google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανεκμετάλλευτος θησαυρός

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανεκμετάλλευτος θησαυρός

Οι πρυτανικές αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Αμερικανικής Πρεσβείας, διοργάνωσαν την Παρασκευή 4 Απριλίου ημερίδα με θέμα το Κέντρο Ελιάς "UC Davis Olive Center". Κύριος εισηγητής ήταν ο κ. Dan Flynn, διευθυντής του Κέντρου Ελιάς, του οποίου οι δραστηριότητες εστιάζονται στην έρευνα στον ελαιοκομικό τομέα και στην προώθηση των προϊόντων της ελαιοκαλλιέργειας. Μετά το χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρύτανης του Γ.Π.Α., Κωνσταντίνος Φεγγερός, ο αναπληρωτής καθηγητής, διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας, Σταύρος Βέμμος, στην εισήγησή του με θέμα «Η σημασία και τα βασικά προβλήματα του ελαιολάδου στην Ελλάδα», αφού έκανε μία σύντομη αναφορά στις ρίζες της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα από την τρίτη χιλιετία προ Χριστού, αναφέρθηκε στα σύγχρονα βασικά προβλήματα του τομέα.
Το μικρό και πολυτεμαχισμένο αγροτικό κλήρο, τις δυσκολίες που δημιουργεί η μορφολογία του εδάφους και τη μεγάλη ηλικία των ελαιόδεντρων. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το υψηλό κόστος παραγωγής και ο περιορισμός της αποδοτικότητας, που καθιστούν τελικά το ελληνικό ελαιόλαδο μη ανταγωνιστικό. Σύμφωνα με τον καθηγητή Σ. Βέμμο, η δημιουργία ενός Κέντρου Ελιάς όπως του UC Davis Olive Oil θα ωφελούσε πολύ την Ελλάδα. Ο βασικός εισηγητής της ημερίδας και προσκεκλημένος του Γ.Π.Α., Dan Flynn, μίλησε για το έργο του Κέντρου Ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, από την ίδρυσή του το 2008 μέχρι σήμερα και πώς κατάφερε να αναδείξει την παραγωγή ελαιολάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ερευνώντας και βελτιώνοντας τις μεθόδους καλλιέργειας, μεταποίησης, τις μεθόδους ποιοτικής αξιολόγησης και τα ποιοτικά πρότυπα. Δύο από τους τομείς που έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα ήταν η συνεργασία των διαφόρων επαγγελματιών της αγροδιατροφικής αλυσίδας (παραγωγοί, εμφιαλωτές), καθώς και η ενημέρωση και εκπαίδευση των παραγωγών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη