Η μεγάλη απάτη για το ελληνικό ελαιόλαδο από Ευρωπαίους

Προκλητική απόφαση κάτω από το βάρος πολιτικών και οικονομικών πιέσεων Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως πραξικόπημα της Γερμανίας και των βορείων συμμάχων της: Με μια πρωτοφανή κίνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά στόματος του επιτρόπου Ντ. Τσιόλος πήρε πίσω την απόφαση σύμφωνα με την οποία όλα τα εστιατόρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα έπρεπε να σερβίρουν το ελαιόλαδο σε φιάλες μιας χρήσης, με σύστημα που δεν θα επιτρέπει να γεμίζουν πάλι. Επιπλέον με την... ανακληθείσα απόφαση καθιερώνονταν κανόνες σήμανσης της φιάλης με ευδιάκριτα γράμματα (προσδιορίζονταν επακριβώς ανάλογα με τον όγκο της) που θα περιλάμβαναν όλες τις προβλεπόμενες πληροφορίες για την ποιότητα, την καταγωγή και τα χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου..
Η υπόθεση είχε περάσει τα μύρια κύματα για να φτάσει σε απόφαση. Πρώτα δόθηκε μάχη στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ακολούθησε η... αναμέτρηση στην Διαχειριστική Επιτροπή. Η δε απόφαση των εκπροσώπων 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν ήταν ομόφωνη, καθώς υπέρ ψήφισαν 195 αντιπρόσωποι, κατά 94 και υπήρχαν 53 αποχές. Ειδικότερα, υπέρ ψήφισαν οι εκπρόσωποι Κύπρου, Γαλλίας, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Σλοβενίας, Σλοβακίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Τσεχίας, Λεττονίας, Λιθουανίας και Ρουμανίας. Κατά ψήφισαν οι εκπρόσωποι Αυστρίας, Βουλγαρίας, Δανίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας. Απείχαν από την ψηφοφορία οι εκπρόσωποι Βελγίου, Ηνωμένου Βασιλείου και Ουγγαρίας, και απουσίαζαν αυτοί της Κροατίας. Με την απόφαση ξέσπασε πρωτοφανής επικοινωνιακός πόλεμος στον οποίο πρωτοστάτησε το Reuters, με ένα εξαιρετικά επιθετικό κείμενο στο οποίο μεταξύ άλλων ειρωνικά έγραφε πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκει το χρόνο να πει στα εστιατόρια πώς θα σερβίρουν το ελαιόλαδο».
Η γερμανική εφημερίδα "Sueddetsche Zeitung" χαρακτήρισε την απόφαση ως «την πιο περίεργη μετά τη θρυλική Οδηγία για την καμπυλότητα των αγγουριών». Ακολούθησε μπαράζ από βρετανικές εφημερίδες και ακολούθησε η αναπαραγωγή τέτοιων ρεπορτάζ στη Δανία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία και άλλες χώρες. Ανοησίες γράφτηκαν και από τους συνήθεις πονηράκηδες στην Ελλάδα που έσπευσαν να υποστηρίξουν την... παπάρα σε λάδι σερβιρισμένο σε μπολ. Γενικώς πάντως δεν έγιναν γνωστά τα επιχειρήματα αυτών που καταψήφισαν τον Κανονισμό, ούτε μπορούμε να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους κάποια μέσα ενημέρωσης ειρωνεύτηκαν την ενασχόληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το συγκεκριμένο θέμα. Το βέβαιο όμως είναι πως από τη μια πλευρά πολλές χώρες δεν βλέπουν με καλό μάτι τα μέτρα προστασίας ορισμένων μεσογειακών προϊόντων και από την άλλη υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν… χύμα την αγορά του ελαιόλαδου.
Share on Google Plus

About kyparissiotis