google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τζίμα Ιμιρζιάδη: “Πάνω απ’ όλα να σωθεί η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας”

Τζίμα Ιμιρζιάδη: “Πάνω απ’ όλα να σωθεί η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας”

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ δόθηκε στην εφημερίδα 'Ελευθερία'

“Πάνω απ’ όλα πρέπει να σωθεί η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας” τονίζει η Τζίμα Ιμιρζιάδη, πρόεδρος του Προγράμματος για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, υπογραμμίζοντας πως είναι ένα ιστορικό μνημείο, ανακηρυγμένο από το 1979, που πρέπει να σωθεί τώρα, άμεσα, γιατί είναι ήδη αργά.

1 Τι είναι το Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας; 

«Είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με δράσεις για την Παλιά Πόλη, η οποία χρηματοδοτείται μέχρι τώρα αποκλειστικά από την οικογένεια Ιμιρζιάδη. Υπάρχει μια μικρή οικονομική ενίσχυση από φίλους του Προγράμματος, αχρησιμοποίητη ακόμη, κατατεθημένη στο λογαριασμό του Προγράμματος και αναρτημένη στο site www.kyparissiaoldtown.gr». 

2 Ποιοι οι στόχοι του Προγάμματος;

«Να συμβάλλει στην προστασία και τη σωτηρία της Παλιάς Πόλης και να αναδείξει την αξία της όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς με όφελος μια ακμάζουσα τοπική κοινότητα».

3 Τι σημαίνει για εσάς Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας; 

«Κατ΄ αρχήν είναι η πατρίδα μου. Εδώ γεννήθηκα. Κυρίως όμως είναι ένα ιστορικό μνημείο, ανακηρυγμένο από το 1979, που πρέπει να σωθεί τώρα, άμεσα, γιατί είναι ήδη αργά». 

4 Γιατί κατά την γνώμη σας τόσα χρόνια δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε; 

«Γιατί δεν υπήρξε ποτέ άνθρωπος-δήμαρχος-φορέας που να εκτιμήσει την αξία της και να διαβλέψει τη δυναμική της και να έχει κάνει κάτι για αυτό. Ακόμη και οι κάτοικοί της την εγκατέλειψαν την δεκαετία του ΄70 κυρίως, για να ζήσουν αλλού. Εγκατέλειψαν αυτή την πανέμορφη πόλη στην τύχη της. Και έγινε ό,τι έγινε».

5 Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να γίνεται σημείο αναφοράς για την διασκέδαση και την έξοδο. Πού οφείλεται αυτό; 

«Πιστεύω ότι οφείλεται στη νεανική επιχειρηματικότητα. Οι 6 νέες επιχειρήσεις εστίασης έχουν δημιουργηθεί από νέους με αγάπη και ευαισθησία για την Παλιά Πόλη. Τονίζω όμως ότι η Παλιά Πόλη δεν είναι μόνο χώρος εξόδου ή διασκέδασης. Οι άνθρωποι ξανανεβαίνουν να κατοικήσουν στην Παλιά Πόλη. Υπάρχουν πλέον πολλοί επισκέπτες που περπατούν, την ανακαλύπτουν και τη φωτογραφίζουν. Εμείς νιώθουμε δικαιωμένοι για αυτό, γιατί οραματιστήκαμε, δουλέψαμε και δουλεύουμε πολύ για την προβολή της και την ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων». 

6 Υπάρχουν πολλά καλντερίμια στην επιφάνεια και αρκετά θαμμένα ακόμη. Πώς θα πρέπει να αναδειχθούν;

 «Υπάρχει έτοιμη μελέτη η οποία χρειάζεται ωρίμανση και με δημοτική φροντίδα μπορεί να επιδοτηθεί. Θυμίζω ότι υπάρχουν 3 χιλιόμετρα καλντερίμια στην Παλιά Πόλη και η ανάδειξή τους πρέπει να εστιαστεί στην ενοποίησή τους και για να αποκτήσει η Παλιά Πόλη πάλι την ιστορική της οντότητα και για να γίνουν προσβάσιμες οι ομορφιές της».

7 Από το Κάστρο μπορεί να δει κανείς ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα. Σας ικανοποιεί όμως η εικόνα που παρουσιάζει το ίδιο το Κάστρο;

«Η εικόνα του Κάστρου μας έχει ένα καθημερινό πρόβλημα φροντίδας και καθαριότητας και δύο μεγάλα θέματα: την στήριξη των πρανών και την ανάπλασή του, που ενδεχομένως μπορεί να γίνει. Είναι θέμα προτεραιοτήτων και ανάληψης ευθύνης -στο μέτρο του δυνατού- κάθε φορέα. Τον τελευταίο καιρό η 26η ΕΒΑ, η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, έχει επιμεληθεί μικρά έργα το Κάστρο και πιστεύω ότι θα υπάρξει συνέχεια. Εμείς στο Πρόγραμμα έχουμε πάρει το μερίδιο της ευθύνης μας για την οποία θα σας ενημερώσουμε εν καιρώ».

8 Λαογραφικό Μουσείο υπάρχει μόνο στην επιγραφή. Τι θα πρέπει να γίνει;

«Το κτήριο που έχει ονομασθεί Λαογραφικό Μουσείο είναι τελείως ακατάλληλο για αυτή τη χρήση. Η επιτροπή που έχει ορισθεί από το δήμαρχο, ο οποίος δεν μας συμπεριέλαβε -δυστυχώς- στις επιλογές του, έχει κατ΄ αρχήν να αποφασίσει αν η πόλη χρειάζεται ένα μουσείο του 2050, όπως προτείνουμε εμείς, ή ένα μουσείο του 1950. Από εκεί και μετά όλα είναι θέμα επιλογών, γνώσης και σοβαρότητας». 

9 Το παζάρι αντικών είναι ένα γεγονός για όλη την Τριφυλία στην καρδιά του καλοκαιριού που έχει γίνει θεσμός. Αισθάνεστε δικαιωμένη για αυτό μιας και είσαστε η ψυχή του;

«Αισθάνομαι δικαιωμένη γιατί το παζάρι είναι το κυρίαρχο πολιτιστικό γεγονός της περιοχής, γιατί όλο το χρόνο υπάρχει κοινό που μιλάει και ρωτάει για το παζάρι, που μου τηλεφωνούν το Φεβρουάριο για να μάθουν  τις ημερομηνίες για να κλείσουν ξενοδοχείο. Κυρίως, όμως γιατί η επιλογή μας, του Νίκου Ιμιρζιάδη και εμένα, να γίνει το παζάρι η αιχμή της επικοινωνίας για την Παλιά Πόλη, αποδείχθηκε απόλυτα σωστή και  αποτελεσματική. Να τονίσω, εδώ, ότι η συμβολή του δήμου στην διοργάνωση του παζαριού είναι καταλυτική».

10 Τι ξεχωριστό πιστεύετε ότι έχει η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας;

«Κατ΄ αρχήν έχει ιστορικότητα γιατί βρίσκεται στην ίδια θέση από την εποχή του Ομήρου. Εχει μια καταπληκτικά στενή σχέση με τη θάλασσα, ενώ ακουμπάει στο βουνό. Τα αρχαιολογικά της ευρήματα και η αστική κυρίως αρχιτεκτονική της αποτυπώνουν όλες τις φάσεις της ιστορίας της. Αυτό την κάνει να αποπνέει μια μαγική ατμόσφαιρα, που την αισθάνονται άμεσα όλοι οι επισκέπτες της την πρώτη φορά. Και κατά τους αρχαιολόγους έχει μεγάλη έκταση για παλιά πόλη, κάτι που σε άλλες χώρες θα ήταν μεγάλο πλεονέκτημα».

11 Τι ρόλο μπορεί να παίξει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής; 

«Η Ελλάδα είναι γεμάτη από αμέτρητους και πανέμορφους θαλασσινούς προορισμούς άρα σε αυτό τον τομέα η Κυπαρισσία έχει μεγάλο ανταγωνισμό. Η Παλιά Πόλη, όμως, είναι μοναδική. Μπορεί να υποστηρίξει μαζί με άλλα στοιχεία μια 12μηνη τουριστική περίοδο. Και αυτή η μοναδικότητά της μπορεί να δημιουργεί μια αέναη προοπτική και αειφορία και αυτό δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να το δει. Σε όλο τον κόσμο οι παλιές πόλεις προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και δημιουργούν έτσι πλούτο για την περιοχή τους».

12 Αλλά και πώς μπορεί η Κυπαρισσία να εκμεταλλευτεί την αύξηση που παρατηρείται στον τομέα του τουρισμού;

«Η ένταξη της Μεσσηνίας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, χάρις στην οικογένεια Κωνσταντακόπουλου δεν μπορεί να αφήνει την Κυπαρισσία αδιάφορη. Οι ευκαιρίες έρχονται στη γειτονιά μας. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα μοναδικό και επώνυμο τουριστικό προϊόν με brand name και πυρήνα την εντοπιότητα σε όλους τους τομείς. Τη μοναδικότητα αυτή μπορεί να την υποστηρίζει κυρίως η Παλιά Πόλη. Να τονίσω επίσης ότι η απόσταση πλέον από την Αθήνα αποτελεί πλεονέκτημα». 

13 Ποιες δράσεις κατά την γνώμη σας θα πρέπει να αναπτυχθούν;

«Κατ΄ αρχήν πρέπει να υπάρξει ένας δημοτικός φορέας με αποκλειστικό έργο τη δημιουργία, την υλοποίηση και την προβολή αυτού του προϊόντος, που θα είναι όλη η Κυπαρισσία. Στις δράσεις πρέπει να εντάξουμε όλα όσα αποτελούν τον πολιτισμό μας και το απαιτούμενο έργο, δηλαδή την ανάπλαση της Παλιάς Πόλης και του Κάστρου, την ανάπλαση της αγοράς της Κάτω Πόλης με πεζόδρομους και ανάδειξη των αξιόλογων κτηρίων, την εκπαίδευση των εμπόρων και επαγγελματιών για καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερα καταστήματα, την τοπική γαστρονομία και αγροτική παραγωγή, το λάδι, τη δημιουργία  πολιτιστικών αγαθών, τη φύση και το βουνό και τα ορεινά μονοπάτια, τον αγροτουρισμό και τόσα άλλα γιατί ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο». 

14 Οι  δημοτικές αρχές διαχρονικά έχουν στηρίξει όπως θα έπρεπε αυτό το κομμάτι της Κυπαρισσίας;

«Οι δημοτικές μας αρχές δεν είχαν ποτέ τέτοιο όραμα για την πόλη και αν ακόμα είχαν (π.χ. το λιμάνι) δεν το υπηρέτησαν. Κινούνται πάντα στα πλαίσια των υποδομών και της βελτίωσης ίσως της ζωής των κατοίκων  και δεν έχουν δει τον τουρισμό σαν τρόπο ανάπτυξης της περιοχής».

15 Ποιος είναι ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας;

«Γενικά η βελτίωση της εικόνας και η διαφύλαξη της αξίας της Παλιάς Πόλης περνάει μέσα από τους κατοίκους, άρα η ιδιωτική πρωτοβουλία  μπορεί να διαμορφώσει και να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια. Εμείς, ως Πρόγραμμα από την αρχή έχουμε προσπαθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης οι νεαροί επιχειρηματίες με τις επιλογές τους και την παρουσία τους συμβάλλουν καίρια στην προστασία και στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας».

16 Πιστεύετε ότι γενικά στην περιοχή δίνεται έμφαση στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου ή περνά σε δεύτερη μοίρα;

«Πιστεύω ότι η πόλη παράγει πολιτισμό γενικά. Υπάρχουν σύλλογοι και πνευματικοί άνθρωποι που νοιάζονται και για τον πολιτισμό και για την ιστορία. Με διαφοροποιήσεις, αλλά παράγουν θετικό έργο. Και οι Κυπαρίσσιοι, ένα συγκεκριμένο μέρος του πληθυσμού, συμμετέχει ζεστά.  Ομως χρειάζεται σχέδιο και συντονισμένες και σταθερές δράσεις για να  αποκτήσει το έργο αυτό ευρύτερη βάση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

17 Τι θα περιμένατε από μια δημοτική αρχή σε αυτά τα θέματα;

«Πιστεύω ότι αυτά τα θέματα δεν πρέπει να έχουν βάση και αφετηρία την δημοτική αρχή και αν έχουν, να ανεξαρτοποιηθούν. Ο πολιτισμός χρειάζεται στην πολιτική, αλλά δεν παράγεται από αυτήν. Η δημοτική αρχή πρέπει να υποστηρίζει αντικειμενικά και με σωστή επιλογή τις δράσεις αυτές». 

18 Σας είδαμε πρόσφατα να δίνετε ζωή σε ένα παλιό νερόμυλο της περιοχής. Πώς προέκυψε αυτό; 

«Ο Νίκος Ιμιρζιάδης και εγώ, έχουμε από πολύ νέοι τη φιλοσοφία ότι τα μνημεία είναι η ιστορία μας και είναι η πρώτη προτεραιότητα στη ζωή μας μαζί με τη δουλειά και την οικογένειά μας. Είναι τόσο ωραίο να ανασταίνεις ένα μνημείο και να του δίνεις ζωή. Αγοράσαμε το νερόμυλο το 2005 και τώρα είναι ένα ζωντανό κύτταρο. Εξ άλλου έχουμε αποκαταστήσει και ένα σπίτι του 1800 στην Παλιά Πόλη».

19 Ενας νερόμυλος που έχει γίνει εστία παράδοσης αλλά και πολιτισμού, έτσι δεν είναι;

«Βεβαίως. Η αποκατάσταση είναι από μόνη της πολιτισμός, αλλά εμείς στον παλιό νερόμυλο ιεραρχούμε σαν πρώτη προτεραιότητα τον πολιτισμό με διαρκείς δράσεις».

20 Ποια στοιχεία της περιοχής κατά την γνώμη σας παραμένουν αναξιοποίητα;

«Νομίζω τα περισσότερα. Και για πολλούς αυτό είναι καλό γιατί διαφυλάσσουν την αυθεντικότητα και τη γνησιότητα της περιοχής. Πρέπει να βγούμε όμως από αυτή τη νοοτροπία και να αναπτύξουμε όλα τα πολύτιμα στοιχεία που μας χάρισαν η φύση και ο χρόνος».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Τζίμα Ιμιρζιάδη γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1950. Είναι επιχειρηματίας στο χώρο του μάρκετιγκ για 38 χρόνια και με συνεργασίες στο εξωτερικό. Εχει διαβάσει πολύ και ταξιδέψει παντού στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ασχολείται με την Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας και τον πολιτισμό με αγάπη.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη