google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ικανοποίηση για την συγκομιδή ντομάτας στα Φιλιατρά

Ικανοποίηση για την συγκομιδή ντομάτας στα Φιλιατρά

Με πολύ καλές τιμές έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ντομάτας από τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Τριφυλίας, γεγονός που ικανοποιεί τους παραγωγούς καθώς είχαν μια δύσκολη χρονιά από άποψη καιρικών συνθηκών. Αν και όπως σημειώνουν, οι ποσότητες που μαζεύουν αυτή την περίοδο είναι μικρές, δεν παύει να υπάρχει μια αρκετά ικανοποιητική τιμή.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος επισήμανε:
"Αυτή την περίοδο η τιμή της ντομάτας για τον παραγωγό στο χωράφι είναι στο 1,40 – 1,50 ευρώ, μια τιμή που θεωρείται αρκετά καλή. Βέβαια η παραγωγή είναι ακόμη στην αρχή και παρουσιάζεται έλλειψη στην αγορά, για αυτό και υπάρχουν αυτές οι τιμές, καθώς φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών οψίμησε όλη η χρονιά. Αυτό οφείλεται στα παρατεταμένα κρύα που είχε ο χειμώνας αλλά και στα μεγάλα διαστήματα με νεφοκάλυψη. Οι παράγοντες αυτοί είχαν σαν αποτέλεσμα να αυξήσουν και το κόστος της φετινής παραγωγής σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ειδικά με την θέρμανση των καλλιεργειών.
Παρατηρείται μεγάλη ψαλίδα από τον παραγωγό στον καταναλωτή, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, αφού αν το προϊόν φτάνει αρκετά ακριβό στον καταναλωτή λόγω και της οικονομικής κρίσης δεν θα μπορεί να το αγοράσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την συνέχεια της παραγωγής, η οποία και θα αυξηθεί. Για αυτό οι μικροπωλητές θα πρέπει να μειώσουν τις τιμές τους.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα της περιοχής παρατηρείται μια μικρή μείωση της τιμής τους. Κυρίως στο αγγούρι που επίσης είναι βασικό προϊόν των θερμοκηπίων, με τις τιμές εδώ να διαμορφώνονται στα 20-30 λεπτά το ζευγάρι τα αγγούρια. Οι εξαγωγές όμως συνεχίζονται και αποτελούν μια καλή διέξοδο για την παραγωγή της περιοχής. Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι τιμές για τα φασόλια και τις πιπεριές που είναι σε μικρότερη κλίμακα παραγωγής".
Από το FILIATRA-NET

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη