google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΖΩΝΤΑΝΕΨΕ Η ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΚΛΕΙΔΩΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΟΥΓΓΑΡΙΕΣ

ΖΩΝΤΑΝΕΨΕ Η ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΚΛΕΙΔΩΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΟΥΓΓΑΡΙΕΣ

ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία σημείωσε στην ιστορική Άνω Πόλη Κυπαρισσίας η εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος για την προστασία και Ανάδειξη της Άνω Πόλης ολοκληρώνοντας το έθιμο του Κλείδωνα 2012 και με την παρουσία χορευτικού συγκροτήματος. Κατά γενική ομολογία ήταν η αρτιότερη διοργάνωση των τελευταίων ετών στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Κίζηλης αναφέρθηκε στις δράσεις του συλλόγου που συνεχίζονται όλη την διάρκεια του έτους λέγοντας ότι "θέλουμε την ενεργό συμμετοχή και συμπαράσταση όλων για να αλλάξουμε τον τόπο μας" παρουσιάζοντας το δρώμενο που εδώ και χρόνια έχει καταφέρει να κερδίσει ντόπιους και επισκέπτες. Επίσης παρουσίασε το χορευτικό τμήμα 'Ενο χορώ' από Κυπαρισσία και Ζαχάρω αλλά και τους χορηγούς της εκδήλωσης, αναλύοντας την βραδιά με την αναβίωση του εθίμου που διατηρεί τις ρίζες του από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας απευθύνοντας χαιρετισμό εξήγησε ότι "οι πολιτιστικές μας ρίζες διατηρούνται μαζί με τις παραδόσεις και συνειδήσεις μας δεν μπορεί κανείς να λυγίσει παρά την οικονομική καχεξία που ταλανίζει την πατρίδα μας αντέχουμε ηθικά και πολιτιστικά με την δημιουργική πνοή όλων των Ελλήνων θα τα καταφέρουμε στο τέλος' συγχαίροντας τον δραστήριο Σύλλογο για την προσπάθεια που καταβάλλει για να εξομολογηθεί ότι "δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την πορεία του Δήμου αλλά αν βοηθήσουν οι καιροί με καλύτερες ημέρες, θα καταφέρουμε να κάνουμε το καθήκον μας στην πόλη". Μίλησε για τους φιλόξενους κατοίκους ζητώντας την συμπαράσταση τους σε θέματα διαχείρισης καθημερινότητας και προστασία των κοινόχρηστων χώρων, ενώ αναφέρθηκε στην ουσία της εκδήλωσης η οποία γεμίζει την παραδοσιακή άνω πόλη.
Αμέσως μετά παρουσιάστηκε το έθιμο με τις κοπέλες που αντιπροσώπευαν τις συνοικίες της Κυπαρισσίας οι οποίες μέσα από ένα τελετουργικό στην Παζαρόβρυση μετέφεραν τον Κλείδωνα για να επιστρέψουν στο χώρο της εκδήλωσης ανακοινώνοντας το ριζικό των κατοίκων. Η περιήγηση ήταν ευχάριστη ενώ στο τέλος άναψαν οι φουγγαρίες όπως συνοδεύει το έθιμο την ημέρα του Αη Γιάννη Ρηγανά που θεωρείται συμβολικό για την περιοχή μας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη