google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Απώλειες για τη χώρα μας 12% εισροών μέχρι το 2020 με την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ

Απώλειες για τη χώρα μας 12% εισροών μέχρι το 2020 με την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ

Με τα θέματα που αφορούν τη Νέα ΚΑΠ 2014 – 2020 ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα της Εθνικής Συνδιάσκεψης για την κτηνοτροφία, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τετάρτη και Πέμπτη (27 και 28 Νοεμβρίου), στην Αθήνα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γιάννης Κολυβάς, Προϊστάμενος του Γραφείου των Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ, το ΥπΑΑΤ θα έπρεπε να είναι ήδη έτοιμο για την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ (στην τελευταία άτυπη συνέντευξη Τύπου ο Τσαυτάρης είχε αναφέρει ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι τελικές αποφάσεις από το υπουργείο). Πρόσθεσε ακόμα ότι πολλά χρήματα θα αλλάξουν χέρια. «Μπορεί η νυν ΚΑΠ να εξασφάλισε τις εισροές για την χώρα μας όμως δημιούργησε πολλές αδικίες. Μετέτρεψε δικαιώματα για παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο που δεν είχαμε (βάση του ιστορικού μοντέλου) και στήριξε τους αγρότες του καναπέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κολυβάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η νέα ΚΑΠ πρέπει να έχει κοινωνική αποδοχή και να είναι πιο δίκαιη». Πάντως ο Προϊστάμενος του Γραφείου των Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ επισήμανε ότι η COPA ανησυχεί ότι η ΚΑΠ έχει χάσει τα «κοινά» χαρακτηριστικά της, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει μετά το 2020 να υπάρξει μερική ή ολική επανεθνικοποίηση.
Οι κερδισμένοι της Νέας ΚΑΠ, σύμφωνα με τον κ. Κολυβά θα είναι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, «για παράδειγμα η Λετονία που κερδίζει + 107% των πόρων. Χαμένη θα είναι η παλαιά Δυτική Ευρώπη που χάνει πόρους. Για παράδειγμα η Ολλανδία η οποία χάνει – 18,4%», σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Κολυβάς. Όσον αφορά την Ελλάδα, υποστήριξε ότι συνολικά θα χάσει – 12% των εισροών από κοινοτικά κονδύλια, ποσό όμως «που μπορεί να είναι διαχειρίσιμο», τόνισε.

Στη συνέχει ο κ. Κολυβάς αναφέρθηκε στα σενάρια που υπάρχουν για την περιφερειοποίηση. Αυτά είναι:

  • 1 περιφέρεια όλη η Ελλάδα
  • 13 περιφέρεις όπως είναι οι 13 περιφέρειες (γεωγραφικά) που έχει η χώρα
  • 2 περιφέρειες (καλλιέργειες και βοσκότοποι)
  • 4 περιφέρειες (πεδινή γεωργία, πεδινή κτηνοτροφία, ορεινή γεωργία, ορεινή κτηνοτροφία).
Από τα τέσσερα σενάρια, ο κ. Κολυβάς υποστήριξε ότι το πιο συμφέρον είναι το σενάριο της ενιαίας περιφέρειας διότι θα υπάρξει μεγαλύτερη μεταφορά πόρων στους βοσκότοπους. «Από τα 305 εκατ. το 2012 θα φθάσει τα 515 το 2019 δηλαδή μια αύξηση 69%», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, υποστήριξε ότι πρέπει να δοθούν συνδεδεμένες ενισχύσεις στον τομέα του γάλακτος και στην παραγωγή βοείου κρέατος. «Με την νέα ΚΑΠ καταργούνται τα ειδικά δικαιώματα ωστόσο η Κομισιόν προτρέπει να δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση κατά προτεραιότητα στους δικαιούχους των ειδικών δικαιωμάτων (κτηνοτρόφους)», σημείωσε ο κ. Κολυβάς.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη