google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ταξίδι στη Μεσσηνία και στα φρούρια...

Ταξίδι στη Μεσσηνία και στα φρούρια...

Παλαιά Καρδαμύλη, οχυρό συγκρότημα Μούρτζινων-Τρουπάκηδων
Ενα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία, τα αρχαιολογικά ευρήματα, τον λαϊκό βίο και τη γενικότερη πολιτιστική κληρονομιά της Μεσσηνίας επιχειρεί το έργο «Μεσσηνία: Συμβολές στην Ιστορία και στον Πολιτισμό της», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.
Παλαιά Καρδαμύλη, οχυρό συγκρότημα Μούρτζινων-Τρουπάκηδων
Ο τόμος έρχεται για να συμπληρώσει τα κενά που υπάρχουν σχετικά με την ιστορική και πολιτιστική πορεία της περιοχής προσφέροντας μια ολοκληρωμένη και πολύπλευρη εικόνα.
Το βιβλίο χωρίζεται σε 16 εισηγήσεις οι οποίες συνθέτουν ένα οδοιπορικό που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια (η περιοχή μεταξύ άλλων υπήρξε ένα από τα σπουδαία κέντρα του μυκηναϊκού πολιτισμού και έχει να επιδείξει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα), συνεχίζεται στην αρχαιότητα, στο Βυζάντιο, στη λατινοκρατία, την τουρκοκρατία, την Επανάσταση, για να καταλήξει στη νεότερη και σύγχρονη εποχή.
Φρούρια
Μέσα από τις σελίδες του προβάλλονται τα αρχαιολογικά κατάλοιπα του τόπου με επίκεντρο την αρχαία Μεσσήνη, τις περίφημες βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναδικά φρούρια της περιοχής. Ακόμα γίνεται αναφορά στους κύριους ιστορικούς σταθμούς της Μεσσηνίας, στην περίοδο των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, στην προεπαναστατική περίοδο και στην Παλιγγενεσία, ενώ βέβαια δίνεται ειδική βαρύτητα στην έναρξη της Επανάστασης, στο ηρωικό Μανιάκι (1825) και στη ναυμαχία στο Ναυαρίνο (1827). Μέσα από την επιμελημένη αυτή έκδοση παρουσιάζεται και η πνευματική δημιουργία του τόπου, αλλά και η συμβολή της Μεσσηνίας στην εξέλιξη της γλώσσας και της Φιλολογίας με κορύφωση τις περίφημες πινακίδες της Γραμμικής Β'. Ακόμα γίνεται ειδική μνεία για την αρχιτεκτονική της Καλαμάτας.
Ο τόμος είναι εμπλουτισμένος με φωτογραφίες, κατόψεις, σχεδιαστικές αναπαραστάσεις μνημείων, χάρτη της περιοχής αλλά και πλούσια βιβλιογραφία. Το έργο «Μεσσηνία: Συμβολές στην Ιστορία και στον Πολιτισμό της» περιλαμβάνει μελέτες των διδασκόντων στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η εκδοτική εποπτεία του ανήκει στην καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, ενώ η επιστημονική επιμέλεια στους επίκουρους καθηγητές Ιωάννα Σπηλιοπούλου και Αριστείδη Δουλαβέρα. Η έκδοση αυτή υλοποιήθηκε χάρη στη χορηγία του Κωνσταντίνου Αρνόκουρου, ενός επιφανούς Μεσσήνιου ο οποίος κατάφερε να διακριθεί και να διαπρέψει στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ναυτιλιακό στίβο. Ο κ. Αρνόκουρος αφιέρωσε τη συγκεκριμένη χορηγία στη μονάκριβη κόρη του Νότα, η οποία έφυγε πρόωρα και απρόσμενα από τη ζωή.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη