google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Καλλικράτης 3 με διαμελισμένη Τριφυλία και ισχυρή Καλαμάτα ή αποτυχία για πολιτικά οφέλη;

Καλλικράτης 3 με διαμελισμένη Τριφυλία και ισχυρή Καλαμάτα ή αποτυχία για πολιτικά οφέλη;

ΣΕ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ Νο3 πιθανόν να οδηγηθεί η χώρα αν πιστέψουμε τις προθέσεις του υπουργού Εσωτερικών για αλλαγή στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας μετά από νέο διάλογο με τους Δημάρχους. Παρότι ο Πρωθυπουργός απέφυγε στη πρόσφατη επίσκεψή του στη Μεσσηνία να προβεί σε δηλώσεις για το θέμα, το κλίμα ήταν ομιχλώδες για το θέμα καθώς δηλώσεις έκανε μόνο ο κ. Νίκας ως Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.
Φυσικά ο κ.Νίκας που προεκλογικά δεν μιλούσε για Σαμαρά και μετά έτρεξε τα μέλια και τα σάλια, τώρα θέλει να υφαρπάξει την Δυτική Μάνη αλλά κύριος στόχος είναι ο διαμελισμός κυρίως της Τριφυλίας. Η οποία μπορεί να επεκταθεί ως το Δώριο αλλά να απωλέσει τα Φιλιατρά και Γαργαλιάνους όπως λένε ορισμένοι σεναριογράφοι που θέλουν να προδικάσουν το μέλλον του τόπου μας..Πέρα από το διάλογο η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση μείωσε δραματικά τους πόρους στους ΟΤΑ και αντί να τους βελτιώσει ή να δώσει νέα κίνητρα προτιμούν να κάνουν μια νέα...αναδιάταξη πολιτικών δυνάμεων. Προφανώς η αποτυχία η επιτυχία της Κυβέρνησης θα οριστεί το πως θα χειριστεί το θέμα.
Ο κ. Νίκας για το θέμα πάντως ανέφερε: «Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ζητήματα όπως είναι η σχέση μας με το κράτος, η σχέση μας με την Περιφέρεια, να γίνουν πιο διακριτές οι αρμοδιότητες. Όχι ο μέσος πολίτης αλλά ακόμη και ο υποψιασμένος πολίτης, αυτός που ασχολείται με τα διοικητικά, δεν ξέρει ποιος είναι ο αρμόδιος. Η μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από το κράτος. Ό,τι και να κάνεις σε επίπεδο αυτοδιοίκησης ή άλλων φορέων της γενικής κυβέρνησης, αν δεν μεταρρυθμίσεις το κράτος, δεν κάνεις τίποτα.
Προφανώς και το γεωγραφικό θέμα είναι κάτι το πολύ μεγάλο και σημαντικό. Εγώ θεωρώ ότι και σε Μεσσηνιακό επίπεδο δημιουργήθηκαν περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύθηκαν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Καλλικράτης έγινε για να μειώσει το κόστος της αυτοδιοίκησης. Και τελικά που οδηγηθήκαμε; Σε φαινόμενα διάλυσης. Γιατί όταν ένας δήμαρχος έχει 120 δημοτικά διαμερίσματα, και με μείωση των πόρων πάνω από 60%, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στοιχειωδώς. Υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση με το προσωπικό. Γιατί αλήθεια το προσωπικό να συσσωρεύεται στις έδρες των Νομών και να μην κατανέμεται σε όλους τους Δήμους; Πως είναι δυνατόν ο περιφερειακός Δήμος χωρίς προσωπικό να δουλέψει; Αυτά όλα τα θέματα πρέπει να τα δούμε σύντομα και να παρθούν οι γενναίες εκείνες αποφάσεις –κάποιοι θα ξεβολευτούν- ώστε να προχωρήσουν τα ζητήματα. Θα πάμε ως αυτοδιοίκηση συντεταγμένοι και συγκροτημένοι όσον αφορά την καταλυτική αλλαγή, όχι ψιλοαλλαγές, του Καλλικράτη. Είναι μεγάλα ζητήματα που πρέπει να δούμε, να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε».

1 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη