google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Σε θετικά επίπεδα οι τιμές παραγωγού στις ντομάτες - Το αγγούρι φτάνει τα 15 λεπτά

Σε θετικά επίπεδα οι τιμές παραγωγού στις ντομάτες - Το αγγούρι φτάνει τα 15 λεπτά

Στην περίοδο του Πάσχα εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι περισσότεροι παραγωγοί κηπευτικών αφού σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η αγορά συνεχίζει να κινείται υποτονικά. 
Μοναδική ίσως εξαίρεση αποτελεί η τομάτα η τιμή της οποίας μετά από μια άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες έχει σταθεροποιηθεί κοντά στο 1 ευρώ το κιλό. 
Στον αντίποδα τα αγγούρια φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα αφού ο συνδυασμός της μεγάλης παραγωγής με την μείωση της κατανάλωσης έχει ρίξει τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί στην Κρήτη μετρούν για ακόμα μια φορά τις πληγές τους μετά την τετραήμερη απεργία των πλοίων, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν πολλές παραγγελίες προς το εξωτερικό και συγκεκριμένα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Τσεχία και η Αυστρία.
Κρήτη
Για την κατάσταση στην Κρήτη μιλάει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αντώνης Ζαχαριαδάκης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή Ιεράπετρας: «Η ζημιά που έγινε από την τετραήμερη απεργία στα πλοία είναι πολύ μεγάλη αφού δεν μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε παραγγελίες από το εξωτερικό (Γερμανία, Τσεχία, Αυστρία)». Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριαδάκη, οι τιμές των παραπάνω κηπευτικών αυτό το διάστημα στην Κρήτη διαμορφώνονται ως εξής:
  • Τομάτα: 75 λεπτά το κιλό
  • Μελιτζάνα 80 λεπτά το κιλό
  • Πιπεριές 1 ευρώ το κιλό (ανάλογα με το είδος)
  • Αγγούρια: 30 λεπτά το κιλό.
«Γενικώς για την Κρήτη είναι μια κακή χρονιά. Εν όψει Πάσχα περιμένουμε μια άνοδο στη ζήτηση και στις τιμές αλλά αυτό θα το ξέρουμε λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα», συμπληρώνει ο κ. Ζαχαριαδάκης.
Πρέβεζα
Από την πλευρά του ο παραγωγός κηπευτικών θερμοκηπίου, κ. Γιάννης Σολδάτος από την Πρέβεζα μας αναφέρει σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή του: «Ξεκίνησε η συγκομιδή τόσο στο αγγούρι όσο και στην τομάτα. Η τιμή παραγωγού στην τομάτα τις τελευταίες ημέρες παρουσίασε μια άνοδο φθάνοντας έως το 1,10 ευρώ το κιλό αλλά τώρα έχει πέσει στα 80 λεπτά με 1 ευρώ το κιλό. Τα αγγούρια ωστόσο έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Τις τελευταίες ημέρες οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 15 λεπτά το τεμάχιο ενώ ξεκίνησαν με 25 και 30 λεπτά το τεμάχιο. Ο λόγος αυτής της σημαντικής μείωσης των τιμών οφείλεται στην μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών οι οποίοι προτιμούν να αγοράζουν άλλα κηπευτικά.
Βόνιτσα
Από την πλευρά του ο χρήστης της εφαρμογής totheshelf κ. Ηλίας Παλούκης, παραγωγός κηπευτικών (σε θερμοκήπια υδροπονίας 6,5 στρέμματα) στην Βόνιτσα μας κάνει γνωστό ότι στην περιοχή αυτές τις ημέρες συγκομίζονται αγγούρια. «Η τιμή είναι 15 λεπτά το τεμάχιο και η τιμή στις λαϊκές αγορές είναι 30 με 35 λεπτά αντίστοιχα, οι οποίες είναι πολύ χαμηλές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο αγγούρι αυτή την περίοδο δεν υπάρχει κατανάλωση (ενώ υπάρχει υπερπαραγωγή) με αποτέλεσμα να πέφτει και η αξία του προϊόντος. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει και η συγκομιδή της τομάτα», αναφέρει ο κ. Παλούκης.
Φιλιατρά
Για την κατάσταση της αγοράς στα Φιλιατρά μιλάει με σαφήνεια, ο κ. Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών: 
«Βρισκόμαστε στην έναρξη της συγκομιδής της τομάτας με μικρή παραγωγή ακόμα. Η τιμή τους κυμαίνεται στα 80 με 90 λεπτά το κιλό ενώ ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι εξαγωγές». Σε ερώτησή μας σχετικά με την πορεία του αγγουριού αυτή την περίοδο ο κ. Αλέξανδρόπουλος κάνει λόγο για προβλήματα ενώ οι τιμές σύμφωνα με όσα μας αναφέρει κυμαίνονται στα 20 με 25 λεπτά το κιλό το ζευγάρι στην εσωτερική αγορά και 30 λεπτά το κιλό για τα αγγούρια που οδηγούνται στην εξαγωγή.
«Η παραγωγή είναι μεγάλη λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και η αγορά τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική δεν μπορεί να απορροφήσει τόσο μεγάλες ποσότητες. Επιπλέον αυτή την περίοδο συγκομίζονται αγγούρια και στην Πρέβεζα οπότε ο όγκος είναι μεγαλύτερος», μας εξηγεί ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη