google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ολοκληρώνεται η φύτευση του πρώιμου καρπουζιού σε Τριφυλία και Ηλεία

Ολοκληρώνεται η φύτευση του πρώιμου καρπουζιού σε Τριφυλία και Ηλεία

Στην εγκατάσταση της καλλιέργειας των πρώιμων – υπό κάλυψη – καρπουζιών βρίσκονται αυτή την περίοδο οι παραγωγοί στις καρπουζοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Μετά από μια δύσκολη χρονιά πέρσι για το πρώιμο καρπούζι (καλή χρονιά για το υπαίθριο καρπούζι ) το 2013 αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Στο πρώτο ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου για το καρπούζι φέτος, αυτό που καταγράφεται είναι ότι στην περιοχή της Ηλείας υπάρχει αύξηση της καλλιέργειας σε ποσοστό περίπου 20% ενώ στην Τριφυλία οι εκτάσεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο οι καρπουζοπαραγωγοί της Ηλείας έχουν ολοκληρώσει την καλλιέργεια στα θερμοκήπια ενώ στην Τριφυλία οι φυτεύσεις φθάνουν στο 60%. Στην περιοχή της Λάρισας οι καλλιέργεια των υπό κάλυψη καρπουζιών πρόκειται να ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας: «Σήμερα (26/2) έχουμε εξαιρετικό καιρό και αυτό δίνει την δυνατότητα στους παραγωγούς μας να προχωρήσουν στην φύτευση πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης. Έχουμε ξεκινήσει τις φυτεύσεις περίπου του 60% της καλλιέργειας. Μάλιστα σε κάποιες πρώιμες περιοχές της Τριφυλίας οι φυτεύσεις έχουν ολοκληρωθεί. Εκτιμάμε ότι θα έχουμε τις ίδιες καλλιεργούμενες εκτάσεις σε σχέση με πέρυσι (8.000 στρέμματα)».

Ανταγωνισμός Ηλείας – Τριφυλίας

Και προσθέτει: «Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί ενώ παράλληλα έχουμε αύξηση της καλλιέργειας καρπουζιών σε θερμοκήπια στην περιοχή της Ηλείας, τα οποία στην ουσία είναι ανταγωνιστικά των δικών μας. Εφόσον όμως οι καιρικές συνθήκες είναι καλές (μιας και το προϊόν είναι εξαγώγιμο) τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα στην απορρόφηση. Αν όμως ο καιρός δεν βοηθήσει θα υπάρξει ανταγωνισμός. Στο καρπούζι όλα εξαρτούνται από τον καιρό. Πέρσι ενώ γενικά για το καρπούζι ήταν μια καλή χρονιά για το πρώιμο καρπούζι που καλλιεργούμε στην Τριφυλία δεν ίσχυσε το ίδιο».

«Σκέπασαν» νωρίς

Ποια είναι όμως οι εκτίμηση των ίδιων των παραγωγών καρπουζιού για το την μέχρι τώρα πορεία της καλλιέργειας; Για το θέμα αυτό μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κώστας Μαλάμος, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καρπουζιού της Τριφυλίας: «Πέρσι ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά με τις τιμές να ξεκινούν από 30 λεπτά/κιλό και να πέφτουν στα 8 λεπτά/κιλό. Όσον αφορά την καλλιέργεια πάμε καλά και ενώ στην αρχή ήταν δύσκολος ο καιρός αυτό το διάστημα μας βοηθάει. Εγώ συγκεκριμένα φέτος για να έχω λιγότερα προβλήματα στην φύτευση, σκεπάσαμε τα νάυλον νωρίς (τον Ιανουαρίου) και φυτέψαμε αργότερα. Αυτό βοηθάει να φυτεύουμε πιο εύκολα σε περιπτώσεις που ο χειμώνας έχει πολλές βροχές διότι κάτω από τα νάυλον το χώμα είναι πιο σταθεροποιημένο».

Στα 1.500 στρέμματα τα υπό κάλυψη καρπούζια της Ηλείας

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Διασάκος γεωπόνος υπεύθυνος στην εταιρεία Geoplant στην Ηλεία μας τονίζει: «Η καλλιέργεια στο καρπούζι θερμοκηπίου της Ηλείας έχει ολοκληρωθεί και φέτος υπάρχει μια αύξηση της καλλιέργειας σε ποσοστό περίπου 20% σε σχέση με πέρσι φτάνοντας τα 1.500 στρέμματα. Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η προτίμηση από πέρσι είναι στα μακρόστενα καρπούζια (βαρέλες) και ένα σημαντικό ποσοστό των καλλιεργειών μας είναι αυτής της ποικιλίας. Η χρονιά πέρσι για το πρώιμο καρπούζι ήταν μέτρια ωστόσο προβλέψεις για την φετινή χρονιά δεν μπορούν να γίνουν αφού μεγάλο ρόλο πάντα παίζει ο καιρός. Τα πρώιμα καρπούζια της Ηλείας συγκομίζονται τον Απρίλιο και τον Μάιο». Με πληροφορίες από τον Αγρότυπο και το pyrgospress.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη