google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 4 δισ. βαρέλια πετρέλαιο και αέριο στη Δ. Ελλάδα αλλά πότε;

4 δισ. βαρέλια πετρέλαιο και αέριο στη Δ. Ελλάδα αλλά πότε;

Θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις της Δυτικής Ελλάδας πιθανότατα "κρύβουν" εμπορικά αξιοποιήσιμα αποθέματα της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, τα οποία θα είναι εκμεταλλεύσιμα μετά το 2025 και θα απαιτήσουν συνολική επένδυση άνω των 22 δισ. ευρώ, διατύπωσε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο γεωλόγος πετρελαίων Ντίνος Νικολάου, μέλος διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου και επί 35ετία διευθυντής ερευνών των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στην περιοχή...............
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο του 8ου ενεργειακού διαλόγου, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ο κ. Νικολάου επισήμανε:
"Στη δυτική Ελλάδα έχουμε 30.000-40.000 χλμ σεισμικών ερευνών, δεκάδες [ερευνητικές] γεωτρήσεις σε θάλασσα (13) και ξηρά (50) αντίστοιχα, γνωρίζουμε την έκταση και τα πάχη των πετρωμάτων και τους δείκτες παραγωγικότητας, υδρογόνου και ωρίμανσης. 
Στην περιοχή εκτιμάται ότι έχουν "γεννηθεί" 40 δισεκατομμύρια βαρέλια από τα μητρικά πετρώματα, εκ των οποίων το 10% περίπου σε εμπορικά αξιοποιήσιμες συγκεντρώσεις", σημείωσε ο κ. Νικολάου, που παρουσίασε για πρώτη φορά επισήμως τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις.
Βέβαια, όπως επισήμανε, για να φτάσουμε στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, τα προαπαιτούμενα είναι πολλά. "Πρέπει να έχουμε 15-20 ερευνητικές άδειες και γιγάντιες επενδύσεις υψηλού ρίσκου, γιατί πρόκειται για πάρα πολύ δύσκολες περιοχές, ως προς τη γεωλογία και το ανάγλυφο. Εκτιμώ ότι για τις έρευνες θα χρειαστούν επενδύσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ και για την εγκατάσταση, την ανάπτυξη και εκμετάλλευση δεκαπλάσιες, δηλαδή συνολικά πάνω από 22 δισ. ευρώ", υποστήριξε ο κ. Νικολάου, ο οποίος δεν διατύπωσε αντίστοιχες εκτιμήσεις για την Κρήτη, καθώς όπως είπε, τα διαθέσιμα στοιχεία για εκεί δεν είναι επαρκή για να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις και ουδείς μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη