google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Πενταπλασιάζονται τα ελληνικά βοσκοτόπια στη Νέα ΚΑΠ μετά το 2015

Πενταπλασιάζονται τα ελληνικά βοσκοτόπια στη Νέα ΚΑΠ μετά το 2015

Στα 51 εκατ. στρέμματα από 11 εκατ. που είναι σήμερα θα αυξηθούν τα βοσκοτόπια στη χώρα μας με την εφαρμογή της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Αυτό θα επιτευχθεί σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά με την ένταξη σε αυτά των ξυλωδών εκτάσεων και αυτών με θαμνώδη βλάστηση. Την ίδια στιγμή αυξημένες θα είναι και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις με την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθεί η παραγωγή ψυχανθών προς όφελος της ενσταυλισμένης κτηνοτροφίας, των οσπρίων και του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αγροτύπου, τα καινούρια δεδομένα θα προσδιοριστούν το επόμενο διάστημα από την Κομισιόν. Αυτή η διαδικασία θα έχει ως αποτέλεσμα ένα νέο σύστημα βοσκοτόπων, πλήρως εναρμονισμένο στην κοινοτική νομοθεσία.
Στην προοπτική αυτή αναφέρθηκε χθες και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης από το βήμα της Βουλής τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Συμφωνήσαμε με το ΥΠΕΚΑ να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο και μάλιστα βελτιώνοντας τα βοσκοτόπια, αυξάνοντας από τα 11 στα 51 εκατομμύρια στρέμματα τις αξιοποιήσιμες βοσκήσιμες εκτάσεις».
Και πρόσθεσε: «Λέω όμως ότι στην προηγούμενη ΚΑΠ είχαμε μέχρι 2% δυνατότητα να πάμε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Το εργαλείο αυτό ήταν σχεδόν ελάχιστο γιατί είχε ελάχιστα ποσά. Εμείς αγωνιστήκαμε να πάμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στο 8% και μάλιστα και στο 10% με την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθεί η παραγωγή ψυχανθών προς όφελος της ενσταυλισμένης κτηνοτροφίας, των οσπρίων του τόπου μας και φυσικά του περιβάλλοντος, γιατί δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να βελτιώσεις το περιβάλλον και να μειώσεις τις εισροές από την καλλιέργεια αυτών των φυτών».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη