google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας κατά την συνεδρίασή του στις 29 Οκτωβρίου 2013 με μοναδικό θέμα «Ενημέρωση – συζήτηση – απόφαση για τις δομές υγείας του Δήμου Τριφυλίας ενόψει και του ανασχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη της χώρας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ομόφωνα αποφασίζει τα εξής:
Α. Διερμηνεύοντας τα αισθήματα των συμπολιτών της Τριφυλίας και όχι μόνο καταγράφει για μια ακόμη φορά την έντονη ανησυχία του για ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στις δομές υγείας του Δήμου Τριφυλίας.
Β. Επαναβεβαιώνει τη σταθερή και ανυποχώρητη θέση του, που έχει σφραγισθεί με τους αγώνες του τριφυλιακού Λαού, να προστατευθεί το αγαθό της Δημόσιας υγείας στο Δήμο μας.
Ειδικότερα: 
1.      α. Η διατήρηση και η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας ως φορέα παροχής δευτεροβάθμιας φροντίδας Υγείας, αποτελεί κυρίαρχη διεκδίκηση για το δήμο μας.  Η απώλεια της Διοικητικής αυτονομίας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και οι κενές θέσεις σε ιατρικό κυρίως και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και οι ελλείψεις σε μέσα που άλλωστε είναι υποχρέωση και ευθύνη της πολιτείας, δεν πρέπει ν’ αποτελέσει το άλλοθι για ενδεχόμενη κατάργησή του ή υποβάθμισή του.
β. Η επίκληση στατιστικών δεδομένων (αριθμός νοσηλευομένων, αριθμός επισκεπτών, έσοδα κ.α.) δεν αποτελούν ασφαλές κριτήριο, δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά είναι «πλασματικά» αφού έχουν διαμορφωθεί κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, που επικρατούν στο Νοσοκομείο, όπως οι ελλείψεις γιατρών ειδικοτήτων, που άμεσα πρέπει να καλυφθούν.
γ. Σ’ αντίθετη μ’ αυτή τη διαπίστωση ασφαλή κριτήρια για τη διατήρηση του νοσοκομείου Κυπαρισσίας είναι τα πληθυσμιακά μεγέθη του Δήμου Τριφυλίας, που τους θερινούς μήνες υπερδιπλασιάζονται, οι μεγάλες αποστάσεις από το νοσοκομείο Καλαμάτας, η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, όπου και λειτουργεί η ναυαρχίδα της τουριστικής ανάπτυξης της Πελοποννήσου Costa Navarino.
δ.  Θα είναι σχήμα οξύμωρο η τυχόν κατάργηση ή υποβάθμιση της λειτουργίας του νοσοκομείου Κυπαρισσίας τη στιγμή που ήδη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η αναβάθμιση των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με προϋπολογισμό πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ (με μελέτη δωρεάν του Αχιλ. Κωνσταντακόπουλου).

Γι΄ αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, που κατά καιρούς έχουμε εκθέσει, θεωρούμε αδιανόητη την κατάργηση ή υποβάθμιση του νοσοκομείου Κυπαρισσίας αφού θα ήταν καταστροφική για την ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο της Κυπαρισσίας, της Τριφυλίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς το συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν εξυπηρετεί μόνο τους κατοίκους της Τριφυλίας, αλλά και της Πυλίας και της Ολυμπίας.
2.      Σταθερή, επίσης και αμετάκλητη, είναι η θέση της λειτουργικής ύπαρξης αλλά και της αναβάθμισης των Κέντρων Υγείας Φιλιατρών και Γαργαλιάνων αλλά και των Αγροτικών Ιατρείων της Τριφυλίας, που στο σύνολό τους στεγάζονται σε χώρους αλλά και λειτουργούν με μέσα που έχει παραχωρήσει ο Δήμος.
Η ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού αλλά και οι αποστάσεις πόλεων και χωριών επιβάλλουν την διατήρησή τους.
3.      Η ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει όλους μας απαιτεί όχι μόνο την διατήρηση της λειτουργίας αλλά και την αναγκαία στελέχωση του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών, μοναδικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή.  Μοναδικό σε κτιριακές εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό, που όμως εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένο.

Γ. Ως παρακαταθήκη των αγώνων μας και των παρεμβάσεων μας κρατάμε τις διαβεβαιώσεις  που κατά καιρούς έχουν δοθεί ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και οι λοιπές δομές υγείας του Δήμου Τριφυλίας, Κέντρα Υγείας & ΚΑΦΚΑ, όχι μόνο δε θα καταργηθούν αλλά στα πλαίσια των ειδικών συνθηκών, που βιώνει η χώρα, θα παραμείνουν σε λειτουργία και θ’ αναβαθμισθούν. Η διατήρησή τους είναι η έσχατη «κόκκινη Γραμμή» και η τυχόν παραβίαση της αποτελεί αυτό που το Δ.Σ. έχει προσδιορίσει ως «causes belli». Το Δημοτικό Συμβούλιο θα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και θα προσδιορίζει τη στάση του ανάλογα με τις εξελίξεις. Το ψήφισμα αυτό απευθύνεται στο Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και κοινοποιείται στον Υπουργό υγείας αλλά και στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη