google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΘΕΜΑ: γνήσια κεριά από κηρήθρα στους ναούς! όχι από παραφίνη...

ΘΕΜΑ: γνήσια κεριά από κηρήθρα στους ναούς! όχι από παραφίνη...

  Στα αγγλικά το κερί λέγεται: candel, το έχουν παραλλάξει από την ελληνική λέξη κανδήλα -το καντήλι-, που σημαίνει: δοχείο με λάδι και φυτίλι.  Όσο ευθύνονται οι ευρωπαίοι που παραλλάζουν τις ελληνικές λέξεις, άλλο τόσο -και περισσότερο- ευθυνόμαστε εμείς που έχουμε παραλλάξει τα γνήσια κεράκια από κηρύθρα μου μύριζαν ωραία, με ψευτο-κεριά από παραφίνη, από πετρέλαιο που βρωμάνε όταν καίγονται.  
  Λίγες δεκαετίες παλαιότερα, οι εκκλησίες ευωδίαζαν, τα κεράκια ήταν μικρά , είχαν σκούρο κερένιο χρώμα, από κερήθρα, μύριζαν μέλι!  Τα ίδια αυτά μικρά κεράκια υπάρχουν και σήμερα στο Άγιο Όρος. Τυχεροί οι άντρες που μπορούν να πάνε εκεί και να δουν την ωραία αρχιτεκτονική, την άγρια παρθένα φύση, την δωρεάν φιλοξενία, και τις ωραίες μουσικές ψαλμωδίες χωρίς μικρόφωνα και μεγάφωνα, χωρίς ηλεκτρισμό, μόνο με το χαμηλό φωτισμό απ τα γνήσια κεράκια...
   
Αλλά γιατί δεν υπάρχει αυτή η ατμόσφαιρα στις εκτός Αγίου Ορους εκκλησίες?  Τι φταίει?

   Είναι πολύ εύκολο να βρούμε την αιτία, και εύκολο να λύσουμε και το πρόβλημα.
   Στις εκκλησίες του Αγίου Όρους δεν υπάρχει παγκάρι (ταμείο),  ούτε βγάζουν 'δίσκο'. Οι περισσότεροι ναοί δεν έχουν καν κεράκια για να ανάβουν οι πιστοί!...  Μόνο -σπάνια- υπάρχουν μερικά γνήσια μικρά κεράκια, και ακόμα πιό σπάνια υπάρχει εκτός των ναών ένα κουτί που μπορείς να ρίξεις στην τρυπούλα ένα κέρμα για τους φτωχούς. Δεν περνάει το χρήμα στην Αθωνική πολιτεία.

  Αλλά στις έξω εκκλησίες υπάρχουν μόνο κεράκια από παραφίνη (που παράγεται απ το πετρέλαιο), έχουν τιμές: 1,2,5 ευρώ!, υπάρχουν επίτροποι που μετρούν τα χρήματα εν ώρα λειτουργίας!, βγάζουν δίσκο!, κάνουν καθημερινό 'ταμείο' στο τέλος της λειτουργίας!, έχουν χρηματοκιβώτιο καλά κρυμμένο και κλειδωμένο!, πληρώνουν ψαλτάδες, Δεη, νερο, κλπ.
   Τα μισά έσοδα των ναών τα παίρνει η Μητρόπολη, κλπ. κλπ.
   Έτσι, λοιπόν, έβαλαν κεριά από παραφίνη (που 'παρά αφήνει', όπως εύστοχα σχολιάζει ο Αγιος Παΐσιος). Εχουν κεριά και μέχρι 'το μπόϊ σου', 1,5 - 2 μέτρα, τα οποία κάνουν 5-10-20 ευρώ, ανάλογα το τάμα...  Τα κεριά αυτά που βρωμάνε πετρέλαιο, μόλις τα ανάψεις έρχεται μετά από 1 λεπτό ο καντηλανάφτης, ο 'κεράκιας' και τα σβήνει ,να μην καούν, να πάνε για ανακύκλωση, για επαναπώληση... Τα λιώνουν στο 'κηροπλαστείο', και τα ξανακάνουν κεριά. Μόνο, που δεν είναι αληθινά. Τα γνήσια κεριά είναι από κηρήθρα, από μέλισσες.
    Η όλη ιστορία έχει γίνει ολόκληρη 'βιομηχανία', ειδικά οι λαμπάδες του Πάσχα που δίνουν οι Νονοί και οι Νονές στα μικρά παιδιά, κοστίζουν 5-10-20 ευρώ. Είναι λευκές!, έχουν κορδέλλες και παιχνιδάκια!, αλλά αν καούν βρωμάνε... Αν πάρεις στο βαφτιστήρι σου λαμπάδα από γνήσιο κερί, θα το πετάξει γιατί έχει σκούρο χρώμα, θα νομίσει πως είναι πένθιμη, δεν θα δώσει καμμία σημασία στο άρωμά του. Έχει χαλάσει η οσμή μας, δεν μας ενοχλεί η άσχημη οσμή αρκεί κάτι να δείχνει 'όμορφο', όπως τα πετρελαιο-κεριά.

   Αλλά ας δούμε πόσο κοστίζει ένα μικρό κερί από κηρήθρα. Με ένα ευρώ παίρνεις περίπου 10, δηλαδή 10 λεπτά το ένα, 'τζάμπα'. Τα άλλα , από παραφίνη, ίσως κοστίζουν το μισό. Άραγε είναι λάθος που δεν έχουμε μικρά γνήσια κεράκια ώστε να ευωδιάζουν οι ναοί και τα σπίτια μας.

  Υπάρχει και μιά άλλη χρησιμότητα που έχουν αυτά τα κεράκια. Ανάβεις ένα στο μπάνιο του σπιτιού του, στην τουαλέττα, και αυτό παίρνει όλη την υγρασία, δίνει έναν ωραίο χαμηλό φωτισμό, και χαρίζει μια ωραία μυρουδιά του μελιού, της κερήθρας, της μέλισσας. Ευωδιάζει όλο το μπάνιο. Μπορείς να το δοκιμάσεις.

  Αντώνης Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη