google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Μπαρμπούτες στα Φιλιατρά γιατί τηρούν τα έθιμα

Μπαρμπούτες στα Φιλιατρά γιατί τηρούν τα έθιμα

Κέφι και χαρά για την τρελή Αποκριά σκόρπισαν και φέτος, την Κυριακή, οι Μπαρμπούτες στα Φιλιατρά! Για μια ακόμη χρονιά, ο Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού αναβίωσε το παλιό αυτό αποκριάτικο έθιμο και δρώμενο, με συμμετοχή που ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις καθώς πολίτες, γυναίκες, άνδρες, μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, συμμετείχαν και το διασκέδασαν με την ψυχή τους! Οι, δε, κάτοικοι των Φιλιατρών χάρηκαν το δρώμενο στους δρόμους και τις γειτονιές όπου περνούσαν οι μασκαρεμένοι απολαμβάνοντας τα πειράγματα και το χαβαλέ! Ξεκίνησαν την τρελή τους πορεία και κατέληξαν στην Παλιά Λαϊκή Αγορά, όπου και έγινε γλέντι με μουσικές και τραγούδια του Γιάννη Καυκά και του Γιάννη Μπαμπή, με χορούς, κρασί και εδέσματα! Με την αποκριάτικη αυτή δράση, ουσιαστικά ξεκίνησαν στα Φιλιατρά οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν με το Καρναβάλι των Φούληδων και την Καρναβαλική παρέλαση το μεσημέρι της Κυριακής και αποδείχτηκε ότι οι Φιλιατρινές και οι Φιλιατρινοί διαθέτουν αστείρευτο χιούμορ και πηγαία διάθεση για διασκέδαση, τρελό κέφι και ξεφάντωμα! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σελίδα του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού στο facebook για τις Μπαρμπούτες:
 «ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ!!! Ήταν έτσι όπως το θέλαμε. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Κόσμος πολύς, με κέφι για τραγούδι, για χορό, για ξεφάντωμα. Μικροί και μεγάλοι με ωραίες φορεσιές, με μάσκες, με καραμούζες και σερπαντίνες, με σφυρίχτρες. Μαμάδες και μπαμπάδες με τα μικρά τους παιδάκια, γιαγιάδες, οικογένειες ολόκληρες. Παρεούλες, φίλοι. Ένας χαμός!!! Άλλος είχε ντυθεί γεράκος, άλλος κλόουν, άλλος σκιάχτρο, άλλος κύριος με μουστακάκι …αλλά και κραγιόν, μάγκας και μαγκίτισσα.... Αλήθεια εκείνος που είχε ντυθεί ψηλός!! ποιος ήταν ρε παιδιά, δεν τον γνώρισα… Ήταν πολύ ωραία. Περνούσαμε τις γειτονιές, άνοιγαν τα παράθυρα, έβγαιναν έξω, μας κερνούσαν. Συμμετείχαν όλοι σε αυτή την καρναβαλική γιορτή. Κι ύστερα στο Βορρέειο στο πάρτι των γονιών του 1ου σχολείου και στον Πυρσό όπου τα παιδιά Τριφυλιακού θεάτρου έκαναν τις τελευταίες πρόβες πριν την πρεμιέρα, αλλά και στην πλατεία, στα καφενεία. Έξω από το βιβλιοπωλείο του Σαπέρα μάλιστα, μας κέρασαν αναψυκτικά, χαρτοπόλεμο και καραμούζες. Τους ευχαριστούμε πολύ. Στην Παλιά Λαϊκή έγινε το γλέντι. Μας περίμεναν ο Γιάννης ο Καυκάς με το μπουζούκι και ο Γιάννης ο Μπαμπής με την κιθάρα. Τα σουβλάκια είχαν ψηθεί και είχαν μια όρεξη όλοι μετά το περπάτημα, τι να σας πω… Κι άρχισε ο χορός. Ήταν πολύ ωραία. Πιστεύω πως ο Όμιλος έδωσε για μια ακόμα φορά την ευκαιρία σε πολλούς συμπολίτες μας να συμμετέχουν σε κάτι όμορφο, αυθόρμητο και ανθρώπινο. Ενώσαμε τα χέρια, τραγουδήσαμε, χορέψαμε, γελάσαμε.
Εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς μας. Σε όλους αυτούς οι οποίοι χωρίς να μας χρωστάνε και χωρίς να μας ζητάνε τίποτα, μας προσφέρουν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Νίκο τον Παναγιωτόπουλο που έβαλε τα λουκάνικα και τα σουβλάκια, τη Σούλα και τον Θανάση που μας έβαλε το ψωμί, τον Τάκη με την ταβέρνα που μας τα έψησε, τον Θανάση τον Λάγαρη που μας έδωσε τα ηχητικά και τις μουσικές, στους δημοσιογράφους που πρόβαλαν και αυτή τη δράση μας, όπως τέλος και τους φίλους που έβαλαν το πολύ καλό κρασί τους και βοήθησαν σίγουρα στο κέφι. Να είστε όλοι καλά και ως ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΕΣ ξανά, την επόμενη Κυριακή, ελάτε να πάρουμε μέρος στο καρναβάλι των Φούληδων. Για το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, θα σας ενημερώσουμε σύντομα».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη