Ολοκληρωμένη χωροταξική, πολεοδομική, περιβαλλοντική λύση για τα αυθαίρετα

«Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί δικαίωση των θέσεων του ΤΕΕ και μομφή στις πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεων που έχουν μετατρέψει την προστασία του περιβάλλοντος, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό καθώς και τον σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές σε μια ατελείωτη … φορομπηχτική πολιτική». Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του προς τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης. Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος επισήμανε ότι «οι δύο βασικές κατευθύνσεις του ν. 4014/11 καταπατήθηκαν από τις κυβερνήσεις, με παραλείψεις αλλά και συνεχείς τροπολογίες εις βάρος του περιβάλλοντος, βάζοντας το κράτος να λειτουργεί ως μικροαπατεώνας. Ενώ το όλο εγχείρημα βασίζεται στο σταμάτημα της αυθαίρετης δόμησης και της ρύθμισης των αυθαίρετων κτισμάτων, δια της διατήρησης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, οι Κυ
βερνήσεις φρόντισαν το 97,5% των εσόδων του Πράσινου Ταμείου αντί να κατευθύνονται σε δράσεις ολοκλήρωσης του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, ανάταξης του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, εξοι- κονόμησης ενέργειας και αναπλάσεως περιοχών, να κατευθύνονται στην κάλυψη ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού και στην εξυπηρέτηση του χρέους. Επίσης, οι προβλέψεις για αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου και προστασίας της ασφάλειας των κατασκευών και του πολίτη ξεχάστηκαν.
Έτσι παρότι το ΤΕΕ έχει στείλει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, εδώ και δύο χρόνια, για την ταυτότητα κτιρίων, αυτό να μην έχει βγει ούτε στη διαβούλευση. Ακόμη, η κατάθεση του τεχνικού δελτίου, το οποίο έχει ετοι- μαστεί με τον ΟΚΧΕ για αεροφωτογραφίσεις με φθηνό κόστος, σταμάτησε δύο φορές από το ΥΠΕΚΑ. Παράλληλα, καμία χωροταξική ή πολεοδομική επιτάχυνση δεν έχει επιτευχθεί ενώ υπάρχουν υπηρεσίες φαντάσματα για τον έλεγχο των αυθαιρέτων. Εν κατακλείδι, το ΥΠΕΚΑ πρέπει να σταματήσει να είναι υποδιεύθυνση τουυπουργείου Οικονομικών και να δραστηριοποιηθεί με επίκεντρο το αντικείμενό του και συγκεκριμένα το περιβάλλον, την χωροταξία και πολεοδομία και όχι την είσπραξη συνεχών φόρων και προστίμων από τους Έλληνες πολίτες».
Share on Google Plus

About kyparissiotis