google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η... νύμφη του Κυπαρισσιακού!

Η... νύμφη του Κυπαρισσιακού!

Είναι από τις περιπτώσεις που είναι απλά όμορφη! Δεν χρειάζεται να πεις τίποτα άλλο για να την προσδιορίσεις.  Έχεις τη μαγεία που αναδύεται από την ύπαρξή της και μόνο. Από την ιστορία της, από τις γειτονιές, από τους ανθρώπους της…  Η Κυπαρισσία, βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο. 
Μας έχει… συστηθεί εδώ και πολλά χρόνια πριν καθώς διαθέτει πλούσια ιστορία, και μάλιστα στην παρούσα φάση κάνει έντονες προσπάθειες να την προβάλλει και να την αναδείξει. Στενά λιθόστρωτα καλντερίμια, πανέμορφα διώροφα πέτρινα αρχοντικά, παραδοσιακές γειτονιές, διάσπαρτες ανακαινισμένες ή μη πέτρινες κρήνες περιστοιχίζουν το φράγκικο κάστρο, δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να θαυμάσει την απρόσκοπτη θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος. Και όχι μόνο θέα γιατί η Κυπαρισσία, «βρέχεται» από τον Ιόνιο Πέλαγος διαθέτοντας καταγάλανες, πανέμορφες, κρυστάλλινες παραλίες.



Η βόλτα στα καλντερίμια, η επίσκεψη στην Αγία Τριάδα (στα θεμέλια της οποίας λέγεται ότι βρίσκεται ο ναός της Αθηνάς της Κυπαρισσίας), το λαογραφικό μουσείο, η παζαρόβρυση και φυσικά το κάστρο και η ολιγόλεπτη πεζοπορία μέχρι τη δεξαμενή ανήκουν σε αυτά που επιβάλλεται να κάνει κάποιος που θα επισκεφθεί την παλιά πόλη η οποία μάλιστα είναι χαρακτηρισμένος διατηρητέος οικισμός. 
 Φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο της Κυπαρισσίας, στη δεξαμενή, εκτός του ότι θα είστε λαχανιασμένοι, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τη μοναδική θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος, αλλά κι ένα άρτιο κάδρο της πόλης. Στην Άνω Πόλη και κατά άλλους, Παλιά Πόλη, αξίζει να δείτε το χαμάμ, το οποίο ωστόσο, παραμένει παραμελημένο, αλλά και τα πανέμορφα καλντερίμια. Ξεκινώντας την κάθοδο κάτω από το κάστρο δροσιστείτε στο «Αφ`Υψηλού», με την καλύτερη θέα της πόλης ακριβώς κάτω από το κάστρο. Απέναντι από τα «Εισόδια» θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την πανέμορφη πύλη του πάρκου, η οποία χρονολογείται από την εποχή των Βενετών. 



Αφήνοντας για λίγο την παλιά πόλη και φτάνοντας στο σύγχρονο και τέλεια ρυμοτομημένο οικισμό, ο οποίος ιδρύθηκε το 1881, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι εδώ τα πράγματα κυλούν τελείως διαφορετικά. Έντονη εμπορική κίνηση, σύγχρονος τρόπος ζωής, μοντέρνα κτίσματα με μικρές πινελιές παραδοσιακών κτισμάτων, συνθέτουν ένα σκηνικό που έρχεται σε αντίθεση με την παλιά πόλη. Στην είσοδο της, ο σιδηροδρομικός σταθμός, δείγμα πρώιμης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής αποτελεί μέχρι και σήμερα τον τελευταίο σταθμό προς αυτή την πλευρά της Μεσσηνίας. Η πόλη φτάνει μέχρι τη θάλασσα, όπου και απλώνεται συνεχώς τόσο προς Νότο όσο και προς Βορρά.

Info

Η περιοχή φημίζεται για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά και για τις πεντανόστιμες βρώσιμες ελιές Καλαμών.

Η Κυπαρισσία στην ιστορία

Παρά το γεγονός ότι η περιοχή κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους η περίοδος κατά την οποία αναπτύχθηκε σημαντικά είναι τον 4ο αι. π.Χ. οπότε και αποτέλεσε το επίνειο της Μεσσήνης. Ανατολικά της πόλης και πάνω σε ύψωμα κατασκευάστηκε από τον Επαμεινώνδα η προϊστορική ακρόπολη, από την οποία σήμερα διακρίνεται και ένα τμήμα του τείχους της. Την περίοδο της βυζαντινής κυριαρχίας, ο οικισμός μετονομάστηκε σε Αρκαδιά από τους πολλούς κατοίκους της Αρκαδίας που έσπευσαν στην περιοχή. Την ίδια περίοδο στη θέση της ακρόπολης κατασκευάστηκε το βυζαντινό φρούριο, το οποίο στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε από τους Φράγκους. Μέχρι το 1718, οπότε και το κάστρο περιήλθε στη δικαιοδοσία των Οθωμανών, άλλαξε πολλές φορές … «ενοίκους». Το 1828 η Κυπαρισσία απελευθερώνεται και ξεκινάνε αμέσως έργα αναστήλωσης της πόλης μετά τις τεράστιες καταστροφές που είχε προξενήσει το 1825 ο Ιμπραήμ. Στο λιμάνι, υπάρχουν λείψανα αρχαίων λιμενικών έργων, ενώ στην κεντρική παραλία, βόρεια του λιμανιού, πηγάζει η ιστορική πηγή του Αϊ- Λαγούδη, η οποία ταυτίζεται με την πηγή Διονυσιάδα, για την οποία ο Παυσανίας αναφέρει ότι την δημιούργησε ο Διόνυσος χτυπώντας τη γη με το θύρσο του. Σήμερα βρίσκεται σε φάση ανακατασκευής. 



Αξίζει να δείτε...

Aρχαιολογικός Χώρος Περιστεριάς
Στην περιοχή της Περιστεριάς (5 χιλιόμετρα βόρεια της Κυπαρισσίας) ανασκάφηκαν τρεις θολωτοί τάφοι, που αποδίδονται στο Νέστορα. Ο ένας από αυτούς, που χρονολογείται από το 16ο αι. π.Χ., διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Το σήμα κατατεθέν της Κυπαρισσίας
Αρχαιολογικό χώρος με τεράστια ιστορία το Κάστρο της Κυπαρισσίας αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα φράγκικα κάστρα τα οποία διασώζονται μέχρι σήμερα. Μέσα στο κάστρο συναντάει κανείς τον πύργο του Ιουστινιανού ο οποίος είναι ένας εκ των τεσσάρων που χτίστηκαν στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το κάστρο υπολογίζεται ότι είναι κτίσμα των αρχών του 13 αιώνα, ενώ μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπέστη σημαντικές επεμβάσεις από τους κατακτητές του. Σε ελληνικά χέρια έρχεται περίπου το 1830 μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Μόλις το 1970 κατασκευάστηκε και ένα μικρό θεατράκι στο οποίο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου. Στην είσοδο του, βρίσκεται ο θρυλικός πλάτανος ο οποίος έχει συνδεθεί με την ιστορία της πόλης.

Δάσος Αγιαννάκη Ελαίας
Κατάφυτο πευκοδάσος σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές του Κυπαρισσιακού κόλπου, αποτελεί πόλο έλξης για περιπατητές, ποδηλάτες, αλλά και γενικότερα για όσους ενδιαφέρονται για τη φύση. Το μήκος της συγκεκριμένης έκτασης πλησιάζει τα 3 χιλιόμετρα και εκτείνεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βόρεια της Κυπαρισσίας. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσκοπικοί σύλλογοι από την Αθήνα ή από άλλες μεγάλες πόλεις, καταλύουν στο δάσος οργανώνοντας παράλληλα διάφορες αποστολές.

Caretta - Caretta
Ένα μεγάλο μέρος της παραλίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελεί σημείο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta - Caretta. Ιδιαίτερα στα αμμώδη σημεία της παραλίας από Μάιο μέχρι και τις αρχές του Αυγούστου, οι Caretta Caretta, επισκέπτονται την παραλία, και γεννούν τα αυγά τους. Αυτά, θα εκκολαφθούν μέσα στη ζεστή άμμο, και σε 45 περίπου ημέρες θα είναι έτοιμα ώστε να βγουν τα χελωνάκια και να κινηθούν με το ένστικτο τους προς το νερό. Στην περιοχή αναπτύσσει δράση ο περιβαλλοντικός σύλλογος «Αρχέλων». Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Αγιαννάκη, λειτουργεί περιβαλλοντικός σταθμός στο ισόγειο του οποίου έχει κατασκευαστεί ένα μικρό μουσείο της θαλάσσιας χελώνας, όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει όλη την πορεία της χελώνας αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Ο χώρος παραμένει ανοιχτός όλο το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα αρκετά είναι τα σχολεία που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές μετά από συνεννόηση.(2761091181)

Πεζοπορικές διαδρομές

Περπάτημα στο φαράγγι με τους σταλαχτίτες
Λαμπερός ήλιος, καταπράσινα τοπία, γαλανόλευκη θάλασσα στο φόντο, παιχνίδια της φύσης. Ό,τι καλύτερο για τους λάτρεις της πεζοπορίας…βρίσκεται στα πόδια σας. Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων ΒΑ από την πόλη της Κυπαρισσίας -και μόλις 3 χιλιομέτρων ΒΑ από το δημοτικό διαμέρισμα Ράχες- βρίσκεται το φαράγγι με τους σταλακτίτες. Το μονοπάτι που σχεδόν σε όλη του την διαδρομή ελίσσεται ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση ξεκινάει από την βόρεια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς, ενώ σε πολλά σημεία του συνορεύει με το Αρκαδικό ποτάμι, το οποίο μάλιστα αποτελεί και το φυσικό σύνορο του δήμου της Κυπαρισσίας με τον όμορο δήμο της Αυλώνας. Μετά από 30 περίπου λεπτά πεζοπορίας, θα βρεθείτε στο σπήλαιο με τους σταλακτίτες. Εκεί αφού απολαύσετε τις μοναδικές εικόνες, ξεδιψάστε στην πηγή με το κρυστάλλινο νερό που βρίσκεται ανάμεσα στα γέρικα πανύψηλα πλατάνια και η απόλαυση…δική σας!

Αγιαννάκης - ΕλαίαΗ διαδρομή εκτός από ωραία είναι και εύκολη, μπορεί δηλαδή να γίνει και από παιδιά. Με την άφιξή σας στον Αγιαννάκη, αφήνετε το αυτοκίνητό σας σε σημείο κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, όπου λειτουργεί ο περιβαλλοντικός σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta. Συνεχίζετε με κατεύθυνση την παραλία και ύστερα από 2-3 λεπτά, μπαίνετε στον χωματόδρομο ξεκινώντας την περιήγησή σας μέσα στο δάσος. Η διαδρομή σε άλλα σημεία περνάει μέσα από το πευκοδάσος και σε άλλα στη δυτική πλευρά του, πολύ κοντά στους αμμολόφους με τις αμμοθίνες. Συνεχίζετε ευθεία, και αξίζει να θυμάστε πως σε όποιο σημείο της διαδρομής θέλετε μπορείτε πολύ εύκολα να κατεβείτε προς την παραλία και να συνεχίσετε από εκεί. Στο τέλος του δάσους, και αφού έχετε περπατήσει γύρω στα 35 λεπτά, θα έχετε ήδη φτάσει στην παραλία της Ελαίας. Η επιστροφή μπορεί να γίνει από εναλλακτικές διαδρομές μέσα στο δάσος.

Παραλίες

Οι πολλές και όμορφες παραλίες αποτελούν κατά πολλούς το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής. Από τη μία αχανείς αμμώδεις παραλίες και από την άλλη μικροί κολπίσκοι δίνουν ξεχωριστό χρώμα στις διακοπές. Η κεντρική παραλία της πόλης, εκείνη του Αϊ-Λαγούδη, έχει αποσπάσει γαλάζια σημαία, κάτι που πιστοποιεί την ποιότητα και την ασφάλεια στην προσπέλαση της ακτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι παραλίες βαθαίνουν απότομα και η εικόνα τους ποικίλει καθώς ανάλογα με τους ανέμους μπορεί να συναντήσετε ήρεμη και γαλήνια θάλασσα ή με τεράστια κύματα. Οι παραλίες που σας παρουσιάζουμε είναι ενδεικτικές καθώς σε όποιο σημείο και να κινηθείτε προς την θάλασσα η ακτή είναι εύκολα προσβάσιμη.

Αγιαννάκης: Η απόλυτη ομορφιά, τα καταγάλανα νερά! Ίσως η πιο όμορφη από τις παραλίες της περιοχής. Αχανής παραλία, με αμμουδιά. Βρίσκεται 12 χλμ βόρεια της Κυπαρισσίας. Εδώ και το ομώνυμο παράκτιο δάσος, αλλά και ο περιβαλλοντικός σταθμός για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta- Caretta. Επισκεφθείτε τη γνωστή ταβέρνα «Αγιαννάκη». Δοκιμάστε τοπικές συνταγές… Μην παραλείψετε να ζητήσετε κολοκυθοκεφτέδες και καγιανά.

Σανί: Η πρώτη παραλία που συναντάει κανείς αν κινηθεί βόρεια της πόλης. Η πρόσβαση στην παραλία περνάει μέσα από ένα στενό δρομάκι που διέρχεται έναν τεράστιο ελαιώνα με υπεραιωνόβιες ελιές. Η παραλία είναι αμμώδης και συνολικού μήκος περίπου 300 μέτρων.

Καλό Νερό: Αμμώδης στην μεγαλύτερη έκτασή της η παραλία του Καλό Νερού αποτελεί μία από τις βασικές παραλίες της περιοχής προσελκύοντας αρκετό κόσμο κατά τους θερινούς μήνες. Βρίσκεται 7 χλμ. βόρεια της Κυπαρισσίας και στο μέσο της συναντάει κανείς μερικά βράχια. Στην παραλία λειτουργούν αρκετά beach bar αλλά και ταβέρνες.

Στόμιο: Σε απόσταση περίπου 10 χλμ. νότια της πόλης βρίσκεται η παραλία του Στομίου. Είναι μία πανέμορφη «κλειστή» με μικρό βότσαλο παραλία που προσελκύει πάρα πολύ κόσμο. Η παραλία περικλύεται από κάθετους βράχους.

1 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη