρας!
   Πρέπει όμως να παραμείνει αραιωμένο 5-6 ώρες, για αυτό και ο τραπεζοκόμος έβαζε τον οίνο μαζί με το νερό από το μεσημέρι στον 'κρατήρα', για να πιούν το βράδυ στο συμπόσιο. 'Κρατήρας' ήταν στο δοχείο με το οποίο κέρναγαν τα ποτήρια τους, αντί να το αραιώνουν τον οίνο σε κάθε ποτηριά όπως κάνουμε εμείς σήμερα, όσοι πάμε να τους μιμηθούμε...

   Το κρασί είναι και αντισηπτικό φάρμακο. 
  Όλοι νομίζουν πως το αλκοόλ που έχει μέσα το κρασί είναι που έχει τις αντισηπτικές ιδιότητες. Μα είναι λάθος γιατί αν το αραιώσεις όπως οι αρχαίοι, οι αλκοολικοί βαθμοί του 13-15% μειώνονται στους 2-3. Δεν είναι , λοπόν,  -μόνο-  το οινόπνευμα που έχει τις θεραπευτικές ιδιότητες,  αλλά οι πολυφαινόλες , οι οποίες υπάρχουν τόσο στο λευκό, κυρίως -όμως- στο κόκκινο κρασί.
   Οι αρχαίοι πίνοντας νερωμένο κρασί δεν πάθαιναν ποτέ διάρροιες. Ακόμα και στα μικρά παιδιά, ακόμα και στα βρέφη, λίγες σταγόνες νερωμένο κρασί τα βοηθάνε να μην έχουν κολικούς- πόνους στο στομάχι, και στην υγεία τους γενικότερα.
  Κρασί έβαζαν και πάνω στον επίδεσμο που κάλυπταν τις πληγές για τους ίδιους αντισηπτικούς λόγους. Ποιός σημερινός γιατρός συνιστά το ίδιο? Κανένας!
   Το καλό κρασί είναι το ποτό του μέλλοντος.  Όσο θα πίνουμε καλό νερωμένο κρασί, τόσο θα μοιάζουμε στους αρχαίους... Κι άσε τους σημερινούς 'βάρβαρους' να πίνουν άλλα ποτά...

  Η παραπάνω πληροφορίες είναι παρμένες από το σημαντικότερο περιοδικό της Ελλάδας ΔΑΥΛΟΣ, τεύχος 313, Μάϊος 2008. Μπορείτε να το βρείτε στο διαδίκτυο.
  Αντώνης Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη