google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η ΜΕΓΑΛΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

“Φιλί ζωής” σε μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες δίνει η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για τα κόκκινα δάνεια που φαίνεται να έχει πάρει το πράσινο φως από τη τρόικα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες με τζίρο έως 900.000 ευρώ, που έχουν καθυστερημένες οφειλές προς τις τράπεζες τουλάχιστον για έξι μήνες και μέχρι του ποσού των 500.000 ευρώ. 
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου
 Αυτοί, σύμφωνα με την Καθημερινή, μπορούν έως τις 30 Ιουνίου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο ειδικό καθεστώς για ρύθμιση των οφειλών τους προς τις τράπεζες, με διαγραφή τόκων αλλά και κεφαλαίου. 
 Η συμφωνία με τις τράπεζες συμπαρασύρει σε διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων που έχει ο οφειλέτης προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία και επιτρέπει την εξόφληση της βασικής οφειλής σε όσο διάστημα προβλέπει ο διακανονισμός με την τράπεζα, δηλαδή σε χρονικό διάστημα έως και 120 μήνες.

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση είναι:

- η δραστηριότητά τους να έχει υποστεί μείωση τζίρου κατά 20% τουλάχιστον από 1η Ιανουαρίου έως και 31 Δεκεμβρίου,

- να μην έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο 3869, δηλαδή στον νόμο Κατσέλη ή έστω να έχουν εγκύρως παραιτηθεί από αυτή.
Η διαδικασία υπαγωγής προβλέπει τη συμφωνία πιστωτών και οφειλετών, για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών χρεών, με την προϋπόθεση ότι το σχέδιο εξυγίανσης φέρει την έγκριση του 60% των πιστωτών, στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπράγματων εξασφαλίσεων.  
Πρόκειται για ρύθμιση που δεσμεύει το σύνολο των πιστωτών της επιχείρησης, οι απαιτήσεις των οποίων ρυθμίζονται, ακόμη και αν δεν είναι συμβαλλόμενοι στη συμφωνία. Οι επιχειρηματίες που έχουν καταλήξει σε σχετική συμφωνία με τους πιστωτές μπορούν να κάνουν αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015.  
Η αίτηση θα πρέπει να συζητηθεί μέσα σε δυο μήνες από την υποβολή της και το Δικαστήριο θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα από τη συζήτηση, να αποδεχθεί την αίτηση και να εκδώσει την απόφαση. 

Το Δικαστήριο μπορεί να απορρίψει την αίτηση σε περίπτωση που δεν του έχουν παρασχεθεί όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, ενώ κατά της απορριπτικής απόφασης επιτρέπεται η υποβολή έφεσης μέσα σε 30 μέρες.

Με τη δημοσίευση της απόφασης που κάνει αποδεκτή την αίτηση, προβλέπεται η αναδιάρθρωση των οφειλών προς το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς και τους εργαζόμενους με τον εξής τρόπο:

- Τη διαγραφή των προσαυξήσεων και προστίμων που έχουν επιβληθεί ως προς οφειλές που κατέστησαν υπερήμερες κατά την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου του 2010 έως και 31 Δεκεμβρίου 2013.

- Την εξόφληση των οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς όπως αυτές ήταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 και αφού αφαιρεθούν οι διαγραφές, υπό τους όρους που θα συμφωνηθεί η αποπληρωμή της τραπεζικής οφειλής, με την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι πέραν των 120 ισόποσων μηνιαίων δόσεων.

- Η ρύθμιση γίνεται εφάπαξ και δεν περιλαμβάνει ποσά που βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση, εκτός αν η ρύθμιση που έχει παρασχεθεί αφορά συντομότερο διάστημα από αυτό που προβλέπει ο παρών νόμος, οπότε παρατείνεται η προθεσμία εξόφλησης, με ανάλογη προσαρμογή των οφειλόμενων δόσεων

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη