google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Αποκατάσταση αδικιών στην ελαιοκαλλιέργεια λόγω της νέας ΚΑΠ

Αποκατάσταση αδικιών στην ελαιοκαλλιέργεια λόγω της νέας ΚΑΠ

Με αφανισμό απειλούνται οι μικροί ελαιοπαραγωγοί από τυχόν υλοποίηση των προτάσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.). Τον κίνδυνο επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.), ο οποίος έστειλε υπόμνημα στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου με συγκεκριμένες προτάσεις για αποκατάσταση των αδικιών που αφορούν την ελαιοκαλλιέργεια στο πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π.».
Αφορμή για το υπόμνημα αποτελεί η επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Νομό Ηρακλείου ο κ. Αποστόλου, τη Δευτέρα 18 Μαΐου είχε σειρά συναντήσεων σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητάς του.............

Στο υπόμνημά του το οποίο απευθύνεται και προς τον υφυπουργό Παν. Σγουρίδη, ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. εξηγεί απευθυνόμενος στον κ. Αποστόλου ότι ήδη «με παλαιότερα υπομνήματα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε αναφέρει τους προβληματισμούς των ελαιοπαραγωγών δημοτών, που είναι το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της Κρήτης, για την τύχη της ελαιοκαλλιέργειας στο πλαίσιο της Εθνικής πρότασης για τη νέα Κ.Α.Π.».
Παράλληλα, στα υπομνήματα αυτά είχε εκθέσει ότι «η ελαιοκομία που είναι επί χιλιετίες δεμένη με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης, σήμερα αποτελεί έναν κλάδο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για το νησί και για τη χώρα γενικότερα, αφού αποτελεί κλάδο με κατά βάση εξαγωγικό χαρακτήρα, που προσφέρει απασχόληση στο σύνολο σχεδόν των κατοίκων του νησιού, ενώ παράλληλα συμβάλλει όσο και ο τουρισμός στη σημερινή συνολική οικονομία του. Υπάρχει επομένως σκοπιμότητα και αναγκαιότητα ο κλάδος της ελαιοκομίας με τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματά του να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί με τη νέα Κ.Α.Π. και όχι να υποβαθμιστεί.
Αυτό πράττουν και οι άλλες μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η γειτονική μας Ιταλία, η οποία έθεσε την ελαιοκομία σαν κλάδο άμεσης στρατηγικής προτεραιότητας στις Εθνικές τους προτάσεις για την Κ.Α.Π.».
Υπό δυσμένεια οι ελαιοκαλλιεργητές

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. «απ’ όσα γενικά ανακοινώθηκαν από τον υπουργό κ. Καρασμάνη στη Βουλή τις παραμονές υποβολής της εθνικής πρότασης στην Ε.Ε., αλλά και απ’ όσα κατά καιρούς διέρρεαν σε Μ.Μ.Ε. προ και μετά την υποβολή της διαπιστώθηκε ότι η ελαιοκαλλιέργεια, με την εθνική πρόταση για τη νέα Κ.Α.Π. όχι μόνο δεν αναβαθμίζεται, αλλά αντίθετα τίθεται υπό δυσμένεια. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε πλήρως αρκετά αργότερα με την Υπουργική Απόφαση 104/7056/22.1.15 που εκδόθηκε τρεις μέρες προ των εκλογών, με την οποία διαπιστώθηκε ότι η ελαιοκαλλιέργεια βρισκόταν όχι απλά υπό δυσμένεια αλλά “θυσιάζονταν” κυριολεκτικά χωρίς να παρέχεται καμία εξήγηση για το ποιες “στρατηγικές” σκοπιμότητες οδήγησαν σ’ αυτή την επιλογή».
«Οριζόντιες μειώσεις άνω του 55%»

Ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. κάνει λόγο για «τεράστιες οριζόντιες μειώσεις άνω του 55%» και συνεχίζει: «Σύμφωνα με την απόφαση αυτή του ΥπΑΑΤ για τις “Δενδρώδεις” καλλιέργειες κατανέμεται το ποσό των 470 εκ. ευρώ ανά έτος και μια συνολική έκταση 9,7 εκατ. στρεμμάτων. Όμως στην περιφέρεια δενδρώδεις εκτός της ελιάς που ήταν η πρώτη επιδοτούμενη καλλιέργεια της χωράς προστέθηκε και πλήθος άλλων (περιπου 20) καλλιεργειών, όπως τα Ακρόδρυα (Φιστικιές, Καρυδιές, Αμυγδαλιές κ.ά.), οι αμπελώνες (Σταφίδας, Οίνου και Επιτραπέζια), τα εσπεριδοειδή, τα Πυρηνόκαρπα (Ροδάκινα, Βερίκοκα) και μηλοειδή (Αχλάδια, Μήλα) κ.ά.
Ετσι, όμως, κύριε υπουργέ, δημιουργείται μια αντιφατική πασιφανώς μεροληπτική και τελείως άδικη μεταχείριση των ελαιοπαραγωγών, αφού δέχονται δύο πλήγματα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη