google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 10 διατροφικά λάθη που κάνουμε όλοι !!!

10 διατροφικά λάθη που κάνουμε όλοι !!!

 
  Η ελληνική κουζίνα είναι η καλύτερη του κόσμου, και η ελληνική φύση παράγει την μεγαλύτερη ποικιλία και τις καλύτερες τροφές. Κι  όμως σχεδόν όλοι μας, στην σύγχρονη Ελλάδα , κάνουμε 10 σημαντικά λάθη που σχετίζονται με τη διατροφή μας, δηλαδή με την σωματική και ψυχική υγεία μας!  Και μάλιστα δεν έχουμε υποπτευθεί κάν πως συμβαίνει αυτό, έχουμε συνηθίσει και τα θεωρούμε σωστά!.  Ακόμα και η λεγόμενη ‘μεσογειακή διατροφή’, η περιβόητη ‘κρητική κουζίνα’, η πυραμίδα της διατροφής  που μας λένε οι μοντέρνοι διαιτολόγοι , πάλι δεν λένε όλη την αλήθεια για την διατροφή μας.
   Ας εξηγήσουμε ένα-ένα τα λάθη που κάνουμε, και θα βρούμε και την αιτία που συμβαίνει αυτό ώστε να βρούμε τη λύση στο πρόβλημα…


  1. Τρώμε πολύ και χωρίς να κάνουμε καύσεις. Ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσεως το πρόβλημα της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί,  οι 9 στους 10 έχουν παραπάνω κιλά.  Οι παλαιότεροι μας συμβούλευαν: να κάθεσαι πεινασμένος και να σηκώνεσαι ‘νηστικός’, δηλαδή να περιμένουμε να έρθει η πείνα, και να τρώμε λίγο πριν από το να χορτάσουμε…  Να τρώμε λιτά,  σαν τον κλέφτη, σαν το ζητιάνο.


  1.  Τρώμε κάθε μέρα. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η αλήθεια είναι πως δεν κάνει να τρώμε κάθε μέρα, πρέπει για λόγους υγείας να κάνουμε ‘που και που’ μικρή νηστεία. Ο οργανισμός ξυπνάει, το ονοσοποιητικό του σύστημα θωρακίζει τον οργανισμό. Και μόλις ξαναρχίσουμε το φαγητό, μας φαίνεται πολύ νοστιμότερο λόγω της στέρησης.  Κανένα ζώο δεν χορταίνει κάθε μέρα, ακόμα και τα ζώα στους ζωολογικούς κήπους μια μέρα τη βδομάδα επίτηδες τα αφήνουν νηστικά.


  1.  Τρώμε σε τακτικά διαστήματα και τις ίδιες ώρες.  πρωΐ –μεσημέρι-βράδυ. Ο οργανισμός δεν είναι ρολόι, ούτε μηχανή ρομπότ. Αν το στομάχι συνηθίσει κάθε 3-4 ώρες να γεμίζει, τότε καλοσυνηθίζει και θέλει όλο και πιο πολύ, ώστε στο τέλος να τρώμε μηχανικά και σαν απόλαυση, όπως λέει η φράση: τρώγοντας έρχεται η όρεξη, ενώ το σωστό είναι πρώτα να έρχεται η όρεξη και μετά να τρώμε.


  1.   Οι τροφές που τρώμε είναι σχεδόν όλες μαγειρεμένες ( ψητά-τηγανητά- κατσαρόλα-φούρνος)   Όμως όλα τα ζώα φυσιολογικά τρώνε ωμές τροφές. Η ελληνική χωριάτικη διατροφή, η παραδοσιακή, η αρχαία, περιλαμβάνει κυρίως ωμές αμαγείρευτες τροφές: λάδι, ελιές, ντομάτες, κρεμμύδια, ωμά χόρτα σαλάτα, ξηρούς καρπούς, φρούτα και ψωμοτύρι. Λίγοι ξέρουν πώς και οι πατάτες τρώγονται και ωμές όπως και το γουλί. Το στάρι τρώγεται επίσης ωμό αν αφήσεις τους σπόρους στο νερό να φουσκώσουν.  Όλα αυτά είναι πεντανόστιμα, ευκολοφάγωτα και ευκολοχώνευτα.  Τα πολλά μαγειρευτά χαζεύουν τον άνθρωπο και χαλούν τα δόντια, ενώ τα ωμά εξασκούν τα δόντια και τα ούλα. (όπως και το πλύσιμο και βούρτσισμα με αλάτι).


  1.    Τρώμε  κρέας, σχεδόν κάθε μέρα, ενώ θα έπρεπε να τρώγαμε φυτικές τροφές και μόνο σπάνια κρέας. Αν ήταν να τρώμε συνέχεια κρέας θα είχαμε κυνόδοντες σαν τα σκυλιά. Με το να τρώμε πολλά κρεατικά βγάζουμε επιθετικότητα, αγριεύουμε, ο ιδρώτας μας μυρίζει άσχημα, και ούτε και μπορούμε να απολαύσουμε τη νοστιμιά που έχει το κρέας όταν το τρώμε σπάνια.  


  1. Τρώμε όλο τα ίδια, 3-4 τροφές!  Είναι τρελό, αλλά το διαιτολόγιο των περισσότερων ανθρώπων σήμερα είναι: ψωμί- ζυμαρικά ,ντομάτες, πατάτες, χοιρινό, κοτόπουλο.  Τα σημερινά παιδιά δεν τρώνε ούτε μαυρομάτικα φασόλια, ούτε φακές, ούτε σαλιγκάρια, ούτε, ούτε… Τα ποδαράκια από αρνιά και κατσίκια τα πετάνε, όπως και τα εντόσθια, το κεφάλι κλπ.  Αν συνεχίσουμε έτσι σε λίγα χρόνια θα τρώμε για φαΐ ένα χαπάκι σαν τους αστροναύτες.
  Πρέπει να τρώμε από τις χιλιάδες  πεντανόστιμες τροφές που υπάρχουν στην Ελλάδα.  Κάθε μέρα και διαφορετική τροφή.


  1.  Δεν χρησιμοποιούμε σωστά το αλκοόλ, που είναι κι αυτό πόσιμο τρόφιμο. Το 30 % του πληθυσμού πίνουν πολύ αλκοόλ κακής ποιότητας, χαλάνε το συκώτι τους και παχαίνουν, και ένα άλλο 40 % δεν πίνουν καθόλου, φοβούνται να πιούν ένα ποτηράκι κρασάκι.  Το σωστό θα ήταν να έπιναν όλοι σχεδόν καθημερινά λίγο καλό κρασάκι. Αυτό έκαναν οι πρόγονοί μας που ζούσαν στα χωριά ,μέσα στη φύση.


  1.  Δεν τρώμε φρέσκα φρούτα και χυμούς, αλλά ‘αναψυκτικά’ εισαγωγής σε αλουμινένιο κουτί με συντηρητικά! Υπάρχει μαζική ψυχασθένεια. Το πιό σωστό είναι να τρώμε τα φρούτα ωμά και με τη φλούδα, ούτε καν χυμό!.


  1.   Οι τροφές που τρώμε δεν έχουν ποιότητα και το γνωρίζουμε. Αλλά το κάνουμε με πρόφαση πως είναι πιο φτηνά.  Ξέρουμε πως το κοτόπουλο και το χοιρινό είναι από ‘εργοστάσιο’ και έχουν ορμόνες, ξέρουμε πως το λευκό τυρί δεν είναι γνήσια φέτα, ξέρουμε πως οι  ντομάτες – πατάτες –μήλο- αχλάδι  είναι ραντισμένα για να μην έχουν σκουλήκι, ενώ αν είχε σκουλήκι  αυτό θα σήμαινε πως είναι αγνό, χωρίς δηλητήριο. Απλώς κόβεις το κομμάτι με το σκουληκάκι. Εν γνώσει μας κοιτάμε την εμφάνιση και όχι την ουσία, όχι την υγεία! Καθαρή τρέλα. Πρέπει να τρώμε χωριάτικες τροφές όχι βιομηχανοποιημένες.


  1.  Αλλά θα εξετάσουμε και ένα άλλο μεγάλο λάθος που κάνουμε στη διατροφή μας, που έχει σχέση με τον τρόπο που τρώμε. Τρώμε με άγχος, στα γρήγορα, επειδή έχουμε νεύρα , όχι επειδή πεινάμε. Τρώμε ,δηλαδή, από κόμπλεξ. Τρώμε –όπως πίνουμε και καπνίζουμε- για να ξεχάσουμε τα ψυχολογικά  και τα ερωτικά προβλήματά μας.  Πολλοί γονείς από ερωτική στέρηση το ρίχνουν στο φαΐ , και συνεχίζουν το έγκλημα πιέζοντας και τα παιδιά τους να τρώνε!
    Φταίει και η θρησκεία που μας έλεγε παλαιότερα: κάντε νηστεία  Τετάρτη- Παρασκευή, ενώ πρέπει  να κάνουμε δίαιτα για λόγους υγείας και ομορφιάς.                          
   Όταν έχουμε ψυχολογικό πρόβλημα ας κάνουμε υπνοθεραπεία, εργασιοθεραπεία, έρωτα , γυμναστική, μουσική, χορό, παρέα, γιόγκα, κλπ.
----------------------------------------------------------------
Ποιά είναι λοιπόν η λύση, τι πρέπει να κάνουμε?
  Για να ζούμε 100 χρόνια και χωρίς ασθένειες και ενεργοί σεξουαλικώς ως τα βαθειά γεράματα, πρέπει να τρώμε λίγο και άτακτα, με δίαιτα και εθελοντική μικρή νηστεία, να τρώμε κυρίως αμαγείρευτα, κυρίως φυτικές τροφές, με καλό κρασάκι και όσο μπορούμε διαφορετικές σπάνιες τροφές ώστε να παίρνουμε τις ιδιαίτερες ουσίες που έχει κάθε τροφή….
    Θα ‘κλέψουμε’ –δηλαδή- τις διατροφικές συνήθειες από τους καλόγερους! Ειδικά στο Άγιο Όρος, έχουν την καλύτερη διατροφή. Ζουν 95 χρόνια μέσο όρο και χωρίς ασθένειες…  Μόνο που εμείς αντί να ψέλνουμε μέρα-νύχτα,  θα δημιουργούμε και θα γλεντάμε, σαν τους αρχαίους Έλληνες….
                                                        Αντώνης Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη