google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Προυπολογισμός λιτότητας στο Δ.Σ. Τριφυλίας κατά πλειοψηφία

Προυπολογισμός λιτότητας στο Δ.Σ. Τριφυλίας κατά πλειοψηφία

ΠΛΟΥΣΙΑ ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας που διεξάγεται την Τετάρτη 30 Μαΐου 2012 και ώρα 7 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου. Τα θεματα που αναλύθηκαν αφορούσαν τοπικές αποφάσεις για Δ.Ε. ανώ για τις 8 το βράδυ συζητήθηκε η ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου Τριφυλίας, για το οικονομικό έτος 2012.
Ο Δήμαρχος κ. Κόλλιας μίλησε για ένα Προυπολογισμό ρεαλιστικό με βάση την λιτότητα που διατρέχει τον Δήμου ο οποίος με πενιχρά μέσα προσπαθει να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα των οικονομικών δεδομένων. O Δήμος έχει βεβαιώσει το 68% των οφειλών και έχει εισρπάξει μέχρι σήμερα το 55% του συνολικού ποσού μέχρι σήμερα και η προσπάθεια να ενταθεί με σκοπό να μπει νοικοκύρεμα στο Δήμο και όχι να ξεκινήσει σαφάρι είσπραξης οφειλών ενώ εκτίμησε ότι είμαστε υποχρεωμένοι τον πολιτισμό μας εκεί που πρέπει να την μέιωση του Προυπολογισμού να εμφανίζεται μειωμένος κατά 3,9 εκ. Ευρώ, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει καλύψει δαπάνες απλήρωτων οφειλών προς τρίτους αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και αν εκπληρωθεί θα έχουμε τεράστια ανακούφιση να διαχειριστούμε την καθημερινότητα. Ο Δήμος το μοναδικό έργο που έκανε είναι αυτό του λιμανιού στο Μάραθο και εξέφρασε την ελπίδα να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις της κεντρικής εξουσίας, ενώ για την προοπτική σύναψης δανείου εξήγησε ότι δεν είναι εφικτό καθώς παρακρατούνται πόροι από τους Κ.Α.Π χωρίς να εγγυάται η βιωσιμότητα του Δήμου. Ο κ. Κόλλιας εξήγησε για τα ποσά που λιμνάζουν στο ταμείο του Δήμου απαντώντας σε ερωτήσεις συμβούλων αποκαλυπτοντας ότι υπάρχει ΣΑΤΑ που δεν αξιοποιήθηκε παλιότερα από πρώην Δήμο ενώ για τα χρέη πρώην Δήμων είπε ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει με την επεξεργασία των κωδικών υπερνικώντας τις προσδοκίες μας.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ...
Τεχνοκρατική ανάλυση έκανε ο Αντιδήμαρχος κ. Σαμπαζιώτης ο οποίος μίλησε για τα οικονομικά δεδομένα που αφορούν το μειωμένο τεχνικό πρόγραμμα και την κατάρτισή του αλλά και την καθυστέρηση που υπήρξε λόγω υποχρεώσεων ισολογισμών παρελθόντων ετών, ενώ εξήγησε ότι σκοπός του Δήμου δεν είναι να επιβληθούν νέοι φόροι αλλά να εισπραχθούν τα οφειλόμενα ποσά ώστε να μεωθούν και οι οφειλές προς τρίτους. Ανέλυσε τους επι μέρους κωδικούς για δημοτικά τέλη και την συνολική εικόνα των έργων ή παρεμβάσεων, ενώ μίλησε για ποσά που τροποποιήθηκαν μετά απο συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής, ενώ απάντησε σε ερώτηση του κ. Μπακούρου για αυξημένους κωδικούς που αφορούν δημοτικά τέλη λέγοντας ότι τα ποσά είναι τα προσδοκούμενα από την είσπραξη των οφειλών.
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΙΠΕ Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ
Ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας κ. Πετρόπουλος άσκησε κριτική στη Δημοτική αρχή χαρακτηρίζοντας 'φάντασμα' τον Προυπολογισμό ο οποίος εκτίμησε ότι είναι ανεδαφικός και ανύπαρκτος αλλά και παράνομος καθώς ήρθε προς συζήτηση εκτός των προκαθορισμένων ημερομηνιών, ενώ μίλησε τις προτεραιότητες που πρέπει να διέπουν τη Δημοτική αρχή. Για πόρους 12 εκ. Ευρώ που δεν αποδόθηκαν ποτέ στους Δήμους μίλησε ο επιφκεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Κουκούμης ο οποίος εκτίμησε ότι οι πρώην Δήμαρχοι έκαναν..μνημόσυνο με ξένα κόλυβα, επιβάλλοντας άγρια λιτότητα στους δημότες ενώ είπε ότι το σοβαρό πρόβλημα για το Δήμο αποτελούν οι οφειλές πρώην Δήμους με μόνιμους δημοτικούς εργολάβους ασκώντας δριμεία κριτική για τα πεπραγμένα του Δήμου. Ζήτησε δίκαιη κατανομή των βαρών που θα επιφέρει ακόμα και μείωση ανταποδοτικών τελών, ενώ ζήτησε μείωση δαπανών με ιεράρχηση προτεραιοτήτων για τη Δημοτική αρχή. Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, από την πλειοψηφία εκτιμήθηκε ωστόσο ότι η οργάνωση των υπηρεσιών αποδίδει και όλοι πρέπει να συνηγορήσουν στην προσπάθεια συλλογικής διαχείρισης των προβλημάτων του Δήμου, ενώ από την μειοψηφία όπως είπε ο κ. Μπακούρος δεν έχει ομογενοποιηθεί ακόμα η συνολική εικόνα του Δήμου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει έλλειμα οργάνωσης ψηφίζοντας παρών. Ο προυπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με παρών να δηλώνει η μείζον μειοψηφία και κατά ο κ. Κουκούμης.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη