google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Έτος σταθερότητας το 2014 για τα αγροτικά εμπορεύματα

Έτος σταθερότητας το 2014 για τα αγροτικά εμπορεύματα

Μια ισορροπηµένη χρονιά εκτιµάται πως θα είναι το 2014 για τα περισσότερα αγροτικά εµπορεύµατα, σύµφωνα µε τις προβλέψεις της επενδυτικής τράπεζας Rabobank, που δημοσιεύει η εφημερίδα Agrenda. Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελούν οι τιµές των δηµητριακών, οι οποίες αναµένεται να διατηρηθούν στα σηµερινά επίπεδα τιµών, παρουσιάζοντας σταθεροποιητικές τάσεις.
Η παγκόσµια παραγωγή ζάχαρης αναµένεται µειωµένη για πρώτη φορά µετά από πέντε χρόνια, δηµιουργώντας παγκόσµιο έλλειµµα.Η παγκόσµια παραγωγή ζάχαρης αναµένεται µειωµένη για πρώτη φορά µετά από πέντε χρόνια, δηµιουργώντας παγκόσµιο έλλειµµα.
Αξιοσηµείωτες µεταβολές αναµένονται για τις τιµές της ζάχαρης που θα κινηθούν ανοδικά, καθώς και για τη σόγια όπου αναµένεται διορθωτική πορεία το επόµενο δωδεκάµηνο.
Σύµφωνα µε τη µελέτη, οι τιµές του καλαµποκιού αναµένεται να διαµορφωθούν στα 4,10 δολάρια το µπούσελ στα τέλη του 2014, ελαφρά χαµηλότερα από τα σηµερινά επίπεδα των 4,23 δολαρίων το µπούσελ. Για το σιτάρι, προβλέπει σταθεροποίηση των τιµών στα 6,40 δολάρια το µπούσελ για το µεγαλύτερο διάστηµα του έτους, τιµή που είναι ελαφρά υψηλότερα από τα σηµερινά επίπεδα των 6,22 δολαρίων το µπούσελ που διαµορφώνεται η τιµή στο χρηµατιστήριο του Σικάγο. Αξίζει να σηµειωθεί πως το σιτάρι παραµένει ακριβότερο από το καλαµπόκι, µε αποτέλεσµα ένα µεγάλο ποσοστό της κατανάλωσης για ζωοτροφή να στρέφεται προς το φθηνότερο καλαµπόκι.
Όσον αφορά τη ζάχαρη, η Rabobank προβλέψει άνοδο των τιµών στα επίπεδα των 18,8 σεντς ανά λίµπρα κατά τη διάρκεια του 2014, σηµαντικά υψηλότερα από τα σηµερινά επίπεδα των 16,24 σεντς ανά λίµπρα. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της µελέτης, η παγκόσµια παραγωγή της ζάχαρης την περίοδο 2014-2015 αναµένεται µειωµένη, δηµιουργώντας παγκόσµιο έλλειµµα για πρώτη φορά µετά από πέντε χρόνια πλεονασµατικής παραγωγής.

«Το ισοζύγιο της παραγωγής το 2014-2015 εκτιµάται πως θα είναι ισορροπηµένο έως ελαφρά ελλειµµατικό, µειώνοντας τα παγκόσµια αποθέµατα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι χαµηλές τιµές παραγωγού µείωσαν τις επενδύσεις των βιοµηχανιών του κλάδου, µε αποτέλεσµα να αναµένεται επιβράδυνση στην αύξηση των εκτάσεων που διήρκησε από το 2008-2009 µέχρι και το 2013-2014. Έτσι δηµιουργούνται οι συνθήκες για περεταίρω ελλειµµατικές χρονιές βραχυπρόθεσµα, δεδοµένου ότι η παγκόσµια κατανάλωση της ζάχαρης αυξάνεται σταθερά.
Μεταξύ των αγροτικών εµπορευµάτων, η σόγια αναµένεται να είναι το προϊόν που θα σηµειώσει τη µεγαλύτερη διόρθωση, σύµφωνα µε τις προβλέψεις της Rabobank. Πιο συγκεκριµένα, προβλέπει πως οι τιµές της στη διεθνή χρηµατιστηριακή αγορά θα διαµορφωθούν κατά µέσο όρο στα 10,70 δολάρια ανά µπούσελ στο τελευταίο τρίµηνο του 2014, σηµαντικά χαµηλότερα από τα σηµερινά επίπεδα των 13,33 δολαρίων το µπούσελ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη