google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η απαξίωση στη ντομάτα θερμοκηπίου και η απούσα Πολιτεία

Η απαξίωση στη ντομάτα θερμοκηπίου και η απούσα Πολιτεία


ΣΕ απαξιωτικό ρόλο λόγω της αναλγησίας της Πολιτείας «κόλλησε» η αγορά της ντομάτας θερμοκηπίου τους τελευταίους μήνες, καθώς παρατηρήθηκε αυξημένη προσφορά προϊόντος τόσο από τις υπαίθριες καλλιέργειες, όσο και από τις εισαγωγές από τα Βαλκάνια. Μάλιστα η εξέλιξη αυτή δεν είναι ικανή να ανατρέψει την ευρύτερη τάση που επικρατεί στην καλλιέργεια του προϊόντος στη χώρα μας, για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στα θερμοκήπια με παράλληλη μείωση της υπαίθριας καλλιέργειας. Παρά το γεγονός ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις των θερμοκηπίων της ντομάτας καλύπτουν μόλις το 20% των συνολικών εκτάσεων του προϊόντος, από αυτές προέρχεται περισσότερο από το 40% της ελληνικής παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα καλλιεργούνται 221.000 στρμ., εκ των οποίων περί τα 44.200 στρμ. είναι θερμοκήπια και τα 176.800 στρμ. υπαίθρια. Από αυτές τις εκτάσεις προκύπτει συνολική παραγωγή 1,3 εκατ. τόνων ντομάτας ετησίως, με τους 520 χιλιάδες τόνους να προέρχονται από τα θερμοκήπια και τους 781 χιλιάδες τόνους από τις υπαίθριες καλλιέργειες. Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμοκηπίων με ντομάτα βρίσκεται στην Κρήτη (43,3%), δεύτερη έρχεται η Πελοπόννησος (23,3%) και τρίτη η Μακεδονία με 15,85%.
Η υπαίθρια έδωσε όψιμη παραγωγή
Οι τιμές παραγωγού για την Τριφυλία προ καιρού διαμορφώνονται στα 35-45 λεπτά το κιλό τους τελευταίους δύο μήνες στην περιοχή της Μεσσηνίας, όπως μας πληροφορεί ο Γιώργος Ζωγόπουλος, παραγωγός θερμοκηπιακής ντομάτας από την Κυπαρισσία. «Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου επέτρεψαν στις υπαίθριες καλλιέργειες να δώσουν παραγωγή μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες διαστρεβλώνοντας την αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η αύξηση αυτή στην προσφορά, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία που παρουσιάσουν οι καταναλωτές, έχουν προκαλέσει αυξημένες πιέσεις στην αγορά. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η τιμή παραγωγού της ντομάτας θερμοκηπίου της Κρήτης, η οποία διαμορφώνεται στα 30-40 λεπτά, σύμφωνα με τον Μανώλη Χαριστάκη, έμπορο από τη Μεσσαρά. «Πέρυσι την ίδια εποχή και μέχρι τα Χριστούγεννα οι τιμές ξεκινούσαν από τα 80 λεπτά και έφταναν στο 1 ευρώ», συμπληρώνει.Φέτος ο ανταγωνισμός για την ντομάτα ήταν υψηλός από την παραγωγή της Αλβανίας και των Σκοπίων, αφού, εκτός από την κυριαρχία τους στη Βουλγαρία όπου συνήθως εξάγονται ποσότητες ελληνικού προϊόντος, κατάφεραν να εισχωρήσουν και στην ελληνική επικράτεια και κυρίως στη Β. Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, η συμφωνία Ε.Ε.-Μαρόκου για τη διάθεση οπωροκηπευτικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένης της ντομάτας, εκτιμάται πως θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αγοράς του προϊόντος. 
Δημοφιλής επιλογή και «Σχήματα» για ειδικές ανάγκεςΤα τελευταία χρόνια, αρκετοί παραγωγοί επιλέγουν να καλλιεργήσουν ποικιλίες ντομάτας με ειδικά χαρακτηριστικά (τοματίνια, βελανίδια, τσαμπί κ.λπ.). Τα προϊόντα αυτά απολαμβάνουν υψηλότερες τιμές κατά 20-30%, ωστόσο αποτελούν μια αγορά ειδικών χαρακτηριστικών. Παράλληλα, οι χώρες που εισάγουν ντομάτες ζητάνε καρπούς τύπου «long-life» που είναι πιο σκληρές και αντέχουν τις μακρινές μεταφορές. Φαίνεται συνεπώς ότι οι σύγχρονες τάσεις προσβλέπουν στη δημιουργία ποικιλιών που ικανοποιούν ειδικές απαιτήσεις, παρά σε πολλαπλών επιδιώξεων ποικιλίες που ικανοποιούν πολλές ανάγκες.
Έχει 12.000 ποικιλίεςΗ ντομάτα κατάγεται από τις Άνδεις της Ν. Αμερικής και πλέον έχει κατακτήσει κάθε γωνία της Γης, αφού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την παραγωγή σάλτσας και σαλάτας παγκοσμίως. Αρχικά καλλιεργήθηκε από τους Αζτέκους στο σημερινό Μεξικό και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς κατακτητές. Η ντομάτα έφτασε, πιθανώς, πρώτα στη Σεβίλλη, ένα σημαντικό κέντρο του διεθνούς εμπορίου και στη συνέχεια στην Ιταλία. Οι Ιταλοί ήταν οι πρώτοι που άρχισαν τη συστηματική καλλιέργεια και που ανάπτυξαν νέες τεχνικές. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 12.000 ποικιλίες σε όλο τον κόσμο. Πληροφορίες και από το agronews, επιμέλεια κειμένου 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη