google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Την ζωή, το ήθος και το έργο του Όμηρου Πέλλα ξεδίπλωσαν στην Κυπαρισία

Την ζωή, το ήθος και το έργο του Όμηρου Πέλλα ξεδίπλωσαν στην Κυπαρισία

ΤΗΝ ζωή, το ήθος και το θάρρος του συγγραφέα λογοτέχνη Ομηρο Πέλλα παρουσίασαν οι ομιλητές  που παραβρέθηκαν στην Κυπαρισσία με αφορμή το εναρκτήριο λάκτισμα για τους Τριφύλιους λογοτέχνες, που διοργανώνει ο Δήμος Τριφυλίας συμπορευμένος με την Ενωση Μεσσήνιων Συγγραφέων. Ο Ομηρος Πέλλας (το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Γιαννόπουλου), γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Πρόδρομος του τέως Δήμου Αυλώνος και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως δάσκαλος στα χωριά του νομού Πέλλας.
Η μεγάλη του παρακαταθήκη ήταν το βιβλίο του «Stalag VI C», με αληθινά γεγονότα καθώς αποτελούσε μια ζωντανή καταγραφή τον χρόνο της  παραμονής του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης ευρισκόμενος ως όμηρος κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται διηγήματα, ομιλίες, αλλά και πολλά άλλα είδη πεζού λόγου.
 Η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Βιβή Παντελάκη ανέλυσε το 10ηέμρο Τριφύλιων συγγρραγφέων ενώ ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας τόνισε ότι : «Είχαμε δεσμευθεί ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ακμάδας πολιτισμού αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τους λογοτέχνες της πατρίδας μας που δημιουργούν την κουλτούρα την παράδοση και τον πολιτισμό μας. Ξεκινάμε με ένα αφιέρωμα στον συμπατριώτη μας -έστω και αν μεγαλούργησε εκτός Μεσσηνιακού χώρου- Ομηρο Πέλλα. Ισως να μην είναι ευρύτερα γνωστός στις νέες γενιές. Είναι όμως μια φωτεινή προσωπικότητα όχι μόνο στο λογοτεχνικό χώρο, τον εκπαιδευτικό χώρο, αλλά κυριότατα στον πατριωτικό χώρο. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να τονίσω ότι η κατάσταση η οικονομική που επικρατεί στον τόπο δεν μπορεί να αποτελέσει φραγμό στα ζητήματα του πολιτισμού και της τέχνης».
Στοο έργο του Ομηρου Πέλλα εστίασε ο Κώστας Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, ο οποίος συμπλήρωσε ότι : «Ο Ομηρος Πέλλας διαθέτει ως οπλοστάσιο το σοβαρότερο έργο του, το "Stalag VI C", το οποίο είναι τα απομνημονεύματά του, ένα μυθιστόρημα στρατιωτικής λογοτεχνίας, γράφει για τις εμπειρίες του στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως στη Γερμανία όπου ήταν αιχμάλωτος πολέμου. Το βιβλίο αυτό έχει συναντήσει θετική αποδοχή στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς έχουν γραφτεί πολλές μελέτες για το έργο αυτό».
Περιεκτικός  ο Σωτήρης Γυφτάκης, συγγραφέας, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής Νέων Μελών της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, παρουσίασε την ομιλία του με τίτλο «Ομηρος Πέλλας: ένας σημαντικός Τριφύλιος δημιουργός. Πενήντα χρόνια από τον θάνατό του». Εξήγησε λέγοντας ότι: «τον Ομηρο Πέλλα τον γνώρισα από τα βιβλία του και από την πολυτάραχη ζωή του. Δυστυχώς έφυγε στα 42 του χρόνια, σε αυτά όμως κατάφερε να φτιάξει τόσα πράγματα όσο κανείς μας δεν έχει πράξει. Οχι μόνο σαν δάσκαλος αλλά σαν Ελληνας πατριώτης, γιατί όταν τελείωσε την Ακαδημία στη Θεσσαλονίκη κάθισε και διορίστηκε δάσκαλος σε ένα χωριό της Εδεσσας και εκεί από τα 19 του χρόνια έδειξε την ψυχή του".
Η εκδήλωση του Δήμου Τριφυλίας είχει το χειροκρότημα όσων έδωσαν το παρών ενώ  ανάγνωση διηγήματος και αποσπασμάτων από το «Stalag VI C» έκανε η εκπαιδευτικός Καλομοίρα Εστιανίδου. Παρών εκτός από το Δήμαρχο και εκπρόσωπο του Μητροπολίτη ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μπακούρος, ο συγγραφέας και λόγιος Δημήτρης Στρατικόπουλος και φορείς.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη