google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Εμπορικές συμφωνίες και η προστασία της φέτας

Εμπορικές συμφωνίες και η προστασία της φέτας

Η εμπορική συμφωνία (CETA) που υπέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Ενωση με τον Καναδά για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών (αν επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα 28 κράτη-μέλη, θα ισχύσει από το 2015) έχει πυροδοτήσει έντονες αντιπαραθέσεις στον δημόσιο διάλογο. Αιτία; Οι όροι σχετικά με την παραγωγή και τη διανομή φέτας στον Καναδά. Η φέτα, με εξαγωγές αξίας 385 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2011-2013 (ΕΛ.ΣΤΑΤ), ύστερα από χρόνιες διεκδικήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Δανίας, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατοχυρώθηκε τελεσίδικα ως ελληνικό ΠΟΠ στις 25/10/2005. Αυτό σημαίνει ότι από τον Οκτώβριο του 2007 (τότε έληξε η μεταβατική περίοδος για τις ευρωπαϊκές χώρες που έως τότε βάφτιζαν «φέτα» τα λευκά τους τυριά) κυκλοφορεί αποκλειστικά ως ελληνικό προϊόν. Η απόφαση αφορά, όμως, μόνο τις χώρες της Ε.Ε.
Οι προδιαγραφές της «βασίλισσας» των ελληνικών τυριών είναι αυστηρές. Πρόκειται για παραδοσιακό τυρί άλμης, που παράγεται με συγκεκριμένη τεχνολογία στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο νομό Λέσβου, ενώ προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα σε καθορισμένη αναλογία (πρόβειο και μέχρι 30% γίδινο) και από φυλές που είναι παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στην περιοχή παρασκευής της φέτας με διατροφή που βασίζεται στην τοπική χλωρίδα. O συνδυασμός των προαναφερθέντων είναι προαπαιτούμενος για να αποκτήσει ένα τυρί τα πρωτότυπα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που θα το χαρακτηρίσουν «φέτα». Σύμφωνα με τη CETA, όσες εταιρείες στον Καναδά εμπορεύονται ήδη προϊόντα με τη συγκεκριμένη ταμπέλα (η πλειονότητα των οποίων φτιάχνεται με αγελαδινό γάλα) δικαιούνται να διατηρήσουν μεν την ονομασία, αλλά υποχρεώνονται αφενός να αφαιρέσουν από τις συσκευασίες σύμβολα που παραπέμπουν στην Ελλάδα και αφετέρου να αναγράφουν ευκρινώς τη χώρα προέλευσης του τυριού. Επιπροσθέτως, όσοι στο εξής ασχοληθούν με την παρασκευή λευκού τυριού οφείλουν να το αναφέρουν ως «τύπου» ή «απομίμηση» φέτας.
Δύο αναγνώσεις σε μία συμφωνία
Παρά τις δηλώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης ότι η συμφωνία είναι προς όφελος της χώρας -μάλιστα το τελικό πλαίσιο παρουσιάστηκε ως νίκη της ελληνικής πλευράς- και παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι δεν αφήνει καμία «χαραμάδα» για εισαγωγή καναδέζικου τυριού ως φέτας στην Ε.Ε., 21 βουλευτές αντέδρασαν, θεωρώντας ότι η συμφωνία ζημιώνει το εθνικό συμφέρον – κατέθεσαν και σχετική επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή. Στη διάρκεια της συζήτησης, μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός ΑνάπτυξηςΝότης Μηταράκης ανακοίνωσε ότι θα προστεθεί στην ατζέντα του άτυπου  Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Φεβρουαρίου, το θέμα της προστασίας των ευρωπαϊκών ΠΟΠ και ΠΓΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Από την άλλη, στο πλευρό των βουλευτών που αντιδρούν βρίσκεται άτυπα μεγάλο μέρος παραγωγών και τυροκόμων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η συμφωνία θα εξοντώσει την ασθμαίνουσα ελληνική κτηνοτροφία, γιατί θα μειωθεί η ζήτηση για φέτα. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι όποιο λευκό τυρί κυκλοφορεί ως φέτα και δεν παράγεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές στην Ελλάδα, είναι “μαϊμού” και επιστημονικά μη αποδεκτό. Με την εκχώρηση της φέτας, ουσιαστικά νομιμοποιούμε την επί χρόνια παράνομη και ανήθικη χρήση του ονόματος από τον Καναδά», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Κασαπίδης, ανεξάρτητος βουλευτής Κοζάνης, ο οποίος πιστεύει ότι η Ελλάδα με την αδιαφορία της όλα αυτά τα χρόνια έχει επιτρέψει σε δεκάδες εταιρείες να θησαυρίζουν εις βάρος της.
Δημιουργεί προηγούμενο;
Ο ομότιμος καθηγητής Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) και τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος, Εμμανουήλ Ανυφαντάκης, εκφράζει με βεβαιότητα τη γνώμη ότι η συμφωνία είναι καταστροφική, ακόμη κι αν δεν εισαχθεί ποτέ καναδέζικη φέτα στην Ε.Ε. Ακριβέστερα, την αποκαλεί «λαγό», καθώς προβλέπει ότι θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα και σε άλλες χώρες που θα έχουν παρόμοιες διεκδικήσεις. «Πρώτον, δεν νοείται σε μια αγορά να πωλούνται δύο διαφορετικά προϊόντα με την ίδια ονομασία – ένα από τα δύο θα είναι πλαστό. Αυτό συνιστά χαρακτηριστική περίπτωση παραπλάνησης του καταναλωτή. Δεύτερον, είναι πασιφανές ότι η συμφωνία δημιουργεί ένα προηγούμενο που μπορεί οποιοσδήποτε να το επικαλεστεί μελλοντικά. Τι θα γίνει αύριο αν οι ΗΠΑ επιδιώξουν κάτι αντίστοιχο; Η αποδοχή άλλου προϊόντος ως φέτας αυτομάτως ακυρώνει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και μας βάζει σε ανυπολόγιστους μπελάδες», σημειώνει ο καθηγητής.
Στην τηλεφωνική μας συνέντευξη, ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στον αγώνα κατοχύρωσης της φέτας ως ΠΟΠ τόνισε πολλάκις ότι η Ελλάδα έπρεπε προ πολλού να είχε προχωρήσει σε διμερή συμφωνία αναγνώρισης της φέτας με την Κίνα, ειδικά όταν κλεινόταν η συμφωνία με την COSCΟ. Ετσι, ουδείς θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ελληνικότητα του προϊόντος. «Γενικότερα, οι διμερείς συμβάσεις ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να περιφρουρήσουμε τα συμφέροντά μας. Τώρα, αφαιρέσαμε από τους εαυτούς μας και αυτό το διαπραγματευτικό χαρτί», επισημαίνει ο κ. Απόστολος Ρίζος, πρόεδρος τυροκόμων Λάρισας, και προσθέτει πως «η αναγραφή “τύπου ή απομίμηση φέτας” αποτελεί προκλητική παραβίαση του κοινοτικού κανονισμού (1151/12, αρ. 13), ο οποίος απαγορεύει ρητά τη σύνθετη ονομασία των ΠΟΠ».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη