google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Κατάργηση προσωποκράτησης για τους πολίτες, που αδυνατούν να πληρώσουν

Κατάργηση προσωποκράτησης για τους πολίτες, που αδυνατούν να πληρώσουν

Την κατάργηση της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο για πολίτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προβλέπει, ουσιαστικά, διάταξη που περιλαμβάνεται στον νέο κώδικα ποινικής δικονομίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Επίσης, στο νέο κώδικα προβλέπεται για πρώτη φορά η διεξαγωγή πλειστηριασμών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα τα οποία λυμαίνονται το χώρο.
Παράλληλα, ο νέος κώδικας προβλέπει επιτάχυνση των διαδικασιών για το σύνολο των αστικών υποθέσεων που εκδικάζονται στα πολιτικά δικαστήρια, καθώς υπάρχει πρόνοια να οδηγούνται σε δίκη το αργότερο 160 ημέρες μετά την κατάθεσης της αγωγής.

Αναλυτικά οι νέες ρυθμίσεις για τις αστικές δίκες:

Τις δίκες, τα ακροατήρια, τις πολύωρες αναμονές, τις μακρόσυρτες εξετάσεις μαρτύρων, τις αλλεπάλληλες αναβολές στις υποθέσεις για πάσης φύσεως αστικές και εμπορικές διαφορές, που έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στους χρόνους απόδοσης δικαιοσύνης, και που γνωρίζουν όλοι όσοι κατά καιρούς βρέθηκαν ως διάδικοι στα δικαστήρια, επιχειρεί να καταργήσει ο νέος Κώδικας της Πολιτικής Δικονομίας που έχει ήδη ολοκληρωθεί από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ύστερα από πολλά χρόνια, το νέο νομοθέτημα προβλέπει δύο μόνο στάδια για την εκδίκαση των αστικών διαφορών: την κατάθεση της αγωγής και την έκδοση της απόφασης. Η διαδικασία στο ακροατήριο, με την εξέταση των μαρτύρων, τις αντεγκλήσεις και τις άπειρες αναβολές, καταργείται καθώς πλέον προβλέπεται πως όλη η διαδικασία, ή το μεγαλύτερο μέρος της, θα διεξάγεται μόνον εγγράφως.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

1. Μόλις θα κατατίθεται η αγωγή για οποιαδήποτε αστική ή εμπορική διαφορά, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν συνολικά ένα χρονικό διάστημα περίπου 130 ημερών για να καταθέσουν όλα τους τα έγγραφα, να αντικρούσουν αυτά που υποστηρίζει ο αντίδικός τους και να προσκομίσουν ό,τι νομίζουν ότι θα συμβάλει στη διεκδίκησή τους για παροχή έννομης προστασίας.

2. Δίκη στο ακροατήριο δεν θα γίνεται. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αν ο δικαστής, που θα χρεώνεται την υπόθεση, κρίνει ότι απαιτείται η εξέταση και κάποιου μάρτυρα, θα τον καλεί σε ορισμένη ημέρα και χώρο για να τον εξετάσει.

3. Μόλις ο φάκελος της υπόθεσης συμπληρωθεί από τους διαδίκους, ο δικαστής θα μελετά το υλικό που έχουν προσκομίσει και σε συγκεκριμένο χρόνο –αυτό μακάρι να τηρηθεί…– θα εκδίδει την απόφασή του.

4. Η κατάργηση της συζήτησης στο ακροατήριο κρίθηκε αναγκαία από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που ανέλαβε το τιτάνιο έργο βελτίωσης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς η μακρόχρονη εφαρμογή του ισχύοντος έως σήμερα συστήματος κατέδειξε πως μόνο καθυστερήσεις προκαλούσε και στην ουσία δεν διευκόλυνε τη γρήγορη και ουσιαστική επίλυση των χιλιάδων αστικών διαφορών που φθάνουν κάθε χρόνο στα ελληνικά δικαστήρια.
Αλλωστε, κρίθηκε πως στις αστικές και τις εμπορικές διαφορές, κυρίως από έγγραφα, προκύπτουν όσα οι ενδιαφερόμενοι προτείνουν ή αντιπροτείνουν και ελάχιστα προσθέτουν οι εξεταζόμενοι μάρτυρες.
Η επιχειρούμενη αλλαγή, ο νέος Κώδικας που αναμένεται να ψηφιστεί ώς το τέλος του χρόνου, εκτιμάται ότι θα αλλάξει δραστικά το τοπίο εκδίκασης των αστικών διαφορών και την εικόνα λειτουργίας των πολιτικών δικαστηρίων, τουλάχιστον όπως τη γνωρίσαμε έως σήμερα.

5. Μείζονος σημασίας είναι οι αλλαγές που επιφέρει ο νέος Κώδικας και στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης. Οταν πια δηλαδή τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί και τη δικαστική κρίση διαδέχεται το στάδιο των πλειστηριασμών.
Οσα μέχρι σήμερα προβλέπονται, και τα οποία καθυστερούν αν δεν ματαιώνουν τους πλειστηριασμούς, καταργούνται. Οι ανακοπές επί ανακοπών (έτσι λέγονται στη νομική ορολογία τα ένδικα μέσα που χρησιμοποιούνται για να μη γίνει ο πλειστηριασμός) θα ισχύουν στο εξής εξαιρετικά περιορισμένα. Μόνο μία φορά πριν γίνει ο πλειστηριασμός και μία μετά θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν όποιες αντιρρήσεις ή επιχειρήματα έχουν.

6. Σημαντική είναι και η διάταξη που καταργεί την προσωποκράτηση για αστικά και εμπορικά χρέη για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Το μέτρο παραμένει μόνο σε ισχύ για εκείνους που, ενώ διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα ικανοποίησης του αντιδίκου τους, δεν το κάνουν εσκεμμένα, αποκρύπτοντας τα οικονομικά μέσα τους ή αρνούνται να συμμορφωθούν προς δικαστικές αποφάσεις.

Επίσης προβλέπεται ότι εγγραφή προσημείωσης σε ακίνητα ή επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης μπορεί να γίνεται όχι μόνον αν κάποιος έχει στα χέρια του διαταγή πληρωμής, αλλά και αν έχει δικαστική απόφαση που τον δικαιώνει.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη