google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Πως θα διαμορφωθούν οι βάσεις σχολών και τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Πως θα διαμορφωθούν οι βάσεις σχολών και τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

- Που θα υπάρξει πτώση και που θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση σε σχολές
- Οι νέοι φοιτητές φαίνεται να προτιμούν πλέον την επαρχία
- Γιατί εν έτη 2012 το υπουργείο καθυστερεί τόσο πολύ στις ανακοινώσεις του
- Ανακοινώνονται αύριο οι ρυθμίσεις για τα πανεπιστήμια
Σε λιγότερο από έναν μήνα η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πάρει τέλος. Οι βαθμολογικές βάσεις των σχολών και τα ονόματα των επιτυχόντων αναμένεται να ανακοινωθούν στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου κι έως τότε τη μεγαλύτερη αγωνία θα έχουν οι υποψήφιοι των οποίων η βαθμολογία, σε σύγκριση με τις περσινές βάσεις, καταγράφει μικρές αποκλίσεις.
Παράλληλα, όμως, έχει ολοκληρωθεί η συμπλήρωση των μηχανογραφικών στοιχείων των υποψηφίων με τις προτιμήσεις σχολών και τμημάτων, γεγονός που επιτρέπει μια πρώτη προσέγγιση στο επίπεδο που θα κυμανθούν οι βάσεις με μεγαλύτερη αξιοπιστία.
Δύο καθηγητές με μεγάλη εμπειρία γύρω από τις πανελλαδικές εξετάσεις και τις επιδόσεις των υποψηφίων εξηγούν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως θα κινηθούν οι βάσεις. Πρόκειται για τους Στράτο Στρατηγάκη, μαθηματικό σε δημόσιο σχολείο και Γιώργο Χατζητέγα, φυσικό στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι οποίοι δίνουν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με το επίπεδο, στο οποίο θα κυμανθούν, φέτος, οι βαθμολογικές βάσεις των σχολών.
«Περιμένοντας τα αποτελέσματα έχουμε να παρατηρήσουμε ότι παγιώθηκε η στροφή από τα Παιδαγωγικά προς τη Νομική των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης, που είχε ήδη ξεκινήσει από το 2010 με τη δραστική μείωση διορισμών των δασκάλων.
Στα πολυτεχνεία αναμένεται μείωση στη ζήτηση των πολιτικών μηχανικών και αύξηση στη ζήτηση των μηχανολόγων και των ηλεκτρολόγων, αύξηση που αντικατοπτρίζει τις σημερινές τους επαγγελματικές τους προοπτικές και όχι αυτό που θα συμβεί σε 10 χρόνια, που οι φετινοί επιτυχόντες θα βγουν στην αγορά εργασίας.
Πτώση στη ζήτηση των οικονομικών σχολών παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ενώ η αύξηση της ζήτησης για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές είναι εκρηκτική, λόγω της σιγουριάς του μισθού» σημειώνει ο κ. Στρατηγάκης και διευκρινίζει πως βασικός παράγοντας στις επιλογές των υποψηφίων ήταν ο τόπος, στον οποίο βρίσκεται η σχολή που επιθυμούν να εισαχθούν, μια και η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις την «εσωτερική μετανάστευση» των παιδιών.
Σημειώνει, δε, πως «η αναμενόμενη επιλογή σπουδών κοντά στην οικογενειακή εστία δεν αφορά ολόκληρη την Ελλάδα, αφού δεν υπάρχουν παντού πολλές σχολές για να επιλέξουν οι υποψήφιοι. Για παράδειγμα, για τους κατοίκους της Καλαμάτας, οι επιλογές σπουδών στον τόπο τους είναι πολύ λίγες, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να έχουν αποφασίσει την “εσωτερική μετανάστευση” των παιδιών τους για σπουδές υποχρεωτικά μακριά από το σπίτι. Υπάρχουν ακόμη και οι σπουδές στις περιζήτητες σχολές, όπως οι Ιατρικές, οι Νομικές και τα Πολυτεχνεία, που οι αποφασισμένοι υποψήφιοι είναι έτοιμοι να πάνε μέχρι την άλλη άκρη της Ελλάδας ή και στο εξωτερικό, προκειμένου να σπουδάσουν αυτό που ονειρεύονται. Γι αυτό η ψαλίδα ανάμεσα στις ομοειδείς σχολές του κέντρου και της περιφέρειας θα ανοίξει κυρίως στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές και όχι τόσο πολύ στις περιζήτητες.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη