google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ευνοϊκή περίοδο διανύει το καρπούζι θερµοκηπίου

Ευνοϊκή περίοδο διανύει το καρπούζι θερµοκηπίου

Ως γνωστόν, η ζήτηση και η απορρόφηση του συγκεκριµένου προϊόντος εξαρτάται άµεσα από τις θερµοκρασίες στην καταναλώτριες χώρες. Για παράδειγµα, φέτος η άνοδος των θερµοκρασιών τις τελευταίες µέρες πάνω από τους 20  0 C στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης οδήγησε στην ενίσχυση της τιµής παραγωγού στα 50 – 55 λεπτά το κιλό από τα 40 – 45 λεπτά, στα οποία είχε υποχωρήσει για περίπου 15 ηµέρες, διάστηµα κατά το οποίο σηµειώθηκαν χαµηλές θερµοκρασίες στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. 

Υπενθυµίζεται ότι στην αρχή της φετινής εµπορικής περιόδου, ήταν διαθέσιµο στην αγορά µόνο το καρπούζι από τα θερµοκήπια της Κρήτης, για το οποίο η ζήτηση ήταν µεγάλη, µε την τιµή παραγωγού να φτάνει τα 80 – 85 λεπτά το κιλό. Παράλληλα, η τιµή παραγωγού για το καρπούζι από τα θερµοκήπια της Ηλείας που µπήκαν στην παραγωγή στη συνέχεια, ξεκίνησε από τα 60 λεπτά και αυτή την περίοδο βρίσκεται στα 50 – 55 λεπτά. 



Ένας από τους λόγους, για τον οποίο διατηρείται αυτή η τιµή παραγωγού για το καρπούζι θερµοκηπίου, εκτός από την αύξηση της θερµοκρασίας στις περισσότερες καταναλώτριες χώρες και τις προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο, είναι και η µειωµένη φετινή παραγωγή σε αρκετές περιοχές, όπως στην Ηλεία και τα Φιλιατρά λόγω των χαµηλών θερµοκρασιών την άνοιξη, των βροχών και του δυνατού αέρα, που είχαν ως αποτέλεσµα να µην γίνει η καρπόδεση. 
Μάλιστα, οι δυνατοί άνεµοι στο τέλος Απριλίου τραυµάτισαν τα καρπούζια καθιστώντας τα µη εµπορικά. 

Ειδικά στις καλλιέργειες, όπου οι παραγωγοί δεν είχαν τοποθετήσει µαύρο πλαστικό στη γραµµή φύτευσης προς αποφυγή του κόστους, οι ζηµιές ήταν µεγάλες.

Η µη καρπόδεση των πρώιµων καρπουζιών και οι τραυµατισµοί τους από τους ανέµους, οδήγησε, εκτός από τη µείωση της παραγωγής, και στην οψίµησή της. Έτσι, όπως είπε στην Agrenda ο Γιάννης ∆ιασάκος, παραγωγός από την Ηλεία, ενώ κανονικά ξεκινάµε τη συγκοµιδή της υπαίθριας καλλιέργειας κατά τις 20 Μάη, τώρα θα αρχίσουµε την πρώτη εβδοµάδα του Ιουνίου. 

Ποιοτικό προϊόν
Καλή πιθανότατα θα είναι η ποιότητα των παραγόµενων καρπουζιών τη φετινή χρονιά. Πιο αναλυτικά, όπως υπογραµµίζει ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας Τριφυλίας, τα καρπούζια θα είναι ώριµα, µε Brix πάνω από 8,5 και χωρίς προβλήµατα στην εξωτερική τους εµφάνιση. Την τελευταία δεκαετία οι καταναλωτές προτιµούν τα καρπούζια µεσαίου µεγέθους (5 – 10 κιλά), ενώ παλαιότερα η ζήτηση ήταν αυξηµένη και για τα µεγαλύτερα καρπούζια.
Η ζήτηση για το καρπούζι είναι ιδιαίτερα αυξηµένη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο λόγω των υψηλών θερµοκρασιών στην Ελλάδα και στις καταναλώτριες χώρες. 



Λιγότερα φαίνεται να είναι τα πρώιµα 
Χαµηλότερη αναµένεται να είναι η φετινή παραγωγή καρπουζιού κατά 1 – 2 τόνους το στρέµµα σε σύγκριση µε την περσινή χρονιά, κατά την οποία έφτασε τους 6,5 – 9 τόνους το στρέµµα ανάλογα µε την περιοχή. Αυτές τις µέρες ξεκίνησε η συγκοµιδή στην Τριφυλία Μεσσηνίας, ενώ στην Ηλεία η συγκοµιδή θα αρχίσει την πρώτη εβδοµάδα του Ιουνίου. Εκτός από την Ηλεία και την Τριφυλία, καρπούζι καλλιεργείται και στην Κρήτη, ενώ λίγες ποσότητες παράγονται και στην Λάρισα, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, το Μεσολόγγι κ. α. Στην Κρήτη το καρπούζι καλλιεργείται ως επί το πλείστον σε θερµοκήπια, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές καλλιεργείται κυρίως ως υπαίθρια καλλιέργεια. Για παράδειγµα, στην Ηλεία η έκταση της υπαίθριας καλλιέργειας ανέρχεται σε 20.000 στρέµµατα, ενώ τα τελευταία 6 – 8 χρόνια έχουν εισέλθει στην καλλιέργεια περίπου 2.000 στρέµµατα θερµοκήπια. Κι αυτό γιατί η θερµοκηπιακή καλλιέργεια καρπουζιού θεωρείται περισσότερο εύκολη σε σχέση µε άλλες θερµοκηπιακές, όπως η φράουλα, λόγω του µικρότερου εργατικού κόστους (100 – 150 ευρώ το στρέµµα) και των λίγων καλλιεργητικών εργασιών, που απαιτεί. Βέβαια, όπως είπε στην Agrenda ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας Τριφυλίας, το κόστος της πρώιµης καλλιέργειας είναι υψηλότερο από αυτό της όψιµης 10 – 20 % και συγκεκριµένα γύρω στα 800 – 1.100 ευρώ το στρέµµα. 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη