google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΑ ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΑ ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Μείωση παρουσιάζουν οι τιμές των θερμοκηπιακών αγγουριών, λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας αλλά και της οικονομικής κρίσης που έχει κάνει τους Έλληνες να περιορίσουν πολύ την κατανάλωση. Τα πράγματα αναμένεται να χειροτερεύσουν όταν θα μπούνε στην ευρωπαϊκή αγορά οι μεγάλες ποσότητες από την Ολλανδία και την Ισπανία, που αναμένεται να «πιέσουν» σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές εξαγωγές αγγουριών στις χώρες της ΕΕ. Όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί, οι ανταγωνιστές μας έχουν τέτοιες δυνατότητες που μπορούν να ανταγωνιστούν αυτά τα προϊόντα ακόμη και στην ελληνική αγορά. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου κ. Γιώργος Ντισπιράκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος από το καλοκαίρι έχουμε μεγάλη μείωση στις τιμές παραγωγού αγγουριού θερμοκηπίου. Να σας αναφέρω ότι οι τιμές από τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν έχουν ανέβει πάνω από 30 λεπτά το κιλό, ενώ πέρσι έφταναν την αντίστοιχη περίοδο από 50 μέχρι 80 λεπτά. Μόλις άρχισε να αυξάνεται η προσφορά οι τιμές καθηλώθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Έχουν επηρεαστεί όλες οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. 
Αρκεί να σας αναφέρω ότι από την κεντρική λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης αγόραζαν αγγούρια έμποροι από τα Βαλκάνια αλλά και Πολωνοί και τα διοχέτευαν στο εξωτερικό. Αυτό δεν συμβαίνει φέτος. Έχει παγώσει η αγορά και έχουμε την πτώση των τιμών. Επιπλέον οι παραγωγοί της Κρήτης συσκευάζουμε πάντα τα προϊόντα σε χαρτοκιβώτια. Έχουμε και το κόστος της μεταφοράς. Κατά συνέπεια, όταν εμείς πουλάμε με 25 λεπτά το κιλό, τα 15 είναι κόστος μεταφοράς, συσκευασίας, προμήθειας χαρτοκιβωτίων. Με τα υπόλοιπα 10 λεπτά πρέπει να καλύψουμε το κόστος παραγωγής και να μας μείνει κέρδος». Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ενιαίου αγροτικού συλλόγου και Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής, επεσήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «το ρώσικο εμπάργκο έχει επηρεάσει και τα αγγούρια αλλά και όλα τα εκτός εποχής κηπευτικά (θερμοκηπιακά). Οι παραγωγοί που έχουν κάνει φυτεύσεις πριν ένα μήνα τώρα ουσιαστικά ξεκινούν τις συγκομιδές. Κυρίως εξάγονται και είναι υψηλής ποιότητας (delicatessen). Έχουν ξεκινήσει οι πωλήσεις με χαμηλές τιμές. Οι Ολλανδοί που έκαναν εξαγωγές κυρίως προς Ρωσία θα κατευθύνουν την παραγωγή τους προς την Ευρωζώνη. Αυτό σημαίνει ότι θα έρθουν και στην Ελλάδα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη