google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η επόμενη ημέρα των εκλογών...

Η επόμενη ημέρα των εκλογών...

Mε τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε απόσταση από 1,1 μέχρι 5,7 μονάδες το τοπίο είναι κάτι παραπάνω από ρευστό. Με κάποιες από τις δημοσκοπήσεις να είναι εντός του στατιστικού λάθους πολλοί λένε πως τη βραδιά των εκλογών ίσως ... ζήσουμε στιγμές 2000 με τη νίκη να αλλάζει χέρια στο ίδιο βράδυ, ωστόσο οι αναλυτές δεν στέκονται μόνο στη μικρή διαφορά...
Η κυβέρνηση της 18ης Ιουνίου δεν θα κριθεί μονάχα στο ποιος θα είναι ο πρώτος και ποιο κόμμα θα λάβει το περιβόητο μπόνους των 50 εδρών.
Ναι δίνει ένα ισχυρό προβάδισμα, ωστόσο δεν δίνει αυτοδυναμία. Μόνο πολύ μεγάλη έκπληξη που κανένα από τα δύο βασικά επιτελεία δεν την περιμένει.
Έτσι θεωρείται δεδομένη η συνεργία τουλάχιστον δύο, πιθανότατα τριών κομμάτων.
Έτσι θα παίξει σημαντικό ρόλο όχι μόνο το ποσοστό του πρώτου κόμματος αλλά και το ποσοστό που θα λάβουν και τα κόμματα από τον 3ο και κάτω, αλλά και το πόσα και ποια κόμματα θα μπουν στη βουλή.
Έτσι τα κομματικά επιτελεία έχουν βάλει ... κάτω όλα τα ενδεχόμενα και παίζουν με σενάρια για την επόμενη ημέρα. Η τάση που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θέλει τα τρία κόμματα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ να αυξάνουν τα ποσοστά τους.
Αντίθετα φαίνεται Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή να έχουν απώλειες.
Έτσι αρχίζουν να διαμορφώνονται τα σενάρια.
Το πρώτο θέλει τη ΝΔ ενισχυμένη σε ποσοστά και με το μπόνους των 50 εδρών να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο με το ΠΑΣΟΚ το οποίο επίσης μοιάζει να ενισχύει το ποσοστό του.
Ένα τέτοιο σενάριο θέλει τα δύο κόμματα να συγκεντρώνουν περίπου 160 βουλευτές, ωστόσο ίσως αναζητηθεί και η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής την επόμενη ημέρα. Από την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης τονίζει τον τελευταίο καιρό την ανάγκη ύπαρξης κυβέρνησης.
Εδώ βέβαια υπάρχουν δυο συνθήκες το "ναι" τουλάχιστον ενός ή δύο κομμάτων.
Παράλληλα "παίζει" το σενάριο συνεργασίας και με της Δράσης και της Δημιουργίας Ξανά που κάποιες δημοσκοπήσεις τη φέρνουν εντός βουλής, αν και με δηλώσεις τους οι κύριοι Μάνος και Τζήμερος δεν δείχνουν διατεθειμένοι για συνεργασία με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη