google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Δημοτικό τέλος για τα σκουπίδια χωρίς σκουπιδότους

Δημοτικό τέλος για τα σκουπίδια χωρίς σκουπιδότους

Για μια ακόμη φορά θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους οι πολίτες, καθώς με την αυγή του 2014 θα κληθούν να καταβάλλουν νέο τέλος για τα σκουπίδια, ειδικό τέλος ταφής για τα μη επεξεργασμένα απόβλητα που οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής, το οποίο θα πηγαίνει στο Πράσινο Ταμείο για περιβαλλοντικά έργα, όπως ανακοίνωσε σχετικά, σε ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την ανακύκλωση συσκευασιών, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Κ. Λαζαρίδου.
Από το 2014, το τέλος θα προστίθεται στο ποσό που καταβάλλεται ήδη σε κάθε περιοχή για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ, και θα είναι 35 ευρώ τον τόνο. Θα αυξάνεται μάλιστα κατά 5 ευρώ κάθε χρόνο μέχρι να φτάσει τα 60 ευρώ τον τόνο. Αυτό σημαίνει ότι για την Αθήνα, που «πληρώνει» σήμερα 45 ευρώ για κάθε τόνο, το ποσό θα φτάσει τα 80 ευρώ για το 2014, τα 85 για το 2015 κτλ. Αντίστοιχα, για τη Θεσσαλονίκη, που «πληρώνει» σήμερα 22 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών που καταλήγει στο ΧΥΤΑ, το ποσό αυτό θα φτάσει τα 57 ευρώ για το 2014, τα 62 ευρώ για το 2015 κτλ. Ευρωπαϊκό λάθος χαρακτήρισε το ειδικό τέλος ταφής ο ομότιμος καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής Θ. Λέκκας, ο οποίος, κατά την ομιλία του στην ημερίδα, επισήμανε ότι η ανακύκλωση μπορεί να ενθαρρυνθεί με διάφορους τρόπους, εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει οι πολίτες να τιμωρούνται για τα απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, ενώ σχολίασε και ότι τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται είναι αμφίβολο ποιον σκοπό θα εξυπηρετούν. Στο ίδιο πνεύμα, και ο αντιδήμαρχος Θέρμης Σωκράτης Φάμελλος ·υπογράμμισε την ανάγκη τα ποσά που θα προκύψουν από το ειδικό τέλος ταφής να καταλήγουν στους ΟΤΑ και όχι στο Πράσινο Ταμείο, καθώς όπως είπε, «τέτοια κονδύλια ήδη χρησιμοποιούνται για να καλύψουν «τρύπες» και άλλου είδους ελλείμματα».
Στόχος το 60% της ανάκτησης των αποβλήτων
Σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, η Κ. Λαζαρίδου επισήμανε ότι ο σχετικός στόχος προβλέπει την ανάκτηση του 60% του συνόλου των αποβλήτων στην Ελλάδα και την ανακύκλωση απορριμμάτων σε ποσοστό από 55 έως 80%. Από την πλευρά του ο Θ. Λέκκας ανέφερε ότι από τους μπλε κάδους συλλέγεται το 60% των υλικών συσκευασίας που διακινούνται με τα αντίστοιχα προϊόντα στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (40%) καταλήγει στους κάδους των απορριμμάτων. Προκειμένου δε να αυξηθεί το ποσοστό συλλογής υλικών συσκευασίας πρότεινε να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό σύστημα κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, β” τύπου, όπως το χαρακτήρισε, ώστε να συγκεντρώνονται περισσότερες συσκευασίες από τα σκουπίδια, αφού πρώτα απομακρύνονται από αυτά, τα οργανικά απόβλητα. Aftodioikisi

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη