google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΣΑΛΟΣ ΣΤΟ ΛΑΤΖΟΥΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΒΑΦΤΙΣΕΩΝ- ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ Ο ΝΑΟΣ

ΣΑΛΟΣ ΣΤΟ ΛΑΤΖΟΥΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΒΑΦΤΙΣΕΩΝ- ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ Ο ΝΑΟΣ

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο Λαντζουνάτο η απαγόρευση από τη Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας τέλεσης γάμων και βαπτίσεων στην κεντρική εκκλησία του χωριού, καθώς χαρακτηρίζεται πλέον ως εξωκλήσι.
Πρόσφατα απαγορεύτηκε η τέλεση βάπτισης και οικογένεια και προσκεκλημένοι αναγκάστηκαν να μεταβούν στο χωριό Σελλά, τουλάχιστον μισή ώρα απόσταση, για να τελέσουν το μυστήριο. Μάλιστα, μπροστά στην ανυποχώρητη στάση της συγκεκριμένης Μητρόπολης, όταν στις 12 Αυγούστου ο μητροπολίτης επισκέφθηκε το Λαντζουνάτο, οι κάτοικοι ως ένδειξη διαμαρτυρίας αρνήθηκαν να μπουν στην εκκλησία όπου λειτούργησε.
Πάντως, είχε δημιουργηθεί παρόμοιο ζήτημα και στο παρελθόν με τη Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας, όταν απαγορεύτηκε η τέλεση βάπτισης στην περιοχή του κάμπου «Παπαδούς» του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.
Η Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας έχει επιβάλει την απαγόρευση με το αιτιολογικό ότι υπάρχει σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην τελούνται μυστήρια σε ξωκλήσια. Ωστόσο, η απαγόρευση φαίνεται πως βρίσκεται στην ευχέρεια κάθε Μητρόπολης, καθώς δεν έχει παντού εφαρμογή.
 
«Είναι ένα κόσμημα»
Μιλώντας στο «Θάρρος» η πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Λαντζουναταίων «Το Κάστρο», Τούλα Κωνσταντοπούλου – Σπυρίδου, τόνισε ότι η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Νικόλαος, με πολλές αναμνήσεις για τους παλιούς: «Τώρα, μας λένε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε εκεί ούτε γάμους ούτε βάπτιση, λόγω της Ιεράς Συνόδου. Είναι δυνατόν, έπειτα από τόσα χρόνια, να θέλουμε να γυρίσουμε στο  χωριό μας, να παντρέψουμε τα παιδιά μας, να βαπτίσουμε τα εγγόνια μας και να μας λένε ότι πρέπει να πάμε σε άλλο χωριό; Η κεντρική εκκλησία του χωριού μας, ο Άγιος Νικόλαος, είναι ένα κόσμημα. Η κολυμπήθρα είναι τόσο παλιά, που στην περιοχή δεν πρέπει να υπάρχει άλλη. Με συνεισφορές κατοίκων και φίλων, με συμμετοχή του Συλλόγου από εκδηλώσεις, έχουμε φτιάξει πολλά πράγματα στην εκκλησία, γιατί τη θέλουμε ζωντανό κύτταρο στην περιοχή. Και τώρα μας λένε ότι πρέπει να πηγαίνουμε στου Σελλά, τρία τέταρτα απόσταση; Κάναμε βάπτιση πριν από λίγες ημέρες και 300 άτομα πηγαινοερχόμασταν. Το χωριό έχει τώρα 15-16 μόνιμους κατοίκους, αλλά το καλοκαίρι γεμίζει. Θέλουν να μας διώξουν όλους; Οι ίδιοι οι ιερείς μάς διώχνουν από την εκκλησία. Όταν δε μας επιτρέπουν  βάπτιση και γάμο, είναι σαν να μας διώχνουν από το χωριό. Και δεν επιτρέπεται ούτε και στα άλλα ξωκλήσια της περιοχής, όπως η Παναγίτσα και ο Άγιος Αθανάσιος. Στην Αθήνα, όμως, πώς η Ιερά Σύνοδος το επιτρέπει και γίνονται παντού μυστήρια;». 

1 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη