google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τιμήθηκαν για την προσφορά τους στα Γράμματα και τον Πολιτισμό ο γιατρός Ηλίας Τσιμπλής και ο δάσκαλος Στάθης Κακούτης

Τιμήθηκαν για την προσφορά τους στα Γράμματα και τον Πολιτισμό ο γιατρός Ηλίας Τσιμπλής και ο δάσκαλος Στάθης Κακούτης


Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ 2013 ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013, στο ξενοδοχείο STANLEY  της Αθήνας η κοπή της  Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της Ομοσπονδίας Συλλόγων και Συνδέσμων Τριφυλίας. Την προηγούμενη ημέρα είχε γίνει συνάντηση  των μελών Συλλόγων της Ομοσπονδίας με τον δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, στη διάρκεια της οποίας ο δήμαρχος έκανε ένα  σύντομο  απολογισμό του έργου του για το χρόνο που πέρασε, οι πρόεδροι των Συλλόγων έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά τους, και υιοθετήθηκαν προτάσεις για κοινή δράση των Συλλόγων Τριφυλίας με την Δημοτική Αρχή  για το καλό του τόπου.
Με την συμμετοχή πολλών Τριφυλίων, του Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσοστόμου ,των βουλευτών Γιαν. Λαμπρόπουλου και Οδ. Βουδούρη, του δημάρχου Κ. Κολλια, άρχισε η εκδήλωση με σύντομο χαιρετισμό του Γ.Γ.  της Ομοσπονδίας Κων. Αδαμόπουλου και σύντομο απολογισμό δράσης της Ομοσπονδίας για το 2012 από τον πρόεδρο του Δ.Σ της Ομοσπονδίας   Παν. Λούτο.
Από τον απολογισμό του προέδρου αλλά και την συνάντηση που έγινε την Κυριακή το βράδυ με τον δήμαρχο και τα μέλη των Δ.Σ όλων των Συλλόγων της Τριφυλίας, φαίνεται πως  οι Τριφύλιοι της Αθήνας αρχίζουν να ξυπνάνε, να οργανώνονται και να διεκδικούν αυτό που τους αναλογεί για  την ανάπτυξη  και την πρόοδο του τόπου τους.
ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Η Ομοσπονδία κάθε χρόνο σε αυτή την εκδήλωση  τιμά ανθρώπους που κατάγονται από την Τριφυλία και έχουν διακριθεί με το έργο τους στα Γράμματα στις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Φέτος το Δ.Σ. είχε αποφασίσει να τιμήσει τον,  γιατρό Ηλία Τσιμπλή για την προσφορά του στα Γράμματα και στην Κοινωνία , και τον  δάσκαλο Στάθη Κακούτη για την προσφορά του στην Λαογραφία και το Δημοτικό Τραγούδι.
ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΜΠΛΗΣ
Ο γραμματέας της Εταιρίας Ελλήνων λογοτεχνών Κ. Καρούσος παρουσίασε μία προσέγγιση στο ποιητικό και συγγραφικό έργο του γιατρού Ηλία Τσιμπλή αναφέροντας μεταξύ των άλλων:
«Με μια πρώτη ματιά χαρακτηριστικής αποτίμησης και συγγραφικής  και ποιητικής του παρουσίας, θα λέγαμε ότι ο Ηλίας Τσιμπλής προλειαίνει και συναρμολογεί , αξιοποιεί και ανασυντάσσει, παρηγορεί και παροτρύνει  την ανθρώπινη συμπεριφορά και πρακτική, την ανθρώπινη προσωπικότητα σε διαρκή εγρήγορση και αυτενέργεια ιστορικά – κοινωνικά. Στόχος κυρίαρχος η ουσία, η βαθύχρονη και πολύπλοκη αναζήτηση πολλαπλών δυνάμεων που καθορίζουν και χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο σαν ενιαίο σύνολο των αποκαλυπτικών αξιών της ζωής τις οποίες υπερασπίζεται και διαχρονικά τις αναδεικνύει και τις ενδυναμώνει με το λόγο του.
Ιδιαίτερη επισήμανση στην ποιητική ευστροφία της γραφής του γίνεται στην εμπιστοσύνη που οφείλουμε να τρέφουμε στις δικές μας δυνάμεις, στην άντληση αποθεμάτων δημιουργίας που κρύβει πάντα ο άνθρωπος, όταν ανασυντάσσει την ύπαρξη του και την αποφορτίζει και στο στιγμιαίο γεγονός και στην αίσθηση της ζωής και της πράξης που ανακύπτει στην επαναφορτιζόμενη πορεία μας ακόμη και την ειλικρινή μας υπογράμμιση ότι στοχεύει έτσι ώστε όλες οι διαφοροποιήσεις της ψυχής να ρίχνονται στον κλίβανο της ποιητικής  αποστείρωσης και καθαρότητας και μέσω αυτής της ενσυνείδητης πράξης να αναδύεται ένας λυρισμός.
Διαβάζοντας τα κείμενα του Ηλία Τσιμπλή επανέρχεσαι διαρκώς σε μία σαρωτική διαπίστωση και επιβεβαίωση ότι η αυτογνωσία, οι καρποί της ιστορίας, το καθημερινό γίγνεσθαι, ο τεμαχισμός και η επανασύνδεση της ύπαρξης ,η οξυδέρκεια της σκέψης και η λυρική αναζωογόνηση συναποτελούν όλη την συγγραφή –ποιητική και προσωπική του παρουσία.»
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο τιμώμενος συγγραφέας –ποιητής Ηλίας Τσιμπλής που ευχαρίστησε τους Τριφύλιους που παρά τις δυσκολίες των καιρών  και των συγκοινωνιών παραβρεθήκαν σε αυτή την εκδήλωση, και συνέχισε.
«Δεν είναι αλήθεια ότι γράφεις για να καταχωρηθείς  και να φιγουράρεις  στις εφημερίδες ή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ή το πολύ - πολύ να ικανοποιήσεις την ιδιοτροπία σου  και να μείνεις στις βιβλιοθήκες του κόσμου. Δεν νομίζω ότι είναι αυτό. Γράφεις ή πράττεις  κάτι όχι χωμάτινο, γιατί αυτό το ίδιο αποτελεί στοιχείο  ευδαιμονίας, αποτελεί στοιχείο ευτυχίας αποτελεί στοιχείο αθανασίας. Εκείνο είναι η αθανασία και όχι να φιγουράρεις στις βιβλιοθήκες μετά από χρόνια.
Έχει ιδιαιτερότητα τούτη η πατρίδα, έχει ιδιαιτερότητα ο Έλληνας,  διότι η Ελλάδα είναι  αυτόφωτη και κατά συνέπεια έχει τέτοια πράγματα. Τρεις φορές σε τούτο τον αιώνα  είχε σοβαρά προβλήματα.
Η υπεράσπιση του τόπου μου, η υπεράσπιση της ελευθερίας μου, η υπεράσπιση του ανθρώπου μου είναι για μένα στοιχείο ευδαιμονίας είναι στοιχείο αθανασίας. Και εκείνο με προτρέπει, εκείνο με συγκρατεί να πιαστώ από τις άυλες αυτές ύλες για να μπορέσω να  προχωρήσω, να ενθαρρύνω,  είτε να προτρέψω.
Αυτή είναι η πορεία μου σε ολόκληρη τη ζωή μου, είτε πράττοντας είτε ελέγχοντας, είτε γράφοντας, μέχρι της τελευταίας ρανίδας».
ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΚΟΥΤΗΣ
Μετά πήρε το λόγο ο Νίκος Νικολόπουλος, τέως Σχολικός Σύμβουλος που παρουσίασε τον δεύτερο  τιμώμενο Τριφύλιο, τον δάσκαλο Στάθη Κακούτη.
Ο ομιλητής παρουσίασε την  διαχρονική  πορεία της ζωής του δάσκαλου και λαογράφου  με λεπτομέρειες για την διδασκαλική του εξέλιξη και πορεία  και την ταυτόχρονη ενασχόληση του με το δημοτικό τραγούδι. Η καταγωγή του, ο ένθερμος ζήλος και η αγάπη του για το Δημοτικό τραγούδι ήταν η βάση για την ενασχόληση του με την λαογραφία και την διάσωση των τραγουδιών μας για 70 χρόνια τώρα. Όλοι οι γέροντες των χωριών που υπηρέτησε ως δάσκαλος ήταν οι  πηγές και οι συνεργάτες του σε αυτό το έργο. Γύρισε όλα τα χωριά της Τριφυλίας και κατέγραψε όλα τα παλιά τραγούδια πριν φύγουν οι γέροντες που τα γνώριζαν. Αναφέρθηκε στην συνεργασία του με τους μεγάλους του δημοτικού μας τραγουδιού, την Δώρα Στράτου τον Σίμωνα Καρά και τον Παναγιώτη Μυλωνά. Η Δ. Στράτου κατέβηκε στο Καλονερό και κατέγραψε τα δημοτικά τραγούδια και τους χορούς με τους κατοίκους του χωριού. Το έργο  του σχετικά με τα δημοτικά τραγούδια  εκδόθηκε από τις εκδόσεις Δεδεμάδη.
Στη συνέχεια ο Στάθης Κακούτης συγκινημένος ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για την τιμή που του έκανε και συνεχάρη για την πρωτοβουλία της να τιμά ανθρώπους της Τριφυλίας που ξεχώρισαν στις  Τέχνες και τον Πολιτισμό.   Με το  δημοτικό τραγούδι, είπε, τραγουδιέται η λεβεντιά, τα ήθη, τα έθιμα, η αγάπη, η φιλοξενία ο πάνω και ο κάτω κόσμος.   Το δημοτικό τραγούδι, είπε,  είναι η καλύτερη ραψωδία της Ευρώπης. Μέσα από τους στίχους τους φανερώνεται η αδιάκοπη συνέχεια των  αρχαίων Ελλήνων μέχρι σήμερα  και καταδικάζεται  η θεωρία του  Φαλμεράγιερ και των  ομοίων του.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος, ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα  και ευχήθηκε στους Τριφύλιους καλή και ευλογημένη χρονιά. Ο Μητροπολίτης στάθηκε ιδιαίτερα στην ομορφιά της Τριφυλιακής γης και του τοπίου αναφέροντας ότι από όσους τόπους πέρασε δεν είδε ομορφότερο τόπο. Επίσης αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο της Μητρόπολης αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που περνάει ο λαός μας και ότι  τα ποσά που έχει διαθέσει στους χειμαζόμενους συνανθρώπους μας επί της δικής του διακονίας υπερβαίνουν τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Αναφέρθηκε ακόμα και στην διαφάνεια των οικονομικών της Μητρόπολης  και διαβεβαίωσε τους Τριφύλιους ότι η σημερινή διαχείριση δεν έχει καμία σχέση με την προηγουμένη.
Ακολούθως απεύθυναν μικρό χαιρετισμό και ευχές οι παριστάμενοι βουλευτές Γιαν. Λαμπρόπουλος και Οδ. Βουδούρης  και ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας έκοψε την Πίτα.
Κλείνοντας τις τοποθετήσεις ο δήμαρχος εξήρε το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας και είπε ότι όλοι πρέπει να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες. Ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για την οργάνωση της εκδήλωσης για όλα τα τελευταία χρόνια και την συνεργασία και  ανιδιοτελή συμπαράσταση και βοήθεια των Τριφυλίων στα χωριά τους. Αναφέρθηκε στην συνάντηση με τα προεδρεία όλων των Συλλόγων της Τριφυλίας υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας λέγοντας ότι από αυτή την συνάντηση πήρε δύναμη και κουράγιο και πως όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά για τον τόπο μας.  Τέλος αναφέρθηκε στους δύο τιμηθέντες Τριφύλιους αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στα Γράμματα και τον Πολιτισμό της Τριφυλίας και όχι μόνο...
Συμπερασματικά αξίζουν συγχαρητήρια στο Δ.Σ τα Ομοσπονδίας των Συλλόγων Τριφυλίας  για την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης και ιδιαίτερα για την έμφαση που δίδει στα Γράμματα και τον Πολιτισμό. Η Τριφυλία έχει βγάλει πολλούς σημαντικούς ανθρώπους που έχουν ξεχωρίσει σε αυτούς τους τομείς  και ο μόνος τρόπος να αναδείξουμε το έργο τους είναι η εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας. Επίσης η Ομοσπονδία μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, διότι είναι φανερό πλέον ότι τυγχάνει γενικής αναγνώρισης και αποδοχής από τους αρμόδιους φορείς και στηρίζεται από όλους τους Συλλόγους της Τριφυλίας αλλά και τους απανταχού Τριφύλιους, αρκεί να συμπαραταχθούμε και να στηρίξουμε όλοι τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει.

Αμβρόσιος Καρατζάς

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη