google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Θερινό Σχολείο Ομογενών: Γνωριμία με τη Μεσσηνία

Θερινό Σχολείο Ομογενών: Γνωριμία με τη Μεσσηνία

Γεμάτα θέρμη και συγκίνηση για την Ελλάδα, είναι τα λόγια των ομογενών μαθητών του Θερινού Σχολείου, που χθες το πρωί η "Ελευθερία" εντόπισε στο μάθημά τους με την καθηγήτρια Ελένη Βολονάκη. Το Θερινό Σχολείο γίνεται για ένατη χρονιά φέτος, από την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.
Τα παιδιά είναι 39, τα περισσότερα που έχουν έρθει ποτέ: 28 από Καναδά, 7 από Αμερική, 2 από Ρωσία, 1 από Ουκρανία και 1 από Γερμανία. Οι δάσκαλοι είναι ένας από Ουκρανία και 2 από Καναδά.
Ο Φίλιππος Ματζορίνης κατάγεται από την Κεφαλλονιά και τη Σαμοθράκη και ζει στον Καναδά. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι για εκείνον, ήταν η εκμάθηση της ιστορίας της Καλαμάτας και ειδικά το κομμάτι της επανάστασης της 23ης Μαρτίου, που οδήγησε στην απελευθέρωση.
Ο Κώστας Καλύβας είναι Αλαγόνιος και από τους δύο του γονείς! Ζει στον Καναδά και από το σχολείο απόλαυσε περισσότερο τις εκπαιδευτικές εκδρομές. Τον μαγεύει ο πολιτισμός της Ελλάδας του παρελθόντος, αλλά αγαπά και την Ελλάδα του σήμερα, τη βρίσκει όμορφη. 
Από το Μόντρεαλ ήρθε ο Παναγιώτης Παράσχης, με καταγωγή που κρατά από Ζευγολατιό, Μελιγαλά, Τρίπολη και Λακωνία. Είναι η 5η φορά που έρχεται στην πατρίδα του. Μιλά άψογα Ελληνικά και μόλις ήρθε εδώ, πήγε να δει τους συγγενείς του. "Η Ελλάδα σήμερα έχει δυσκολίες, αλλά θα τις ξεπεράσει και όλα θα είναι μια χαρά. Εδώ στην Καλαμάτα πέρασα τέλειες μέρες πάντως" δηλώνει. 
Ο Αλέξανδρος Ασημακόπουλος κρατά από τη Μεσσηνία και την Αθήνα και ζει στον Καναδά. Είναι χαρούμενος γιατί αυτές τις μέρες, βελτιώθηκαν πάρα πολύ τα Ελληνικά του. Είχε να διαβάσει τουλάχιστον 10 χρόνια, από τότε που τελείωσε το δημοτικό. Και όμως τα θυμήθηκε αμέσως, μίλησε, διάβασε και αυτό τον ικανοποίησε ιδιαίτερα.
Οι γονείς της Κατερίνας Προμπονά είναι από την Κεφαλλονιά και την Αθήνα, όμως η γιαγιά της κατάγεται από την Πύλο. Το μόνο που τη στεναχώρησε φέτος (γιατί έρχεται 10 χρόνια τώρα), είναι το ότι οι άνθρωποι δεν είναι πλέον τόσο χαρούμενοι, όσο ήταν παλιά. "Ηταν πιο κλειστοί, πιο σκεπτικοί, όμως η Ελλάδα είναι υπέροχη, αυτό δεν αλλάζει" σημειώνει. 
Η Χριστίνα Ρουσσάκη "κρατάει" από πολλά μέρη: από Σπάρτη, Νεμέα, Κρήτη. Αυτό που θα κρατήσει φεύγοντας από εδώ, είναι οι φιλίες που δημιούργησε με τα άλλα Ελληνόπουλα. "Θα τα θυμάμαι πάντα και θα συνεχίσουμε να μιλάμε" σχολιάζει.
"Οι ντόπιοι ήταν πολύ φιλότιμοι, ευγενικοί, ανοικτοί, βοηθούσαν σε ό, τι χρειαζόμασταν και επίσης οι καθηγητές μας ήταν πολύ δοτικοί, έπιαναν αμέσως την ουσία και μας τη μετέδιδαν" είπαν η Μαρία Αγγούρια (από την Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο) και η Μαρία Αλεξίου (από το Κιάτο και τα Γρεβενά).
"Κατάγομαι από την Αθήνα, την Καλαμάτα, αλλά έχω ρίζες και από την Κύπρο, όπου επίσης πηγαίνω κάθε καλοκαίρι. Δε το περίμενα ότι θα έκανα τόσο καλές φιλίες εδώ. Είμαστε όλοι Ελληνες και αυτό μας ενώνει. Μου άρεσε πολύ και το σχολείο, αλλά και το ότι όταν περνούσα από ένα καφενείο, καθόμουν με τους ντόπιους και έπαιζα τάβλι, ακόμα και αν δε τους ήξερα!" έχει να πει ο Γιώργος Θεοφάνους.
Αργος, Αχλαδόκαμπος, Σικάγο. Αυτοί είναι οι τόποι που χαρακτηρίζουν τον Τάκη Τσελεπατιώτη, ο οποίος ευχαριστήθηκε πολύ τις εκδρομές, αλλά και τις παρουσιάσεις που είδε από εκπροσώπους του ΤΕΙ και του Δήμου Καλαμάτας. "Οι άνθρωποι εργάζονται και αγαπούν τον τόπο τους, αυτό κατάλαβα και χάρηκα πολύ" σημείωσε. 
Συντονιστής του προγράμματος είναι και φέτος ο πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Θόδωρος Τζαλαλής, ενώ βασικό ρόλο παίζουν και οι κυρίες Τζίνα Χρέππα από τον Καναδά και Βασιλική Κουτσούκου - Γκρόσσο από την Αμερική. "Το πρόγραμμα με μεγάλη επιτυχία, πετυχαίνει τους στόχους του. Είναι πλούσιο και δημιουργικό. Τα παιδιά το αγαπάνε, μένει στη μνήμη τους και για εμάς ο σκοπός είναι η ενίσχυση της εθνικής τους συνείδησης και η προώθηση της Μεσσηνίας. Τα τελευταία 5 χρόνια η Παμμεσηνιακή έχει αναλάβει αποκλειστικά την επιχορήγηση του προγράμματος, λόγω οικονομικής κατάστασης. Ευελπιστούμε αργότερα να υπάρξει βοήθεια και από άλλους φορείς, γιατί κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για να συγκεντρωθούν τα χρήματα, κάνουμε τα πάντα. Τα παιδιά δίνουν ένα  μικρό ποσό και το εισιτήριό τους, αλλά εμείς θέλουμε το Σχολείο να είναι εντελώς δωρεάν για εκείνα. Φέτος κάναμε 3 τμήματα, για  επίπεδα: αρχάριους, προχωρημένους, ακόμα και ένα τμήμα που ξεκίνησε από τα πολύ βασικά, από την Ελληνική αλφαβήτα" πρόσθεσε ο κ. Τζαλαλής. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/42250-therino-sxoleio-omogenwn-messinia

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη